poszukaj sobie nr tel do firm transportowych w twojej okolicy, zadzwoń, zapytaj, bedziesz wiedział jakie koszty i tak dalej a jak nie to daj ogłoszenie w lokalnej gazecie albo coś w tym stylu...
To czy znajdziesz przewoźnika zależy od kilku czynników:
- Twoja wiarygodność płatnicza i wywiązywanie się z terminów
- Konkurencyjna stawka
- Rodzaj towaru - przeznaczenie na chłodnie, plandekę, może wywrotkę
- Trasa przewozu - bardziej chodliwe są ładunki na długich trasach (ponad 300km), są rejony w PL gdzie każdy chce jechać (zachodniopomorskie, szczecin, śląsk, podkarpacie) i takie gdzie każdy omija szerokim łukiem (warmia-mazury, lubelszczyzna, warszawa)
- Ważnym elementem jest też oczekiwanie na za i rozładunki, elastyczność załadowców i rozładowców ..
W tej chwili stawki i warunki dyktują przewoźnicy bo jest ich mniej niż ładunków. Jeśli masz dobrą trasę nie powinno Ci to nastręczyć problemów, jeśli nie będziesz łaził i się prosił każdego - może ktoś się skusi ale kasę będziesz musiał położyć konkretną.
GG: 7569808
Samochód: man
uzupełniam więc dane:
Jestem osobą prywatną, do przewiezienia mam maszynę oddaloną o ok 550 km od mojej miejscowości . Osoba sprzedająca to również osoba prywatna. Ładunek zajmował by coś ponad 6 mb długości.
Ja bym się targował i szukając transportu podkreślił, że faktura jest mi zbędna (osoba prywatna) i płacone gotówką. Zawsze to dużo łatwiej i może znajdziesz kogoś na "głodzie".
1350 kg można przewiźć na większej przyczepce samochodem dostawczym, lub mniejszą ciężarówką, stawka mniej więcej to około 1,5 - 1,8 zł/km (netto).
dwa wyjścia:
1. szukasz sam, ale tracisz czas, oraz nie masz pewności co do solidności przewoźnika.
2. możesz skorzystać ze spedycji, która zrobi to za Ciebie, dodatkowo zagarantuje że odbędzie się to w miarę profesjonalnie, a w razie uszkodzenia ładunek będzie ubezpieczony.
spedycja ma podwykonawców i za pośrednictwo bierze kasę. przewoźników wiąże umową na niską stawkę w zamian zapewniając stałą pracę.
jeżeli Ty osobiście zwrócisz się do przewoźnika musisz trafić takiego co w tej chwili nie ma roboty. jeżeli nie to przewoźnik krzyknie taką cenę, aby zrekompensować sobie stratę za odmówienie roboty spedycji.
więc często u pośrednika bywa taniej niż bezpośrednio u przewoźnika.
Samochód: Ferrari
A ja bym uderzył nie do jakiejś typowo transportowej firmy, tylko jak maszyna jest na kołach to do jakichś laweciarzy, pomocy drogowej, autoholowania, bo nie będzie problemu z załadunkiem. Firm tego typu jest od groma i siedzą pod telefonem 24h.
_________________ Czy jadę bezpiecznie? - Zadzwoń gdzie chcesz.
GG: 7569808
Samochód: man
Wszystko ok. Tylko wtedy jest problem, bo cena robi się wysoka - opłata za kurs w dwie strony co daje ponad tysiąc km, co przy stawce km robi dużą sumę.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 10 gości