Strona 1 z 1 [ Posty: 18 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 06 gru 2010, 15:13

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Osobowy

Ponieważ muszę szukać pracy, mam do Was parę pytań.Jeżdżę już 20 lat(tylko kat.B)różnymi sprzętami do 3.5T,ale nigdy jako kierowca zawodowy.Jeździłem jako serwisant,zaopatrzeniowiec i inne różne sprawy związane z jazdą busem.Na co zwrócić uwagę przy podejmowaniu pracy,jakie warunki wynagrodzenia ?Nigdy nie jeździłem od kilometra,zawsze na stałą pensje.Nie chcę być tym co psuje ceny,bo zarobki są bardzo różne.Wiem że jest "szukajka"ale może ktoś obeznany z Łodzi lub okolic zechce się podzielić swoją wiedzą na temat firm i całej otoczki kierowcy zawodowego Busa.Dzięki.

Post Wysłano: 06 gru 2010, 16:42

Użytkownik

Użytkownik

viewtopic.php?f=43&t=16938&st=0&sk=t&sd ... h&start=40

Może w tym temacie znajdziesz odpowiedzi.

Post Wysłano: 06 gru 2010, 19:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MERCEDES ACTROS MPIII 1844

Wszędzie kolego jest źle :)

Co do stawek to z takimi ja się spotkałem

1. 15gr/km bez podstawy (Znana firma TrotterTrans :] ) Jazda po 5 tygodni w UE. (Lublin)
2. Ja mam 18gr/km i co tydzień zjeżdżam do domu ale planuję jeszcze pojeździć pół roku, bo jazda samochodem z podpisu w dodatku wiecznie nie sprawnym mnie wykańcza. (Siedlce)
3. 25gr/km 2tygodnie i zjazd do Polski (Białystok)
4. 15gr/km + 900 podstawy, jazda po 3-4 tygodnie (Okolice Warszawy)
5. 150zł dniówki na plandece z windą, czyli sam ładujesz sam rozładowujesz. (Sokołów Podlaski)
6. 20gr/km bez podstawy (Cieszyn)
7. 6,5zł/h liczone od momentu wyjazdu do powrotu (spanie również płacone) (Nie pamiętam skąd był chłopak)
8. 100zł/dzień bez podstawy (Siedlce)
9. 700zł za kółko 3200km (Wrocław)
10. 650-700 za kółko na Moskwę (Siedlce)
11. 17gr/km + przestój płatny (Siedlce)

Takie masz stawki. Czy warto się pchać :?: Zdania podzielone. Znam ludzi którzy z dużych aut przesiedli się właśnie na busy i są zadowoleni, w drugą stronę nie wiem, ale sprawdzę na sobie, bo mnie jazda po 30-40h bez odpoczynku powoli zaczyna męczyć, w dodatku za takie psie pieniądze nie mam zamiaru się narażać.

EDIT: Co do stawki z kilometra, to póki jestem zły to dopiszę. Zapieprzałem dzisiaj 12h za 40zł :] (220km), Fajnie, prawda :?: Oczywiście na ekspresie idzie wyciągnąć w 24h około 270 zł :)

Post Wysłano: 06 gru 2010, 19:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

kolego GrzegorzPPP powiedz mi, bo z tego co pamiętam to masz zrobione C+E i reszta potrzebnych kwitów do jezdzenia duzymy, dlaczego zdecydowałes sie na te busy? przeciez przy odrobinie samozaparcia znalazł bys prace na cięzarowce za podobnie pieniądze gdzie bys był codziennie w domu lub chociaz komfort pracy lepszy?

Post Wysłano: 06 gru 2010, 19:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Już Ci mówię :)

Wiek mnie blokuje. Jeszcze mam 19 lat (za 8dni dopiero 20) Tak więc chciał nie chciał rok muszę się przemęczyć.
Do tego dochodzi, że jazda dużymi autami to jak dla mnie narazie trudny temat, widzę jak jeżdżę busem, i jak miałbym tak kręcić i szukać firm dużym autem to w końcu siadłbym na środku i się rozpłakał. Noi jest jeszcze dużo innych powodów. Tak czy siak, na duże auta pójdę, ale potrzebuję kogoś kto mnie nauczy wszystkiego od podstaw. Busem można się pobawić, ale ciężarowe to już ogromna odpowiedzialność.

Mam nadzieje, że uda mi się stopniowo przechodzić na coraz cięższe samochody. Postaram się za jakieś pół roku o pracę na 7,5T, później jak zdobędę wiek to na solówkę, a dalej na zestawy.

Post Wysłano: 06 gru 2010, 19:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

teraz wszystko rozumiem. ja w sumie zaczynałem tak jak ty. albo podobnie. w wieku 20 latu jezdziłem busem. fakt, w koło komina ale za marne pieniądze, ale troche nabrałem wprawy. w trakcie tej pracy zrobiłem C i poszedłem jezdzic solówka własnie do 7,5t. potem była 12 tonówka. na początku tego roku zrobiłem E do C i teraz smigam juz od marca gruszką. takze powodzenia i szerokosci na trasie

Post Wysłano: 06 gru 2010, 20:20

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2833208

Cytuj:
5. 150zł dniówki na plandece z windą, czyli sam ładujesz sam rozładowujesz. (Sokołów Podlaski)
Możesz powiedzieć co to za firma z Sokołowa?? Bo jestem z Sokołowa i nie spotkałem u nas firmy jeżdżącej samochodami do 3.5t :)

Post Wysłano: 06 gru 2010, 20:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Oj, nie powiem Ci, bo nie znam ani adresu, ani nazwy firmy.

