Witam
Szef znalazł auto które chce kupić, a ja jutro akurat będę w tej okolicy i dostałem misję żeby je wstępnie obejrzeć i dać znać czy jest godne zainteresowania. Na co szczególnie zwracać uwagę? Jakieś tam podstawowe pojęcie o mechanice mam, ale z ciężarówkami nie miałem wcześniej do czynienia oprócz kursu. Samochód to Atego 1523 z 2000 roku, kontener z windą, na poduchach z tyłu, długa i wysoka kabina, zarejestrowany na 12 ton. Zarejestrowany w Niemczech i tam też jest do obejrzenia. Ze sprawdzeniem takich rzeczy jak webasto, klima czy wyposażenie kabiny, wycieki oleju, palenie na zimno i ciepło sobie poradzę, ale co z resztą? Jak sprawdzić windę? Czy się zamyka/otwiera, czy nie cieknie, coś jeszcze? Na co szczególnie zwracać uwagę i jak sprawdzać? Są jakieś szczególne bolączki tego modelu na które trzeba zwrócić uwagę?
Wiem że nie najlepiej to wygląda, ale znalazł się drugi zainteresowany a ja jestem najbliżej i dlatego mam sprawdzić auto i w razie co rezerwować, jak się okaże że to padaka a szef je weźmie to ja się będę musiał z tym użerać bo to auto dla mnie, dlatego szczególnie mi zależy
PS jeśli podobny temat już był to przepraszam, jestem w trasie i skorzystałem z okazji że mam dostęp do sieci ale nie mam tyle czasu żeby przekopywać forum
PS jeśli podobny temat już był