Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]
Autor
Wiadomość
Tytuł: faktura
Post Wysłano: 14 sie 2010, 12:16

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam
Korzysta ktos z systemy elekronicznego wystawiania faktur.
Znalazłem dzis stronke faktura.pl i zastanawiam sie czy wystawianie faktur w ten sposob jest zgodne z prawem. Korzysta ktos z czegos podobnego ?

Tytuł: Re: faktura
Post Wysłano: 15 sie 2010, 0:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Hmm.. a nie lepiej wystawić ze swojego programu i zapisać do PDF i wtedy przesłać klientowi?

Straż pożarna Częstochowa

Post Wysłano: 15 sie 2010, 11:50

Użytkownik

Użytkownik

Przeciez w tym programie mam taka mozliwosc i wzor gotowy do uzupelnienia :shock:

Post Wysłano: 15 sie 2010, 12:09

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: co się trafi

a czemu nie? to po prostu elektroniczny wzór, tak samo jak bloczek papierowy, tyle ze to jest dużo wygodniejsze, co do wysyłania e-mailem, obecnie faktury gotówkowe nie wymagają podpisu, więc można prawdopodobnie tak robić:)

ja robiłem tak, że wysyłałem e-mailem, tak żeby było szybciej, a wersja papierowa szła pocztą swoją drogą.

Post Wysłano: 15 sie 2010, 15:35

Użytkownik

Użytkownik

A gdzie sie kolego takie bloczki fakturowe kupuje bo jeszcze sie nie spotkałem (to chyba jest jakis inny papier niz z drukarki )

Post Wysłano: 15 sie 2010, 15:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

W sklepie papierniczym :)

Straż pożarna Częstochowa

Post Wysłano: 15 sie 2010, 15:39

Użytkownik

Użytkownik

dzieki juz znalezlem u Michalczyka
Dzieki wielkie wszystkim za wypowiedzi
Jeszcze jedno panowie na fakturze ma byc cena netto + 22pr vatu
Dajmy na to robie kołko spedcja oferuje 700 pln na fakturze ma byc 546+22% czy vat nie podlega?

Post Wysłano: 15 sie 2010, 21:25

Użytkownik

Użytkownik

spedycja raczej oferuje no 700 netto wiec doliczasz 700+22%vat

Post Wysłano: 17 sie 2010, 18:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo

Cytuj:
Dajmy na to robie kołko spedcja oferuje 700 pln na fakturze ma byc 546+22% czy vat nie podlega?
Jak Ty kolego wystawiasz FV jak Tobie wychodzi z 546+22%=700 :shock: :?:
Klient zapewne jest zadowolony z niewiedzy osoby wystawiającej FV jak zamiast 700pln dostanie 666,12pln do zapłaty :mrgreen:

Tylko po co dzisiaj pracodawcy wymagają wykształcenie wyższe jak pracownik ma wystawić fakturę, to jego zadanie polega na wpisaniu nr faktury, wpisanie lub wybranie produktu bądź usługi z bazy, wpisanie kwoty netto i tylko magiczna ikonka "drukuj" i na tym wszystko się kończy.
A jak już klient będzie chciał wyjaśnienia co skąd się wzięło to zaczynają się schody i odpowiedzi typu: "przecież tak komputer policzył to musi być dobrze"

