GG: 0
Czy reszta komponentow Ci dziala prawidlowo .Nie wiem jak w Scanii ,ale w MANie mozna popieprzyc wtyczki ,pasuje do czujnika predkosci na wyjsciu ze skrzyni.
W moim mańku f2000 też tak się działo winna była kostka którą wpinasz w impulsator. Gość na tacho zdjął plombe osuszył i złożył za 20zł i jest ok. Woda dostała się przez dziurkę w izolacji przewodu który idzie od impulsatora do tacho kropelka za 2zł i dziurka zaklejona działa już ze 2lata bez problemu. Też mi mówili że impulsator do wymiany. Jak masz kogoś co robi tachografy to podjedż i niech ci sprawdzi może zaoszczędzisz te 400zł.
GG: 2738622
Samochód: MAN
kolego jest to możliwe że brak masy. obrotomież bieże sygnał z alternatora kolego. wykręc szczotkotrzymacz i zobacz jak wyglądają szczotki. ja miałem taki objaw w paru autkach i wina była po stronie szczotek
_________________ Boże chroń nas przed diabłami,oznaczonymi zielonymi mundurami!
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
Jeśli wskazówka skacze z tą samą częstotliwością do prędkości około 20-40km/h to jest przerwane połączenie miedzy tachografem a impulsatorem lub sam impulsator uszkodzony w skrzyni biegów. Takie objawy są po odłączeniu wtyczki od impulsatora tak właśnie tacho się zachowuje jak zostanie przerwany obwód.
Takie zabezpieczenie żeby czasem ktoś nie jeździł z odłączonym impulsatorem i w czasie jazdy nie rysował pauzy
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 3 gości