a ona po zapaleniu silnika nadal świeci? bo na zapłonie sie zaswieci ale po zapaleniu powinna zgasnąć
a jak świeci sie po zapaleniu lub podczas jazdy światłem ciągłym to oznacza uszkodzenie w systemie zasilania/zapłonu moze spowodowac zwiekszenie emisji zanieczyszczen zmniejszenie osiągów silnika i zwiększenie zuzycia paliwa.
to jest kontrolka EOBD a jest jeszcze taka możliwosc ze będzie ta kotrolka będzie świeci pulsacyjnie to moze oznaczac uszkodzenie katalizatora najlepiej wtedy unikac gwałtownych przyśpieszeń i nie kręcic do wysokich obrotów .
W obu przypadkach długa jazda nie jest wskazana. Tzn tu chodzi o ciężarówke więc zapewne chodzi o pierwszą wersje.
powodzenia
Jak zagadała maszyna jak podeszłeś do niej po tym mrozie?? gładko kręciła czy był objaw słabego aku?? jak napięcie na aku spadnie poniżej określonej granicy wywala checka'a Później po pewnym czasie sama gaśnie.
no najlepiej na servis podepną pod komputer i sie okaże... młode widac auto szkoda ryzykować niby moze błachostka a moze ta błachostka zapoczątkuje następne poważne awarie...
szerokości
Przy rozruchu bez problemów-coprawda napięcie spadło do 21,6 ale pociągnął bez problenu...
Po pierwszej zimie jak odpinałem baterie-to po wpięciu też się kontrolka zaświeciła,ale chyba po dwóch odpaleniach zgasła...
Również obstawiałem spadek napięcia-ale nie gaśnie.
W piątek jadę na serwis-to napiszę co było.
p.s straszono mnie również pompą paliwa lub Ad blu.Zobaczymy
Przyczyna zpalenia się kontrolki:
-zbyt szybkie wyłączenie prądu na głównym wyłączniku,po zgaszeniu silnika.Pompa jeszcze przez chwilę pracuje.Faktycznie tak było.Błąd skasowany,wszystko OK.
Po wyłączeniu silnika-faktycznie,tak do 10sek./po wyjściu z kabiny/-słychać,że coś jeszcze pracuje.Tłumaczyli mi,że to pompa.Po szybkim wyłączniu zasilania,praca ta została przerwana-stąd ten błąd.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 3 gości