[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
korki - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]
Autor
Wiadomość
Tytuł: korki
Post Wysłano: 10 wrz 2010, 16:16

Użytkownik

Użytkownik

GG: 24404753

Witam wczoraj zauwarzyłem jak stałem na moście był korek a gdy ciężarówka hamowała to kierowca włączał swiatła awaryjne dlaczego ?

Tytuł: Re: korki
Post Wysłano: 10 wrz 2010, 16:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MERCEDES ACTROS MPIII 1844

Jest to ostrzeżenie przed zagrożeniem, dzięki temu jest mniejsze prawdopodobieństwo że ktoś ci zrobi z dupy garaż.

Post Wysłano: 10 wrz 2010, 17:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

Kulturalni kierowcy tak postępują (więc u nas bardzo nieliczni). W Niemczech na autostradach jest to powszechne zjawisko. Ostatni hamujący pojazd włącza awaryjne.

http://www.youtube.com/watch?v=eAfp3mZD ... ature=plcp

Post Wysłano: 10 wrz 2010, 17:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

W nowszych pojazdach (na zachodzie) w czasie nagłego hamowania światła awaryjne załączają się same.

Post Wysłano: 10 wrz 2010, 18:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Włączanie świateł awaryjnych upowszechniło się nie tylko w Niemczech, wiele takich zachowań obserwuję w różnych krajach UE...w Polsce też ale nadal zbyt mało tego.

Post Wysłano: 10 wrz 2010, 19:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

W dzień spotyka się to średnio na jeża, ale w nocy jak jadą prawie same ciężarówki bardzo często. Przejazdy kolejowe, korki i inne zatory - ostatni zawsze na awaryjkach.

Post Wysłano: 10 wrz 2010, 22:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6330420
Samochód: CLK Black Series

Cytuj:
W dzień spotyka się to średnio na jeża, ale w nocy jak jadą prawie same ciężarówki bardzo często. Przejazdy kolejowe, korki i inne zatory - ostatni zawsze na awaryjkach.
Używam awaryjek jak jest wyhamowanie z dużej prędkości praktycznie do zera na odcinku gdzie normalnie jedzie się dosyć ostro. Często po trasie na wahadłach czy nawet w mieście jak coś się korkuje na przelotówce. Takie zabezpieczenie się przed niedowidzącymi innymi użytkownikami dróg.

Post Wysłano: 10 wrz 2010, 22:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: iveco eurocargo '08,Ducato 2.8 JTD

Wszytsko to ma rację bytu,pod warunkiem,że włączenie awaryjnych będzie właściwie odebrane przez innych kierowców....Kilka razy już mi się zdarzyło,że po ich włączeniu i zrobieniu odpowiedniego odstępu/miejsca na dojazd-gdyby z tyłu nie mieli miejsca na wyhamowanie/-zostałem wyprzedzony jakbym "się zepsuł".....
No niestety-większość kierowców osobówek jeszcze nie wie,po co sie to robi....szkoda.

Post Wysłano: 11 wrz 2010, 17:01

Użytkownik

Użytkownik

tak prawie w temacie.... również przy manewrowaniu( cofaniu, podjeżdżaniu) też używane są awaryjki.

Post Wysłano: 11 wrz 2010, 18:13

Cytuj:
Wszytsko to ma rację bytu,pod warunkiem,że włączenie awaryjnych będzie właściwie odebrane przez innych kierowców....Kilka razy już mi się zdarzyło,że po ich włączeniu i zrobieniu odpowiedniego odstępu/miejsca na dojazd-gdyby z tyłu nie mieli miejsca na wyhamowanie/-zostałem wyprzedzony jakbym "się zepsuł".....
No niestety-większość kierowców osobówek jeszcze nie wie,po co sie to robi....szkoda.

Znany mi osobiście przypadek.
Kiedyś na DK2 z Warszawy na Mińsk Maz. ok. 3 w nocy stałem ostatni na wahadle, 3 auta przede mną. Stoję na awaryjnych, a tu zza mnie wyskakują 3 wozy na niemieckich żółtych tablicach. No niewiele brakło, żeby musieli ściągać ekipę do wydobywania samochodów z wykopanego przez drogowców rowu pod nowy podkład drogi. 2, 3 sekundy dzieliło ich od przepięknej czołówki.
Jak się później okazało, byli to nasi "przyjaciele" zza Buga.

Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]