Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 06 sie 2010, 10:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: M-A-N

Jaki zestaw jest najlepszy dla firmy zajmującej się skupem zbóż lub dla dużego gospodarstwa(farmy) czy słyszeliście może o jakichś specjalnych zestawach dla tych branż ja osobiście widuje zwykłe wywrotki aluminiowe + ciągnik siodłowy z otworem zsypowym.
Zachęcam wszystkich do wypowiedzi w temacie o specyfice i technice transportu zbóż pozdrawiam.

Post Wysłano: 06 sie 2010, 11:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Co tu duzo pisac tak jak powiedziałem ciagnik + wywrotka (ewertualnie zsyp)
Nie wiem moze silosem da sie zboze przewiesc ale nie spotkałem sie jeszcze aby ktos tak sie ładował najczesciej wanną lataja.
naczepa Walkingfloor tez sie nadaje do transportu zbóz

Ostatnio zmieniony 06 sie 2010, 11:39 przez k&mtrans, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 06 sie 2010, 11:38

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2220448
Samochód: Iveco ET

Cytuj:
Jaki zestaw jest najlepszy dla firmy zajmującej się skupem zbóż lub dla dużego gospodarstwa(farmy) czy słyszeliście może o jakichś specjalnych zestawach dla tych branż ja osobiście widuje zwykłe wywrotki aluminiowe + ciągnik siodłowy z otworem zsypowym.
Zachęcam wszystkich do wypowiedzi w temacie o specyfice i technice transportu zbóż pozdrawiam.
Kolego jeżeli chodzi i przewożenie zbóż dla kurników to najlepsze są silosy . Jak chodzi o to , a chcesz się czegoś dowiedzieć , to pisz na gg 2220448 , to ci wszystko wyjasnię ;)

http://transgame.pl/grant.php?u=981&c=8rp4fi - ZAPRASZAM .

Post Wysłano: 06 sie 2010, 11:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Okonik5 a co ty chcesz wyjasniac...
Zalezy gdzie sie bedzie ładował i rozładowywał.
Gospodarstwo rolne czyli załadunek pole ---naczepa wanna,walking flor, silos sie nie nadaje.Walking floor nie ma zsypu wiec jesli bedzie transportowane do farbrytyki w ktorej znajduja sie podziemne zsypy to odpada.
Silos jest nada wtety gdy załadunek bedzie przebiegał gornym zsypem z maszyny

Post Wysłano: 06 sie 2010, 12:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: M-A-N

Dzięki kolego Okonik5 będę pisał i wyjaśniam zastanawiam się nad zakupem zestawu do transportu zboża z programu UE na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej i narazi pisze biznesplan i kalkuluje czy mi się to będzie opłacać.
Głównie będę przewoził zboże od rolników do elewatora bo moje silosy są za małe.

Post Wysłano: 06 sie 2010, 15:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cokolwiek dadza

Cytuj:
Kolego jeżeli chodzi i przewożenie zbóż dla kurników to najlepsze są silosy . Jak chodzi o to , a chcesz się czegoś dowiedzieć , to pisz na gg 2220448 , to ci wszystko wyjasnię ;)
Od tego jest forum, żeby na forum dzielic sie informacjami, a nie powymieniac sie numerami gg czy mailami, a reszta niech zyje w niewiedzy. Ja co prawda jak i pewnie wiekszosc nie szuka obecnie zestawu do przewozu zboz, ale jak sie jakis ciekawostek przy okazji dowiemy to sie nic nie stanie ;). Dopoki piszesz konkretnie i na temat nikt Cie o spam nie posadzi ;).

Post Wysłano: 06 sie 2010, 15:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Do zboża czasem stosuje się zestawy: samochód wywrotka 6x2 i przyczepa wywrotka 2u osiowa lub samochód wywrotka 4x2 i przyczepa wywrotka trzyosiowa. Wynika to z faktu, że nie zawsze ładuje się pełny zestaw, a czasem taki zestaw łatwiej "wpuścić" na podwórko rolnika.

