Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 16 sie 2010, 18:05

Użytkownik

Użytkownik

GG: 10962586
Samochód: DAF

Witam,mam takie pytanie co jest potrzebne do zalozenia firmy spedycyjnej?I ile mnie wiecej jest potrzebne kasy... Jakie dokumenty itp.

Post Wysłano: 16 sie 2010, 19:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1960440
Samochód: Citroen C5 tourer

50000 EUR na początek, wymieniać dalej ?

Post Wysłano: 16 sie 2010, 19:30

Użytkownik

Użytkownik

Wymieniać,skoro pytam to wymieniać,słyszałem o tym 50tys euro ale podobno jest to do obejscia,to chodzi o te zabezpieczenie?I pytam o samą spedycje żaden transport auta niechce brac w leasing ani kupywać.

Post Wysłano: 16 sie 2010, 19:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1960440
Samochód: Citroen C5 tourer

Czy do obejścia to nie wiem .. fakt faktem, że musisz mieć zabezpieczenie finansowe w wysokości 50 tyś eur po za tym, certyfikat kompetencji zawodowych, OCP spedytora i wymóg dobrej reputacji - czyli świadectwo niekaralności. O ile prowadząc jakąkolwiek inną działalność transportową, w przypadku wyłożenia się na kliencie tracisz w najlepszym przypadku auta, o tyle w działalności typowo spedycyjnej poślizg na kliencie oznacza stertę wierzycieli na głowie i prawdopodobne zlicytowanie Cię do majtek. Stąd też potrzebne zabezpieczenie - i nie radziłbym tego "obchodzić" właśnie z tego względu

Post Wysłano: 16 sie 2010, 19:56

Użytkownik

Użytkownik

Mam zarejestrowana dzialanosc Swiadczenie Uslug Jako Kierowca,a certyfikat kompetencji zawodowych cos jasniej do czego to i ile za to trzeba zabulić.

Post Wysłano: 17 sie 2010, 9:12

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Certyfikat kompetencji zawodowych jest dokumentem potwierdzającym posiadanie przez przewoźnika kwalifikacji i wiedzy niezbędnych do podjęcia i wykonywania działalności gospodarczej w zakresie transportu drogowego. Jednym z kryterium jakościowych, jakie musi spełnić osoba ubiegająca się o licencję w zarobkowym transporcie drogowym, jest posiadanie certyfikatu kompetencji zawodowych przez przynajmniej jedną z osób zarządzających przedsiębiorstwem transportu drogowego.

Rodzaje certyfikatów kompetencji zawodowych

Ustawa przewiduje cztery rodzaje certyfikatów kompetencji zawodowych dla przedsiębiorców wykonujących:

* krajowy transport drogowy osób (wzór certyfikatu) ,
* międzynarodowy transport drogowy osób (wzór certyfikatu) ,
* krajowy transport drogowy rzeczy (wzór certyfikatu) ,
* międzynarodowy transport drogowy rzeczy (wzór certyfikatu) ,

Zakres wiedzy, którą przewoźnik powinien posiadać, aby pomyślnie zaliczyć egzamin i uzyskać certyfikat zależy od:

* posiadanej praktyki zawodowej (do lub powyżej 5 lat praktyki doświadczenia przedsiębiorcy wykonującego transport drogowy);
* uzyskanych wcześniej uprawnień (posiadanie certyfikatu krajowego);
* rodzaju zgłoszonej działalności (przewóz osób lub rzeczy);
* zakresu zgłoszonej działalności (przewozy krajowe lub zagraniczne).

Wymieniony zakres wiedzy wpływa na rodzaje egzaminów i rodzaje certyfikatów. Certyfikat kompetencji zawodowych w międzynarodowym transporcie drogowym osób lub rzeczy jest jednocześnie certyfikatem w krajowym transporcie osób lub rzeczy. Zakres wiedzy i umiejętności praktycznych wymaganych na egzaminie na certyfikat w międzynarodowym transporcie drogowym jest znacznie szerszy niż tylko w samym krajowym transporcie drogowym. Certyfikat można uzyskać zdając jeden lub w dwa egzaminy. Pierwszy wariant jest mniej kosztowny (jedna opłata za egzamin), ale bardziej ryzykowny, gdyż wystarczy, że negatywnie będzie oceniony jeden z elementów egzaminu (test lub zadanie), wówczas wynik końcowy egzaminu jest negatywny. Drugi wariant jest droższy (dwie opłaty za dwa egzaminy), ale bezpieczniejszy, gdyż przewoźnik podchodzi najpierw do egzaminu krajowego i uzyskuje certyfikat krajowy, a w następnym terminie przystępuje do egzaminu na certyfikat międzynarodowy - jako uzupełniający i otrzymuje certyfikat międzynarodowy.

