Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 05 mar 2011, 21:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...to w pierwszym dniu jechałem tam z "patronem" i ten doradził mi, że jak jedzie coś dużego z przeciwka, to żebym się zatrzymał całkowicie. Dlaczego? Bo w razie stłuczki, ja stałem, a on był w ruchu. Czyja będzie wina? :>
to wynika z prawa o ruchu drogowym, obowiązki podczas wymijania:
1. zachować bezpieczny odstęp,
2. jeżeli trzeba zwolnić i zjechać na prawo,
3. jeżeli sytuacja tego wymaga - zatrzymać się.

jeżeli więc lusterko poszło, ten który się nie zatrzymał uznał, że odstęp jest bezpieczny, czyli podjął zła decyzję.

Post Wysłano: 05 mar 2011, 21:48

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH13

Dzięki za zainteresowanie tematem.
Cytuj:
Niestety, ale na naszych drogach utrata lewego lustra, to dość częsty widok.
Hymm, sądziłem, ze to prawe lusterko mozna szybciej zgubić, zahaczając o drzewo albo znak drogowy, gdy za bardzo na prawo się zjedzie.
Miałem taki przypadek na kursie prawa jazdy kat C. Podczas mijania z wywrotką, na wąskiej drodze zjechałem mozliwie daleko na prawo i tylko hamulec instruktora ocalił prawe lusterko :D przed demolką na znaku drogowym.

Post Wysłano: 05 mar 2011, 23:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

W tamtą zimę jechałem ze starszym przez miasto. Kolesiowi z osobówki zachciało się wyprzedzać, a że były hałdy zmarzniętego śniegu, nie mogliśmy się już bardziej nasunąć, a jego chyba też lekko zarzuciło, i przeszedł lusterkiem przez cały samochód, odpadło dopiero na naszym przednim błotniku, a że było to przy prędkości 40-50km/h i on nas wyprzedał, to lusterko ślizgając się nasz wyprzedziło i wpadło pod bliźniaki :lol:

Lato, jedziemy typ z mana zaczyna nas wyprzedzać, w koleinie mocno go bujnęło w naszą stronę akurat gdy byliśmy obok sobie lusterkami. Lustra posypały się po asfalcie...

Wyjazd z wąskiej posesji, po 2 stronie drogi drzewo, gałąź niby małą a lustro w mak :shock:

Ponadto wujek mi opowiadał jak leciał kiedyś w zimę starkiem, i z naprzeciwka jechał jakiś ciężarowy, i spotkali się lusterkami. W starku aż szyba poszła ;D

Post Wysłano: 06 mar 2011, 1:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Cytuj:
Hymm, sądziłem, ze to prawe lusterko mozna szybciej zgubić, zahaczając o drzewo albo znak drogowy, gdy za bardzo na prawo się zjedzie.
A malo to znakow przy naszych drogach jest pogietych