[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
nacisk na osie, rozmieszczenie ładunku - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 28 lis 2010, 1:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: służbowy

ostatnio mi się po prostu udaje, rozmieszczam na "czuja" i jest ok, (w/g wskazań komputera samochodowego i naczepy)
natomiast czy spotkaliście się, czy jest, jakiś program, który pozwala symulować ładunek i pokazuje orientacyjne naciski na osie?
czyli mamy do zabrania np 15 palet po 400kg każda, do tego 6skrzyń 3mx1,2 po 3 tony każda, wrzucamy to na wirtualną naczepę i widzimy co się dzieje na poszczególnych ośkach w zależności jak ułożymy cargo?

zabrali mi VOLVO dostałem "ROBURA" teraz mnie wszyscy wyprzedzają

Post Wysłano: 28 lis 2010, 10:26

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: co się trafi

kiedy byłem na politechnice w poznaniu pokazywali nam program ktory w którym pokazywało się co chcesz wrzucić na pakę np 40 pudeł o wymiarach x-y-z i wadze a. I on Ci to rozmieszczał.

Bardziej był nastawiony na optymalizację miejsca, używany w firmie Amica, Wiesz ładujesz np 20 pralek, mikrofalówek, żelazka, lodówki, zmywarki. Wpisywało się czego ile a program robił optymalizację, biorąc pod uwagę ciężar i co na czym może stać. Np nie walniesz na mikrofali lodówki:P Jeśli chodzi o jego dostępność to raczej bym się nie łudził, za włożenie pendrive w komputer chyba by mi rękę ucieli:P

Post Wysłano: 28 lis 2010, 12:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Są programy do "pakowania" kontenerów (optymalizacja załadunku pod kątem ilości miejsca).
Ale to Ci raczej się nie przyda, bo tam jak wiadomo ciężar traktowany jest po macoszemu.

Post Wysłano: 28 lis 2010, 12:42

Sprawa wydaje mi się dość prosta, kwestia napisanie odpowiednich wzorów z uwzględnieniem tary pojazdu. Takie coś można z powodzeniem napisać w Excelu, używając prostych wzorów z mechaniki a dokładnie statyki. Fakt faktem, że może być tam jakiś procent błędu, ale zawsze to lepiej tak, jak "jakoś tam będzie".
Sam nawet kiedyś przymierzałem się do napisania czegoś takiego, ale wcześniej zszedłem z międzynarodówki na kurierkę :oops:

Post Wysłano: 28 lis 2010, 14:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: służbowy

komputer w aucie/naczepie też pewnie podaje przybliżone naciski na osie, mając jakieś tam doświadczenie generalnie rozmieszczam jak większość kierowców na "czuja" natomiast taki programik pozwoliłby zmniejszyć %błędu i na bieżąco skorygować "czuja". Po za tym łatwiej poprzestawiać wirtualne palety niż zmuszać widłowego do tańca wokół naczepy

zabrali mi VOLVO dostałem "ROBURA" teraz mnie wszyscy wyprzedzają

Post Wysłano: 14 kwie 2011, 16:49

Przepraszam za odgrzebywanie starego tematu, ale nie widzę sensu pisania nowego.

Sprawa niestety nie jest taka prosta i obawiam się, że Excel bym nie dał sobie rady. Teoretycznie jest łatwo, mamy dopuszczalne naciski na oś, przeliczamy je wdg. wzoru, gdzie ciężar = masa*9,81 no i mamy wartość dopuszczalnej siły. Tylko, po pierwsze musimy znać początkowe naciski na oś całego zestawu (bo przecież w pewnym stopniu przednia oś ciągnika też odczuwa ładunek) no i tu się zaczynają jaja. Musimy wyznaczyć wypadkowy środek ciężkości, do tego wziąć pod uwagę, że przez siodło naczepa obciąża ciągnik, problemem jest także pneumatyczne zawieszenie.

Obawiam się, że problem jest bardziej złożony niż się wydaje :P Problemem nie jest wyznaczenie środka ciężkości N palet o takiej samej wadze i środku ciężkości, taki program można spokojnie napisać, tylko, że to i na oko można wyznaczyć :D Problem jest z ładunkami o dziwnym środku ciężkości, wadze i kształcie. Do tego brak nam danych podstawowych o naciskach na oś pustego zestawu (chyba, żeby ktoś na wadzę to sprawdził, ale potem i tak ciężko obliczyć jak działa ładunek na każdą z osi pojedynczo).

Dlatego, chyba jedyny sposób to mierzenie ciśnienia w poduszkach, wydaje mi się nawet, że komputery pokładowe w ten sposób podają informacje, chyba, że producenci jakoś potrafią to poobliczać, ale za mało danych, żeby zrobić to na sucho. Inaczej to będzie wyglądać, w chłodni a plandece, nie mówiąc o bardziej wymyślnych konstrukcjach.

Obrazek

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]