[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
KW a wpis w PJ - Strona 2 - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 20 lip 2010, 18:57

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: A170 AMG

Cytuj:
bez PJ kat c nie przystapisz do jazd szkoleniowych ktore sa w KW , wiec C trzeba miec napewno osobno wbite :)

tak, racja, ale widzisz zeby nie bylo jacy to urzednicy sa zli mozliwosc wpisania jest:D osobiscie rozmawialem z babka z obslugi wydzialu komunikacji...

'KW' w trakcie

Post Wysłano: 27 sie 2010, 9:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7539165
Samochód: Leon MK1 TDi

Cytuj:
Walcz kolego, walcz, ja dzisiaj rozmawialem z babka w wydziale komunikacji i twierdzila, ze nie ma problemu wbic za jednym razem kat C, kat CE i KW... wiec znow mamy przyklad przekletego urzedniczego 'widzi mi sie'....
Witam, mam podobny problem, mianowicie C uzyskałem w czerwcu tego roku, w Wordzie napisałem oświadczenie, aby nie wysyłali papierów do WK celem wyrobienia PJ, ponieważ dalej będe robił kat C+E w tym samym ośrodku. Parę dni temu uzyskałem pozytywny wynik na kategorię C+E, więc papiery niebawem dotrą do WK i tu moje pytanie.
Czy ośrodki szkoleń na KW wymagają PJ z wpisem C i C+E, czy może wystarczy im zaświadczenie z WK o pozytywnych egzaminach na ww kategorie (na miesiąc czasu wyrobił bym PJ, a po miesiącu ponowne koszty na wyrobienie PJ i wpis KW) ?
Dodam, że KW robię przez Urząd Pracy(mają moje ksera o pozytywnych egzaminach na Kat C i C+E) i jeszcze nie znam firmy, która to będzie robiła.

Pozdrawiam forumowiczów.

Pozdrawiam Karol CSW

Post Wysłano: 09 wrz 2010, 10:08

Użytkownik

Użytkownik

Może opiszę tutaj swoją sytuację.
Prawo jazdy robiłem, byłem na kursie, i bez problemu zapisali mnie na kw. teoria znaczy się, oglądanie slajdów :) Zdałem, tego samego dnia wsiadłem do samochodu i jazda na kw w trybie miejskim. Poszedłem do urzędu miasta, stałem w dwóch kolejkach, aż wreszcie młoda pani wysłała mnie do pokoju gdzieś na górę. Poszedłem, powiedziałem jak sprawa wygląda, że nie potrzebne mi jest kat C bez wpisu. Pani dała mi karteczkę, podyktowała co mam napisać, odnalazła papiery z Mordu, przyczepiła tą karteczkę, i powiedziała że jak zrobię KW, badania, i inne wymagane dokumenty pozbieram, to zaprasza mnie do siebie, obiecała że wtedy wszystko pojedzie do drukarni najbliższym transportem.

Post Wysłano: 09 wrz 2010, 23:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7049820

Ja mam takie pytanie gdybym zrobił kat. C, KW, CE następnie odebrał bym prawko. (tylko raz) to czy bym musiał wymienić to prawo jazdy po zrobionych badaniach (psychotestach i psychologicznych) tak wywnioskowałem to z wypowiedzi grega.

Post Wysłano: 10 wrz 2010, 1:30

Użytkownik

Użytkownik

Bez badań psychologicznych oraz lekarskich nie wydadzą Ci świadectwa KW, a nawet jak by wydali to w wydziale komunikacji będą one potrzebne (data badań też jest wbita w prawko). Więc jak się da robić KW bez wyrobionego prawka kat. C to po zdanym egzaminie KW robisz badania, odbierasz świadectwo i z kompletem badań oraz świadectwem KW idziesz do wydziału komunikacji, gdzie czekają dokumenty ze zdanego egzaminu kategorii C i CE (chociaż nie w każdym wydziale one czekają na opłatę tylko są od razu wysyłane do Warszawy) :-)

Mam nadzieję, że niczego nie pokręciłem, aczkolwiek myślałem, że robienie kw bez prawka wyższej kategorii jest niemożliwy.

Post Wysłano: 10 wrz 2010, 11:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Troch jest to nie mądre. Bo np. gdybym miał ważną KW do załóżmy maja 2016, a badania psychologiczne i psychotesty (mam nadzieje, że to tylko jedna data, a nie dwie oddzielne !) ważne do sierpnia 2016. To najpierw robię szkolenie okresowe aby zwiększyć ważność KW, płacę za wyrób nowego prawka. I potem muszę robić znowu te badania i znowu opłata za wyrób prawka. Do tego dochodzi czas oczekiwania na prawko. Tak to wygląda w teorii. Dobrze, że w praktyce można robić wszystko za jednym razem i niekoniecznie czekać do wygaśnięcia daty.

