Witam. Auto jak w temacie. Po rozgrzaniu do 70 - 80 stopni zaczyna nie równo pracować. Błąd z check engine 13 więc raczej nie to. Sytuacja z wariowaniem obrotów ma miejsce tylko na postoju. Auto w czasie jazdy ma moc i jeździ normalnie. Może mam za małe obroty ? Gdy stoje na postoju to mam 510 obr/ min. Może ktoś się orientuję jakie powinny być obroty dla tego auta. Dodam jeszcze że jak lekko dodam gazu - obroty 550 obr/min - to auto pracuje równo i nic się nie dzieje. Może ktoś podpowie jak się podkręca obroty w tym aucie , można samemu gdzieś na pedale czy trzeba jechać na serwis? Dziękuje i pozdrawiam czekam na odpowiedzi
Samochód: co się trafi
Normalne ze obroty spadają po rozgrzaniu, w scanii jest to przy 50st. spadają o jakieś 10-20obr. Możliwe, że wystarczy podkręcić trochę obroty, nie znam tego silnika, nie wiem co to tam jest pewnie pompowtrysk, jeżeli tak to podkręcanie pewnie na kompie.
Koledzy, zauwarzyłem że obroty skaczą nie po rozgrzaniu tak jak pisałem wcześniej. Zaczynają wariować gdy zostanie nabite powiertrze. Zawór otworzy się po nabicu powietrza, auto "odsapnie" i wtedy zaczynają skakać obroty. Wystarczy że spuszczę trochę powietrza np. hamulcem to do momentu nabicia spowrotem powietrza auto chodzi normalnie. Nabiję i znowu obroty skaczą. Może ma ktoś jakiegoś pomysła
Użytkownicy przeglądający to forum: Semrush [Bot] i 5 gości