Cytuj:
Nie było gotowe 15 lat temu, nie jest gotowe teraz i nie będzie gotowe za 15 lat (przy tym tempie i problemach).
To akurat jest czysty pesymizm.
Biorąc pod uwagę realia, doprowadzenie do tego, że na plac budowy wjeżdżają pierwsze maszyny jest już ogromnym sukcesem i droga jest zdecydowanie bliżej jej powstania niż dalej, ba uwazam, że ten proces jest conajmniej w połowie jesli chodzi o czas, a może i znacznie dalej.
Nie widzę powodu twierdzić, ze pokazane na mapce autostrady powstaną za 15 lat, skoro na wszystkich odcinkach (poza fragmentem A1, gdzie na wiosnę zapewne rozpocznie się budowa i poza odcinkiem A2 od Warszawy do wschodniej granicy) trwają prace.
Miałem okazje przez jakiś czas codziennie obserwować budowę A1 na wysokości Rybnika, do Bełku, gdzie jak wiadomo jest już czynny odcinek Bełk-węzeł Sośnica.
Prace są naprawdę zaawansowane.
Cała ta sieć autostrad na mapce miała być gotowa na EURO 2012, w to chyba nie wierzył największy optymista, ale z pewnością częśc autostrad zostanie oddana, a częśc pewnie góra z 2letnim opóźnieniem.
Jestem skłonny zaryzykować stwierdzenie, że za 5 lat będziemy mieli tę wymarzoną sieć autostrad.
Mój optymizm jest też podsycany wschodnią obwodnicą Bielska-Białej. Jest to największa inwestycja, jakiej na tym terenie kiedykolwiek się podjęto. Jeszcze pare lat temu z zapartym tchem śledziłem budowę zachodniej obwodnicy, która na tamte czasy wydawała się równie niesamowitym przedsięwzięciem. Ogromnie ułatwiła ona przejazd przez miasto. Ma zaledwie 7 kilometrów, jedno wielopoziomowe skrzyżowanie i tunel.
Inwestycja ta wydawała się niesamowita.
Tymczasem w bardzo zaawansowanym stadium jest już budowa kolejnej obwodnicy (wschodniej), która to ma tym razem aż 9 kilometrów. Z tym, że przebiega po bardzo górzystym terenie, na którym powstało bardzo dużo mostów, plus jeden tunel.
Budowa przebiega w ekspresowym tempie, postepy mozna śledzić na stronie (raz w miesiacu obszerna galeria)
http://www.obwodnica-bielsko-bialej.pl/
Rozmach jest ogromny i tak naprawdę przychodza chwile zwątpienia, czy temu miastu są potrzebne aż dwie obwodnice, które de facto przebiegają równolegle w odległości kilku kilometrów.
Jednak lada dzień rusza budowa drogi ekspresowej do Żywca i ta nowa obwodnica ma się z nią łączyć.
Trudno narzekać widząc, że realizuje się takie przedsięwzięcia.