Witajcie !
Kupiłem sobie przetwornice 24V>220V 1000W (ciągłe) i teraz chce ja podłączyć pod akumulator.
Jakiego przekroju przewody zastosować, żeby nie było dużego spadku napięcia i żeby się nie grzały ? I jakiej wielkości dać bezpiecznik zaraz przy akumulatorze ?
1kW to bardzo dużo. Jego pełne obciążenie to będzie katorga dla baterii. Co Ty chcesz nią zasilać, że potrzebna ci aż taka moc?
12mm^2 powinno być ok, chociaż istotna jest też długość przewodu. Przy maksymalnym dopuszczalnym obciążeniu powinno popłynąć około 40A. Na bezpieczniku możesz więc dać te 40A, ale chyba lepiej zrobić trochę zapasu i dać 50A.
Nie bardzo wiem o co chodzi ci z tym 12mm2. Iść do sklepu i powiedzieć, że chcę kabel 2x12mm2 ? Wydaje mi się, że będzie on strasznie gruby. A i te bezpieczniki na kabel jak wyglądają (najlepiej allegro)
12mm kwadratowych to jest przekrój, nie średnica. Jak to praktycznie wykonać, ja ci nie podpowiem - możesz sobie przeszukać elektrodę. Tam się zajmują takimi rzeczami.
Poczytałem tu i tam i zdecydowałem, że kupie przewód 10mm2 i do tego bezpiecznik 40A. Przy 1000W przetwornica pobiera nieco ponad 40A więc powinno być ok.
GG: 0
MAN dobral 6mm przewod pod 40 A bezpiecznik , wiec jak zainstalujesz 10 mm to bedzie ok....ale skad wzieliscie 40 A ???
Prosty wzor P = I * U i na 1000W wychodzi 41 A, dodac szczytowe "peak-i" to podalbym ciut wiekszy bezpiecznik , aczkolwiek jak nie masz zamiaru wykorzystywac pelnej mocy przetwornicy to 40A wystarczy.
Zobacz jaki bezpiecznk ma sama przetwornica i podaj wiekszy przy bateri.
Użytkownicy przeglądający to forum: Semrush [Bot] i 8 gości