Strona 1 z 1 [ Posty: 12 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 08 wrz 2010, 1:40

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Próbowałem googlować - jak i skorzystać z tutejszego "searcha" - ale jakoś nic nie znalazłem. Może ktoś wie: jaki jest najpowszechniej spotykany w Polsce samochód ciężarowy (marka, typ, silnik...) w tych wszystkich firmach transportowych? Czy jest jakiś zdecydowany "lider", ktoś może prowadził takie statystyki?

Post Wysłano: 08 wrz 2010, 13:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4086911

Marka która rządzi w Polsce jest Daf. W europie jest na 3 miejscu: za Manem i Mercedes.

Tutaj jest potwierdzenie za rok 2009:
http://www.daf.eu/PL/News-Media/News/Pa ... pie-1.aspx

Natomiast jesli chodzi o rok 2010 widziałem dane sprzedaży półrocznej w gazecie truckerskiej "chyba" Transport Polski

Post Wysłano: 08 wrz 2010, 13:59

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Marka która rządzi w Polsce jest Daf
A jaki silnik ma taki DAF? Czy jest gdzieś dostępna dokumentacja techniczna silnika - czy trzeba byłoby pisać do producenta, lub dystrybutora?

Post Wysłano: 08 wrz 2010, 17:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: osobowy

http://www.daf.eu/PL/Trucks/Model-range ... gines.aspx
Wystarczyło wejść na strone internetową DAF'a :roll:

Post Wysłano: 08 wrz 2010, 17:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Myślę, że idzie tu raczej o konkretną moc silnika, nie wiem do czego Ci to potrzebne, ale szacunkowo można ująć 410 konną jednostkę, jako (niestety moim zdaniem) najpopularniejszą wśród DAFów ;)

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 08 wrz 2010, 18:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 9542791
Samochód: A raczej jego brak...

Cytuj:
Myślę, że idzie tu raczej o konkretną moc silnika, nie wiem do czego Ci to potrzebne, ale szacunkowo można ująć 410 konną jednostkę, jako (niestety moim zdaniem) najpopularniejszą wśród DAFów ;)
Myślę, ze tutaj chodzi o DAF'a z wielu lat :) Bo nie napisał właściciel tematu z jakiego roku mają być dane :) Myślę że w takim razie dużą rolę odegrały by starsze modele a tam głównie 430 i 380. Chociaż myślę że trzeba było by zrobić jakąś sondę :) 105'ek jest sporo w wersji 460 konnej.

Ciekawe czy DAF wewnętrznego badania nie robił/robi hehe.

Post Wysłano: 08 wrz 2010, 19:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Bezsensowne i niestosowne jest proszenie o podanie najpopularniejszej ciężarówki wszechczasów w Polsce, a tym bardziej o prośby dot. dokumentowania tego pytania badaniami czy statystykami, więc wydaje mi się, że chodzi o aktualny stan.

Poza tym, gdyby chodziło o całokształt twórczości prym wiodłoby Volvo albo MAN...

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 09 wrz 2010, 21:03

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Chodzi mi konkretnie o rysunek techniczny tej 410-konnej jednostki - żeby było widać przekrój silnika z wymiarami poszczególnych części, takich jak np. tłok, wał korbowy, korbowód, głowica silnika, zawory itd.

Gdzie "uderzyć" po taką dokumentację tej jednostki (jakie jest oznaczenie tego konkretnego silnika, żebym nie pomylił)?

Post Wysłano: 09 wrz 2010, 21:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: osobowy

Oznaczenie? Proszę: Paccar MX300
http://www.daf.eu/SiteCollectionDocumen ... 009-PL.pdf Tu masz jeszcze troche danych technicznych tych silnikow.

Post Wysłano: 09 wrz 2010, 23:07

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Oznaczenie? Proszę: Paccar MX300
http://www.daf.eu/SiteCollectionDocumen ... 009-PL.pdf Tu masz jeszcze troche danych technicznych tych silnikow.
Dzięki, zatem podstawowe szczegóły już mam - ale gdzie najlepiej zapytać o te rysunki techniczne? Czy do DAF-a (duże firmy nie zawsze chętnie odpowiadają), czy też może raczej do kogoś, kto np. robi ich remonty kapitalne?

Post Wysłano: 10 wrz 2010, 10:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Napisz tu i tu, najwyżej dostaniesz dwa razy, co za różnica?

Post Wysłano: 10 wrz 2010, 10:52

Użytkownik

Użytkownik

W Polsce najpopularniejszą ciężarówką jest ciężarówka zagraniczna!! Niestety...

Kanio najlebszo!

Strona 1 z 1 [ Posty: 12 ]