[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
MPK Wrocław - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Tytuł: MPK Wrocław
Post Wysłano: 17 sty 2011, 17:43

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam.

Czy macie jakiekolwiek informacje o MPK Wrocław głównie chciałbym wiedzieć czy obecnie przyjmują kierowców autobusów "bez doświadczenia", gdzie można złożyć CV, czy mają jakieś wewnętrzne szkolenia oraz jakie są zarobki w tej firmie?

Od dwóch lat posiadam prawo jazdy kat D i CE ale dopiero teraz skompletowałem resztę dokumentów, niestety nie posiadam doświadczenia i chciałbym się trochę obyć jazdą po mieście.

A może wiecie coś na temat innych firm komunikacji miejskiej we Wrocławiu.

Post Wysłano: 17 sty 2011, 17:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: Renault Master

Tu masz ich stronkę:
http://www.mpk.wroc.pl/

Zadzwoń, popytaj.. :)

Post Wysłano: 17 sty 2011, 17:57

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:
Tu masz ich stronkę:
http://www.mpk.wroc.pl/

Zadzwoń, popytaj.. :)
Dzwoniłem tam ale dowiedziałem się że mam złożyć CV i czekać czekać czekać, żadnych innych informacji mi nie udzielili.

Post Wysłano: 17 sty 2011, 22:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5839699
Samochód: od wroga

zapytaj wolfzan'a on zdaje się teraz tam pracuję,bądź będzie pracował :]
memberlist.php?mode=viewprofile&u=5637

Post Wysłano: 18 sty 2011, 10:36

Sprawa wygląda następująco:

Na dzień dzisiejszy chętnych jest więcej niż wolnych wakatów. Nie ma szans, aby dostać się na umowę o pracę. Na początku zostajesz przyjęty na umowę zlecenie (nie płacą premii, dodatku za niedzielę i święta, przerwy za dwurazówki - idziesz do pracy np. na 4.30, pracujesz do 8.30, potem masz wolne np. do 13 i pracujesz 13-17. Kierowcy na umowie o pracę mają za tę przerwę płacone 50% stawki w ramach rekompensaty). Jeśli w tym czasie nie nawalisz, nie masz kolizji z Twojej winy, nie ma na Ciebie skargi etc. to masz szansę na przedłużenie tej umowy. Najpewniej znowu na umowę zlecenie, aczkolwiek nie ma zasady. Po iluś tam miesiącach (nie mam pojęcia po ilu i co o tym decyduje) dostajesz umowę o pracę na okres próbny, a potem umowa o pracę na stałe. Jednak nie jest to takie pewne, ponieważ bardzo wiele czynników, jak już napisałem, się na to składa.

Jeśli chodzi o dostanie tej pracy, to od uzyskania uprawnień do otrzymania jej zajęło mi to cztery miesiące więc nie tak źle. Samo złożenie CV w dziale kadr nie da Ci nic. Jedź na zajezdnię (nr VII przy ul. Grabiszyńskiej, albo nr IX przy ul. Obornickiej), porozmawiaj z kierownikiem, zostaw mu swoje podanie - wtedy szanse są większe, że wcześniej czy później do Ciebie zadzwoni.

Co do samej pracy - nie każdemu to odpowiada. Ja jestem bardzo zadowolony jak na razie. Musisz przemyśleć, czy dasz radę wstawać o 3 rano albo i wcześniej, czy nie będzie Cię denerwowało, że wracasz do domu o 00.30 (wczoraj tak skończyłem) etc. etc. Praca jest, wbrew pozorom, baaaaaaardzo ciężka, bo to nie tylko kręcenie kółkiem od pętli do pętli. Musisz myśleć za wszystkich w koło Ciebie, uważać, przewidywać, być ciągle skupionym. Do tego mogą dojść "upierdliwi" pasażerowie, ale to już inna kwestia....

Obecnie jeśli chodzi o pracę to mamy "rynek pracodawcy" więc doświadczenie jest pożądane, ale nie niezbędne (mnie przyjęli bez doświadczenia). Dobrze, żebyś wcześniej objeździł linie z danej zajezdni (na PW mogę Ci napisać które są na VII, a które na IX). Minusem umowy zlecenie jest to, że nie dostajesz miesięcznego grafiku jak kierowcy na umowie o pracę, ale taki na bieżąco na maksymalnie cztery dni do przodu, ale dla mnie to nie problem.

Ta praca to sporo wyrzeczeń: sobota, niedziela - znajomi idą na imprezę, a Ty kręcisz na drugiej zmianie. Wieczorem chciałbyś się napić piwa, ale rano trzeba wstać o 3 i wozić ludzi, za których zdrowie i życie odpowiadasz więc musisz sobie odpuścić.

Jeśli chodzi o inne firmy, to jest też SEVIBUS, który jeździ na liniach podmiejskich w gminie Kobierzyce oraz Długołęka, ale tam pracujesz na własnej działalności gospodarczej. Inną z takich firm jest MARCO-POLO, która jeździ razem z SEVIBUS na liniach w gminie Kobierzyce. Niedawno szukali kierowcy i ostatnio do mnie znowu zadzwonili czy jestem zainteresowany. Jeśli chodzi o PKS POLBUS, to raczej nie ma szans tam na pracę, a jak już to marne zarobki.

Tak jak pisałem - nie każdemu dopowiada taki rodzaj pracy, ale wielu właśnie taką pracę woli. Zarabiam mniej niż jeżdżąc zestawem, ale codziennie śpię w swoim łóżku. Jeśli jeszcze czegoś potrzebujesz, to wal śmiało. Pozdrawiam.

Post Wysłano: 18 sty 2011, 13:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

Jeszcze jest DLA, jak tam z pracą że tak z ciekawości zapytam.

http://www.youtube.com/watch?v=eAfp3mZD ... ature=plcp

Post Wysłano: 18 sty 2011, 22:57

Cytuj:
Jeszcze jest DLA, jak tam z pracą że tak z ciekawości zapytam.
Przegrali przetarg na obsługę linii w gminie Długołęka więc firma trochę podupadła. Praca na własnej działalności, marna stawka, obciążanie za wszystko co się da.... Resztę dopowiedz sobie sam.

Post Wysłano: 19 sty 2011, 23:16

Użytkownik

Użytkownik

Według mnie autobusy to także "waga ciężka" wiec dobrze byłoby gdyby istniał dział dotyczący właśnie spraw zwiazanych z autobusami w każdej postaci. Kiedyś był taki dział, ale nie wiem dlaczego został zlikwidowany.

Wracając do tematu Wolfzan, jeżdzą u was w MPK babki autobusami? Unas w PKM są juz trzy kobitki i nieźle wymiatają starymi ikarusami :)

Post Wysłano: 19 sty 2011, 23:28

Cytuj:
Wracając do tematu Wolfzan, jeżdzą u was w MPK babki autobusami? Unas w PKM są juz trzy kobitki i nieźle wymiatają starymi ikarusami :)
Jest 15-20 kobiet. Niestety dokładniej liczby nie znam. Ikarusy zostały tylko 280.70 czyli z automatyczną skrzynią biegów. Kobiety najczęściej jeżdżą na krótkich wozach, ale spotyka się je też na przegubach.

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]