Teraz podam przykład z własnego doświadczenia co do bloczków fakturowych.
Jestem na małej firmie, wszystko już gotowe tylko zostało pójść do biura po papiery. Wchodzę do środka a tu miła, około 25-letnia pani mówi do mnie żebym poczekał chwilę bo nie ma prądu, komputer nie działa i nie może wystawić FV. Mija pół godziny, podchodzę do biurka i pytam się kiedy będą papiery ponieważ nie mam czasu czekać tu. W końcu dziewczyna dzwoni do szefa i pyta się co ma robić. Po chwili wchodzi szef z bloczkiem w ręku, "Pani Asiu proszę wystawić fakturę ręcznie a jak włączą prąd to pani uzupełni resztę w komputerze". Pani Asia wzięła do ręki bloczek (minę miała jak by pierwszy raz go ujrzała) i zaczęła coś tam pisać a ja usiadłem i czekałem dalej. Po paru minutach zauważyłem że zawołała koleżankę z sąsiedniego pokoju. Koleżanka też za wiele nie miała pojęcia bo zaczęła szukać instrukcji wypisywania na końcu. W końcu pani Asia zawołała mnie żebym podpisał. Podpisałem oryginał i daje mi do podpisu czystą kopię i mówi żebym podpisał a ona sobie później wypisze to nie będę musiał tyle czekać. A ja pytam się czego nie wypisała tego od razu przez kalkę :?: W tym czasie wchodzi szef i pyta się czy wszystko w porządku. Pani Asia trochę się zaczerwieniła :oops: spojrzał na fakturę, powtórzył moje słowa czego nie przez kalkę i w dodatku było coś pomylone ze stawką vat. I od nowa wypisywanie tylko że z instruktarzem szefa a ja dostaje kolejne 15min w plecy. W końcu udało mi się wyjechać stamtąd po 1,5h a szef przeprosił mnie za stracony czas i za swoich pracowników. Jest tylko ciekawy czy dostały po premii, czy wysłane na kurs czy do domu. Jak na razie to nie byłem od tamtej pory jeszcze tam.

Kolego kucus, sądzę po Twoich postach (i wyliczeniach) że masz w granicach 15lat, więc nie zmarnuj reszty swojego czasu na naukę żebyś nie popełniał takich błędów jak te panie powyżej a jeśli masz po wyżej 20 to nie wiem co mam powiedzieć :/

Post Wysłano: 18 sie 2010, 10:50

Użytkownik

Użytkownik

kolego speed to moze podpowiesz coi jak z ta faktura jest co ?bo widze ze wszystki rozumy pozjadałes
Powinno byctak chyba
700netto+22%=854
a jesli by 700pln było brutto to
573.77(netto)+22%=700 Vat 126,23
Chodzi mi cały czas o to ze jezelis pedycja daje 28za tone to jest co cenna brutto czy netto
to samo jest na transie jest podana cena za fracht jet ona brutto czy netto
Sposob liczenia
700x22/122=126,23 Vat
700-126,23=573,77netto
Sposob liczenia z przepisów Vat
Czyli cene brutto dziele przez 1,22 i wychodzi cenna netto jak ktowoli

Post Wysłano: 18 sie 2010, 16:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Cytuj:
kolego speed to moze podpowiesz coi jak z ta faktura jest co ?bo widze ze wszystki rozumy pozjadałes
Nie bądź ironiczno/sakrastyczny, gdy oczekujesz pomocy. Zrobiłeś błąd - przyznaj się do niego i wystarczy.

Cenę netto z ceny brutto można wyliczyć bardzo prosto (zakładając oczywiście, że stawką jest 22%):
700 / 1,22 = 573,77

Fakturę VAT możesz wystawić nawet na czystej kartce papieru, oby zawierała elementy ujęte w Ustawie o podatku od towarów i usług (nie podam Ci linka, nie chce mi się za Ciebie tego szukać, zaznaczam jednak, że jest dostępny tekst jednolity tej ustawy). Nie potrzebujesz do tego ani komputerów, ani Internetu, ani bloczka czy druku (oczywiście są one niezwykle pomocne :).
Co do ceny - nie zgaduj, czy cena jest ceną netto czy brutto. Powinna określić to spedycja lub firma, która zleciła Ci transport, albo w zleceniu transportowym, albo w umowie, albo ustnie. Tylko i wyłącznie wtedy możesz obliczać sobie stawki - gdy wiesz, za ile jedziesz.
Z reguły spedycje podają ceny netto, czyli musisz doliczyć do nich podatek VAT (dla krajowych usług drogowego transportu towarów: 22%, przynajmniej do końca roku). Każdorazowo jednak należy tę kwestie uzgodnić ze spedycją/firmą wysyłającą.

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Post Wysłano: 18 sie 2010, 16:58

Użytkownik

Użytkownik

Czyli cene brutto dziele przez 1,22 i wychodzi cenna netto jak ktowoli
Przeciez to własnie napisałem ale dzieki

Post Wysłano: 22 sie 2010, 10:26
Awatar użytkownika

Użytkownik