Cytuj:
Co powinienem zrobic gdy znaczne prace???
Przykladowo jak zaczne swoja 5dniowa zmiane to powinienem: -przekrecic zaplon i wlozyc swoja karte tak? nastepnie wylaczyc na niej jakis tryb manualny i bedzie juz tacho gotowe do jazdy czy tak?
Wprowadzasz kartę do tacho w pierwszą szczelinę. Jeśli pierwszy raz od otrzymania karty wkładasz ją do tacho nic nie wpisuj.
Zakładając, że karta już była wcześniej w tacho po włożeniu do rejestratora wprowadzasz tzw. "Wpis manualny" w którym zaznaczasz od - do dnia i godziny co działo się z Tobą - czyli krótko mówiąc wpisujesz odpoczynek. Zaczynasz zawsze dzień od wpisania kraju rozpoczęcia; w Twoim przypadku UK i do tego jeszcze region: SCO, WAL itp...
Cytuj:
...No i jak wyglada przerwa na sen, czy rowniez cos trzeba przelaczyc kiedy zatrzymam sie na 11h przerwe w jezdzie aby zakonczyc dzien pracy?
Po zakończeniu dniówki, gdy śpisz w aucie - wrzucasz łóżko i kraj zakończenia - WAŻNE!
Cytuj:
Czy wszystko bedzie zapisywane automatycznie? czy sam musze pilnowac aby za kazdym razem cos przelaczyc jak sie zatrzymam na przerwe 15/30min badz 45min? czy tacho samo zawuazy ze gdy zatrzymam silnik to automatycznie bedzie przerwa???
Z chwilą zatrzymania się musisz przełączyć tachograf w tryb "Odpoczynek" - łóżko. Domyślnie, po zatrzymaniu pojazdu tachograf przełącza się samoczynnie na "Inna praca" - młotki.
Cytuj:
Co robic w momencie kiedy bede musial czekac na rozladunek przykladowo z 1-2h? oraz czy bede musial cos wlaczyc w momencie kiedy bede sam musial rozladowac naczepe co moze mi zajac z 2h przykladowo...
W takim przypadku powinno włączyć się "Dyspozycyjność" - kopertę. Ale większość kierowców wrzuca "Odpoczynek" - łóżko. Gdy sam rozładowujesz naczepę przełączasz na "Inna praca" - młotki.
Mam nadzieję, że choć trochę rozwiałem wątpliwości.