Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 14 gru 2010, 0:36

Użytkownik

Użytkownik

GG: 10159387

Witam serdecznie.
Mam problem z niedziałającym prawym stopem. Gdzieś jest chyba przerwany przewód ale nie wiem dokładnie gdzie bo nie miałem dzisiaj dużo czasu na zlokalizowanie miejsca.
Podłączyłem się do wiązki od lewej lampy. Stop działa ale na desce nadal jest błąd aktywny sygnalizujący brak prawego stopu. Jak go usunąć?

Post Wysłano: 14 gru 2010, 9:06

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: co się trafi

podciągniecie sygnału drugiego stopu to rozwiązanie tymczasowe, żeby zlikwidować błąd w komputerze musisz odnaleźć awarie w pierwotnej wiązce i to naprawić, wtedy pobór prądu będzie się zgadzać, a kontrolka zgaśnie.

Post Wysłano: 14 gru 2010, 23:34

Użytkownik

Użytkownik

Dzięki bardzo za wskazówkę.

Post Wysłano: 16 gru 2010, 21:20

Użytkownik

Użytkownik

Kierowca wrócił z trasy i zauważyłem że błąd związany z światłem stopu się skasował ale pozostały dwa: ABS-u i ESP. Gość z Volvo podłączył komputer i jedyny aktywny błąd dotyczy skrzyni biegów I-Shift.
Co do ABS-u to na wyświetlaczu jest komunikat dotyczący czujnika trzeciej osi - prawe koło. Może zadam dziwne pytanie ale już sam się pogubiłem. Jeśli jest to ciągnik siodłowy, trzy osiowy z podwieszaną środkową osią to zaczynając od przodu tylnia oś jest trzecią czy drugą?
Co myślicie o tym ESP?

Post Wysłano: 16 gru 2010, 21:33

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Mozliwe, ze blad w ESP pojawil sie razem z tym z ABS. Bo to z czujnika ABS komputer wie co dzieje sie z samochodem.

Tak bylo u mnie. Kiedy zamokla wiązka pojawialy sie bledy czujnika ABS, modulatora, zwarcia w instalacji i ESP.
Wystarczylo zabezpieczyc wiazke i jak reka odjal.

Kania to ch uuu j!!! 8)

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]