Jak wypełnić kartę drogowa SM-101
mam pierwszy raz styczność i dlatego pytam,
karta jest na cały miesiąc czy jak? czy muszę mieć nowa po każdym tankowaniu czy po każdym kursie?
Ma może ktoś możliwość przesłać przykład wypełnienia??(z dwóch stron)
karta nie jest na miesiąc a na tyle na ile ci starczy,są takie dni gdzie wystarczy ci jedno pole a nieraz trzeba i trzy zapełnić,zależy jaka ma być specyfika twojej jazdy ale musisz tam umieścić wszystkie czynności bo tylko na jej podstawie jesteś rozliczany i masz naliczone twoje wynagrodzenie wiec ja zawsze wychodziłem z założenia że pisanie karty jest ważniejsze niż sama praca (jazda)
Karta drogowa to bardziej jest przydatna Urzędowi Statystycznemu niż firmie. W poprzedniej firmie pisałem karty drogowe na każdy miesiąc jedna. Ale nie te komunistyczne dostępne w sklepach, tylko takie uproszczone "samoróbki" z Excela. Ważniejsze od karty było rozpisanie delegacji, czyli ilości dni spędzonych za granicą i w kraju. To była podstawa do wynagrodzenia dodatkowego. Ale w każdej firmie jest inaczej.
Chodzi mi o wypełnienie tej kart czy ja mam tam wszystko wypełniać?
Wszystko niby opisane jasno ale co ja mam wyliczać paliwo ile ?
nie rozumiem co w punkcie 5, 9, 11, 12, 13, 14 ?? co mam tam wpisać po miesiącu jazdy ?
dowiedz się u tego który wydaje Ci kartę czego od Ciebie wymaga,
nie wiem też ile jeździsz, ale wątpliwe jest aby wystarczyła na miesiąc czasu (po prostu zbyt mało rubryk).
Firma moze wymagać od Ciebie karty co trasę, co tydzień czy w/g innych zasad. Zamiast zapytać u źródła szukasz pomocy na forum
pkt5 -wpisujesz okolicę gdzie się poruszasz, jeżeli śmigasz po mieście to wpisz nazwę miasta, państwa, wokół komina czy też np15km -mówi o tym, że nie oddalisz się od firmy dalej niż wpisana przez Ciebie ilość kilometrów - usprawniało to sposób naliczania diet.
pkt 9, 11,12,13,14 nie ma co objaśniać, paliwo szacunkowo na starcie, dolewki w trasie i stan na koniec oraz norma ustalona przez właściciela pojazdu, potem dane po powrocie na bazę, i obliczenia. w praktyce mało kto to wypełnia poza stanami liczników dat i godzin oraz tankowaniami, po prostu w/g wskaźnika samochodowego nie da się ustalić ile auto pali biorąc pod uwagę jedną trasę chyba, że wiesz dokładnie ile litrów paliwa masz w zbiorniku, lub rozpoczynasz jazdę/kartę bezpośrednio po zatankowaniu pojazdu do pełna, oraz zrobisz to samo zdając pojazd
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 5 gości