Warunki uzyskiwania certyfikatu kompetencji zawodowych nie są dla przewoźników jednakowe.

Ustawodawca określił dwie grupy przewoźników, tych:

* którzy posiadają udokumentowaną praktykę na stanowisku szefa firmy;
* którzy nie posiadają udokumentowanej praktyki na stanowisku szefa firmy.

Przewoźnicy należący do pierwszej z tych grup zdają egzamin łatwiejszy - tylko same testy. Druga grupa ma egzamin trudniejszy, gdyż oprócz testów rozwiązuje także zadania problemowe.

Aktualne testy dla przewoźników krajowych i międzynarodowych są tutaj.

Źródło: Instytut Transportu Samochodowego, http://www.psm.pl

kurs 800zl-1200zl
egzamin krajowy700zl +miedzynarodowy 800zl
mozesz tez pisac razem to wtedy tylko płacisz 800zl
w kazdej z tych oplat jest zawarta oplata za certyfikat 300zl (zdajac osobno dwa egzaminy dostajesz dwa certyfikaty czyli placisz za nie 600zl, bez sens)

jesli nie zdasz to zostaje 300zl za certyfikat ale reszta przepada, czyli przy podwojnym egzaminie, za drugim i kazdym nastepnym razem placisz po 500zl

200tys zabezpieczenia majatkowego Ocp,Ocs nie jest honorowane, sytuację materialną firmy potwierdza się rocznym sprawozdaniem finansowym oraz dokumentami potwierdzającymi posiadanie wystarczających środków pieniężnych, w gotówce lub na rachunkach bankowych. Możliwe jest też zabezpieczenie w postaci akcji, zbywalnych udziałów, poręczeń bankowych lub tytułów do nieruchomości.W sprawie zabezpieczenia na peiwszy czy drugi pojazd moze byc polisa Ac w spedycji chyba tez

Post Wysłano: 17 sie 2010, 10:01

Użytkownik

Użytkownik

Ok powiedzmy ze ten certyfikat zdobyłem poprzez ten egzamin jak napisales,biore z banku kredyt te 200 tys. i co ja moge z tym 200 tys robic? Moge za te pieniadze kupywac ladunki?

Post Wysłano: 17 sie 2010, 11:47

Użytkownik

Użytkownik

Kolego 200tys to jest tylko zabezpieczenie nie musisz brac kredytu z banku bo napewno długoz takim kredytem nie pociagniesz .
200tys jest wypogiem panstwa na załozenie takiej działalnosci poza tym ty nie kupujesz ładunkow tylko posredniczysz w ich dostarczeniu.Ta kase wcale nie musisz miec w gotowce wystarczy akt własnosci mieszkania lub grunt polica ubezpiezeniowa firmy
SPEDYCJA- chyba mylisz pojecia... spedycja zajmuje sie tylko
i wylacznie ORAGNIZOWANIEM przewozu ladunkow a nie ich fizycznym transportem.
gg 6032306 napisz to wszystko wyjascie

Post Wysłano: 18 sie 2010, 16:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Cytuj:
(...)gg 6032306 napisz to wszystko wyjascie
Przepraszam, jeśli się mylę, ale czy ja przed chwilką nie wyjaśniałem Ci jak napisać fakturę VAT? :?

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Post Wysłano: 18 sie 2010, 16:59

Użytkownik

Użytkownik

A co jesli pomyliłem sie w obliczeniach to juz mam sie zapasc pod ziemie :idea:

Ostatnio zmieniony 18 sie 2010, 17:03 przez kucus, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 18 sie 2010, 17:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Cytuj:
A co jesli pomyliłem sie w obliczeniach to juz mam sie zapasc pod ziemie
Nie, nie chodzi mi stricte o obliczenia. Chodzi tak ogólnie...
No nic, przepraszam :)

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]