Post Wysłano: 10 wrz 2010, 11:46

Użytkownik

Użytkownik

Z tego co mi tłumaczyli nie da się zrobić kw bez prawka, znaczy się trzeba mieć zdane. W moim przypadku teorię na kw robiłem w trakcie kursu, ale już jazdy i egzamin KW po zdaniu robię, nie koniecznie trzeba mieć prawko w ręce, Ale trzeba mieć zdany egzamin. Ja wstrzymałem drukowanie prawka, ze względu na to że nie mam zamiaru płacić 2 razy 80 zł, chociaż przy takich kwotach 80 zł to pryszcz.

Post Wysłano: 10 wrz 2010, 22:17

Cytuj:
Z tego co mi tłumaczyli nie da się zrobić kw bez prawka, znaczy się trzeba mieć zdane. W moim przypadku teorię na kw robiłem w trakcie kursu, ale już jazdy i egzamin KW po zdaniu robię, nie koniecznie trzeba mieć prawko w ręce, Ale trzeba mieć zdany egzamin. Ja wstrzymałem drukowanie prawka, ze względu na to że nie mam zamiaru płacić 2 razy 80 zł, chociaż przy takich kwotach 80 zł to pryszcz.
To prawda. Kolega z kursu wczoraj zdał prawo jazdy kat. C, a dzisiaj podszedł do egzaminu z K.W (nie zdał). Wystarczył sam papier z WORDu.

Post Wysłano: 10 wrz 2010, 22:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
To prawda. Kolega z kursu wczoraj zdał prawo jazdy kat. C, a dzisiaj podszedł do egzaminu z K.W (nie zdał). Wystarczył sam papier z WORDu.
Więc KW da się nie zdać. Do tej pory nie spotkałem się z takim przypadkiem.

Post Wysłano: 10 wrz 2010, 23:02

Cytuj:
Cytuj:
Ja dzisiaj zdałem z jednym błędem. Olałem sprawę artykułów 95-100 KWS (czyste lenistwo). Reszta to przerabiane testów ze strony kierowca.pl oraz uczestniczenie we wszystkich zajęciach Kwalifikacji Wstępnej. Nie zdało 3 kolegów na 19, ponieważ oni pojawili się na pierwszych zajęciach, w międzyczasie z raz czy dwa i na egzaminie...

Post Wysłano: 11 wrz 2010, 12:33

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Gratulacje, wolfzan :mrgreen:

Co do konieczności posiadania kat C lub D. Ustawa o transporcie drogowym mówi jasno, że do KW może przystąpić osoba posiadająca obywatelstwo polskie, która:
a) przebywa co najmniej 185 dni w roku na terenie RP
b) studiuje co najmniej 6 miesięcy.
Nie ma warunku w postaci konieczności posiadania kat. C lub D. A nie ma tego warunku, bo kwalifikację wstępną można odbyć także w formie zajęć szkolnych dla uczniów (np. jakaś szkoła zawodowa może mieć w programie nauczania uzyskanie kwalifikacji kierowcy wykonującego transport drogowy). A uczniowie ci, często jeszcze niepełnoletni, nie tylko nie mają C lub D, ale nawet mogą nie mieć jeszcze kat. B.

Rozporządzenie w sprawie szkolenia kierowców wykonujących przewóz drogowy określa też wymogi jakie musi posiadać pojazd używany do szkolenia. Jest tam m. in. zapis, ze "nie wymaga się oznaczenia pojazdu tablicą barwy niebieskiej z literą `L` w przypadku szkolenia osób posiadających uprawnienia do kierowania pojazdami danej kategorii" - co to znaczy? Np. to, że można szkolić praktycznie w ramach KW osoby, które nie posiadają uprawnień do kierowania pojazdami danej kategorii.

Oczywiście odbywanie jazd w ramach KW bez praktycznej umiejętności jazdy pojazdem danej kategorii to strata czasu, bo zamiast ćwiczyć sprawy bardziej zaawansowane, osoba szkolona będzie próbowała w ogóle zmieścić się na pasie ruchu. Niemniej jednak jest to możliwe.

I nie widzę żadnej podstawy do tego, by ktokolwiek żądał przed rozpoczęciem kursu KW (a nawet przed rozpoczęciem jazd czy przed egzaminem) prawa jazdy danej kategorii.

To jest taka typowo polska mentalność urzędnicza, że wszyscy wymagają dziesiątków niepotrzebnych dokumentów jakby to cokolwiek zmieniło.

Jedyny warunek przystąpienia do kursu KW dla przeciętnego Polaka to przebywanie 185 dni na terenie Polski. Żadnych innych wstępnych warunków na gruncie prawa nie ma.

Jedynie względy pragmatyczne przemawiają za tym, by mieć kategorię C lub D, jeśli zaczyna się kurs KW - bo umiejętność jeżdżenia pojazdami danej kategorii (przynajmniej to - w zależności od kategorii - 30/40/60-godzinne doświadczenie) sprawia, że kursant wie, o co chodzi a nie uczy się na pamięć.