Mają Iveco najnowsze białe z niebieską plandeką i windami, na numerach WND.

Post Wysłano: 06 gru 2010, 20:35

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2833208

Ehh...taka mała mieścina a nawet nie widziałem u nas takich ivec....ale dzięki :D

Post Wysłano: 06 gru 2010, 22:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: co popadnie

Pewna firma z okolicy : 0,20gr/km+900 podstawa (jazda w kółkach) średnio co 2 weekend w aucie
za niedziele i święta dodatek 100zł

Post Wysłano: 06 gru 2010, 22:57

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Rudy 102

Kolego ja mam firme która do tego piatku zajmuje sie jazda busami... Wiec jak masz pytania pisz na pw...

Co do pieniadzy to zalezy... Z tego co widze masz 20 letnie doswiadczenie w kierowaniu busem... jakies obyczie z nim... Ale jaka praca Cie interesuje... Jazda po eu czy wokół komina??

I jakie wynagrodzenie oczekujesz?

Moze poszukaj pracy w firmach Kurierskich na Kontenery z wida do 3,5t... Całkiem fajna praca i jak trafisz na pozadnego podwykonawce to nawet dobrze płaci...

Post Wysłano: 07 gru 2010, 11:40

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Osobowy

Bardzo dziękuję za odzew,dało mi to ogólny zarys odnośnie stawek.Wiem że znaleźć porządną firmę jest trudno ale jestem dobrej myśli.Pozdrawiam.

Post Wysłano: 07 gru 2010, 15:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6451835
Samochód: Crafter

Cytuj:
Pewna firma z okolicy : 0,20gr/km+900 podstawa (jazda w kółkach) średnio co 2 weekend w aucie
za niedziele i święta dodatek 100zł
U kogo takie płace?
A nie wiesz może ile można u Świrniaka wyrwać na tym Sprinterze?

Post Wysłano: 07 gru 2010, 15:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: co popadnie

u świrniaka wiem jak na solówkach było ale info z tamtego roku : 0,18 gr na midlumie plus podstawa robota w kółkach, częste proszenie się o powrót jak wracałeś z ochłapem to płacił połowe mniej. Na busach nie znam dokładnej kasy ale wiem że mają ostry zapier***.

Post Wysłano: 07 gru 2010, 19:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6451835
Samochód: Crafter

Ten co Sprinterem jeździ (o ile tylko jeden Sprinter jest), to chyba z Jaroszowa koleś bo samochód stoi niedaleko kościoła. No ale jednak często go tam nie ma. Dużo jeździ.

Post Wysłano: 07 gru 2010, 22:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Świrniak & syn tych Sprinterów ma chyba dwa. Jeden egemplarz miał z rok temu remont silnika i długo się z nim grzebali ponieważ gwarancji nie chcieli mu uznać. Do tego z małych aut mają Fiata Ducato L4H3 z łóżkiem w przestrzeni ładunkowej.
A co do tych przebiegów. Może teraz się poprawiło. Ale wcześniej jak to na dostawczym w międzynarodówce. Jak się jedzie to przez 20h/dobe a jak nie ma ładunku to nawet przez dwa dni przestój.

Post Wysłano: 12 gru 2010, 18:00

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: brak

Kolego Wiat.p ogólnie mówiąc sytuacja na busach nie należy do kolorowych zresztą większość kolegów nakreśliła Ci sytuację .Jak bym mógł ci coś doradzić to szukaj pracy z normalnym ubezpieczeniem ( bo z tym różnie bywa) i wokół komina ,ale z takim doświadczeniem nie powinno być tak ciężko. Co do wypowiedzi .
Cytuj:
EDIT: Co do stawki z kilometra, to póki jestem zły to dopiszę. Zapieprzałem dzisiaj 12h za 40zł :] (220km), Fajnie, prawda :?: Oczywiście na ekspresie idzie wyciągnąć w 24h około 270 zł :)
Z tym się zgadzam ostatnio w ziołem sobie podobną pracę 17h za 60 zł (600 km ) do Łodzi na 3,5 t po prostu szkoda cokolwiek mówić :( . Pozdrawiam Wilk 09 8) .

Post Wysłano: 10 sty 2011, 3:32

Użytkownik

Użytkownik

GG: 5411209
Samochód: volvo v40 TAXI caro.

czytam wasze posty i też myśle o przejściu na busy bo narazie świadcze usługi transportowe dla pizzeri :( swoją osobówką.mam jak kolega pare postów wyżej podobny problem .mam c robie c+e ale dopiero 20 lat na karku... :/

kat C-17.11.10
kat C+E-in progress.

OD SIERPNIA 2012 LICENCJA DROGOWA NA PRZEWÓZ OSÓB TAKSÓWKĄ ....wolnego Miasta GDAŃSKA.Caro taxi,białe volvo.
Ale gdzie ci klienci???? hehe :)

Strona 1 z 1 [ Posty: 18 ]