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Post Wysłano: 13 wrz 2010, 9:27

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3599957
Samochód: Corsa B

A ja mam takie problem. W lipcu zrobiłem szkolenie okresowe (co prawda łapałem się jeszcze na stare zasady, ale ponieważ wiedziałem, że przed wrześniem 2010 nie zdobędę pracy, to w sumie nie miałem innego wyjścia). Badania lekarskie i psychologiczne też zrobiłem. Poszedłem do Wydziału Komunikacji, wypełniłem wniosek o wymianę PJ, dałem te wszystkie orzeczenia. Ale kilka dni potem coś mnie tknęło, bo uświadomiłem sobie, że dałem oryginały, a nie kopie (których zresztą i tak nie miałem). Szukałem w przepisach jakichś informacji o tym, czy ewentualnemu pracodawcy muszę dać oryginały, czy wystarczy wpis w PJ, ale nic nie znalazłem. Może wy się orientujecie, jak to jest? muszę lecieć do Wydziału Komunikacji i próbować wszystko odkręcać, czy może zostać tak, jak jest?

Post Wysłano: 13 wrz 2010, 17:55

Użytkownik

Użytkownik

po co Ci oryginały. Teraz jak bedziesz miał wbity w prawko kod 95 i ograniczenie na 5 lat do danej kategorii, to juz jest dokument dla kazdego pracodawcy, ze masz wszewlkie wymagane uprawnienia do wykonywania zawodu w ramach danej kategorii. Teraz zamiast szeregu karteczek i dokumentow wystarczy jednynie prawko z tym kodem Oznacza to, ze masz zaliczone szkolenie okresowe, a takze ze przeszedles wszelkie badania i jestes zdolny do pracy na stanowisku kierowcy. Pracodawcy rządając jakiegokolwiek potwierdzenia w formie paierowej wyzej wymienionych rzezy są po prostu niedoinfomowani i żyją jeszcze w "starych czasach" gdy kierowca musiał miecswiadectwo kwalifikacji, zaświadczenie od pracodawcy itd.

Post Wysłano: 13 wrz 2010, 20:56

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3599957
Samochód: Corsa B

A no to spoko. W sumie, to się domyślałem, że tak będzie, ale wolałem się upewnić. Dzięki, Kolego :)

Post Wysłano: 14 wrz 2010, 14:16

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Ja dzisiaj zdałem z jednym błędem. Olałem sprawę artykułów 95-100 KWS (czyste lenistwo). Reszta to przerabiane testów ze strony kierowca.pl oraz uczestniczenie we wszystkich zajęciach Kwalifikacji Wstępnej. Nie zdało 3 kolegów na 19, ponieważ oni pojawili się na pierwszych zajęciach, w międzyczasie z raz czy dwa i na egzaminie...
Powiem Ci kolego, że troche mnie nastraszyłeś bo ja robie tylko e learning i nie mam żadnych wykładów...
Miałeś na egzaminie jakieś inne pytania niż na kierowca.pl czy bazawiedzy.edu?
Pozdrawiam!

D - 04.04.2012r.
DE - 04.04.2013r.
KW - 23.11.2010r.
Karta kierowcy - 26.10.2010r.

Post Wysłano: 14 wrz 2010, 22:53

Cytuj:
Powiem Ci kolego, że troche mnie nastraszyłeś bo ja robie tylko e learning i nie mam żadnych wykładów... Miałeś na egzaminie jakieś inne pytania niż na kierowca.pl czy bazawiedzy.edu?
Pozdrawiam!
Nie było tak źle. Mi bardzo na tym zależało więc każdy weekend przez pół roku spędzałem na K.W.

Jeśli chodzi o pytania na egzaminie, to bodajże 100% to były te, które są w obiegu między innymi na podanych przez Ciebie stronach. W moim odczuciu kierowca.pl jest lepszą stroną od bazywiedzy.

Post Wysłano: 16 wrz 2010, 20:59

Użytkownik

Użytkownik

Witam. A jak mozna wstrzymac drukowanie prawa jazdy ?? Bo teraz robie hurtowo kat c+e + k.w. i nie chcialbym placic dwa razy za prawo jazdy ( kat. C odebralem i 80 zl niemoje )

Post Wysłano: 16 wrz 2010, 21:21

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Idź zaraz po zdanym egzaminie na E (najlepiej w tym samym dniu lub najdalej nazajutrz) do wydziału komunikacji i uprzedź, że przyjdą dokumenty z WORD, ale mają ich nie puszczać dalej, bo chcesz dołożyć jeszcze KW.

Może będziesz musiał napisać jakieś podanie czy coś takiego.

tak czy inaczej musisz to uzgodnić w wydziale komunikacji -

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Post Wysłano: 16 wrz 2010, 21:29

Użytkownik

Użytkownik

Dzieki wielkie