Post Wysłano: 06 sie 2010, 16:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5839699

to ja dodam coś właśnie o podwórkach,na przyszłość zawsze patrz gdzie stajesz się ładować gdyż potem może być "AŁA" i troszkę zabawy.W moim przypadku 6 godzin :lol: , 5 ciągników jedna fadroma i pękające liny :|

łeb w dół i trzeba zapierd*lać!
http://www.youtube.com/watch?v=pkwvifYw ... AYxJoN4pXc

Post Wysłano: 06 sie 2010, 16:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
to ja dodam coś właśnie o podwórkach,na przyszłość zawsze patrz gdzie stajesz się ładować gdyż potem może być "AŁA" i troszkę zabawy.W moim przypadku 6 godzin :lol: , 5 ciągników jedna fadroma i pękające liny :|
Dokładnie kolego nie tylko u rolnika na podwórku .... trzeba patrzec wszedzie i przewidziec czy grunt wytrzyma
Ja ładowałem sie kiedys mat. stalowymi podłoze wydawało sie dobre a ty d...a wpadłem po kola w tety do akcji wskoczył Rysiu ktory lubi takie wyzwania i poszło.3h zmarnowane

Post Wysłano: 07 sie 2010, 0:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ciekawy temat w UK to caly przemysl :lol:
Jest wiele sposobow transportu ale najbardziej popularne to wanny i najlepsze wedlug mnie :wink:
W mojej poprzedniej firmie jezdzilem ta 29ton ladownosci, DMC 44tony
Obrazek
najprostsza i najbardziej niezawodna, ale nadaje sie tylko do wysypywania tylem przez specjalny rekaw albo calymi drzwiami, zaladunek jak na zdjeciu (ale dzieki tej prostocie mozna wozic wszystko od zboz po kamien)
Kolejne sa bardziej skomplikowane ale za to nie tylko wysypujesz z niej zboze ale mozesz tez je wdmuchac do silosa lub jakiegos pomieszczenia (nienadaja sie do przewozu kamienia bo mozna je uszkodzic :/ )
Obrazek
To jest mala tylko 19ton ladownosci, DMC 32tony
Obrazek
To jest prawie typowy zestaw tylko akurat ta jest 2 osiowa 24tony ladownosci, DMC 40ton (ta ma skretna tylna os i jest rewelacyjna na ciasnych brytyjskich farmach nawet lepsza od tej malej :D ). Typowa to 3 osiowa 27ton ladownosci, DMC 44tony.
Obrazek

Obrazek
Fotki systemu do wydmuchiwania: zboza, paszy, trocin i innch

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciezko komus doradac co jest lepsze ja bym wybral dmuchacza bo bardziej uniwersalny ale i drogi w zakupie :/ , jednak np za kurs wysypywany zaplaca Ci u nas jakies powiedzmy 155 pounds natomiast taki sam kurs dmuchaczem to okolo 250-300 pounds natomiast kurs ciezarowka odkurzaczem taka mala Scania :D to ponad 400 pounds jesli oczywiscie zaladujesz ja jej odkurzaczem i tylko 18ton (wszystko taki sam dystans okolo 60-70 km)
Oczywiscie tak to wyglada w UK
Powodzenia przy zakladaniu firmy :D

Post Wysłano: 07 sie 2010, 2:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Cytuj:
jednak np za kurs wysypywany zaplaca Ci u nas jakies powiedzmy 155 pounds natomiast taki sam kurs dmuchaczem to okolo 250-300 pounds natomiast kurs ciezarowka odkurzaczem taka mala Scania :D to ponad 400 pounds jesli oczywiscie zaladujesz ja jej odkurzaczem i tylko 18ton (wszystko taki sam dystans okolo 60-70 km)
Dlaczego tak jest? Spowodowane to jest czymś konkretnym? Jakieś specyficzne uszkodzenia zboża jeżeli idzie na wywrotce? Absurdalne, więc wybacz głupie pytanie, ale naprawdę nie wiem :)

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 07 sie 2010, 10:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Może chodzi o związek między rodzajem załadunku, a możliwościami czasowymi transportu/magazynowania. Zboże ładowane za pomocą urządzeń ssąco-tłoczących zostaje oprócz "poruszenia" przewiane przez co zmniejsza się szansa na grzanie się i kiśnięcie zboża. Ponadto przy załadunku w ten sposób można pewnie użyć filtrów odpylających i ew. odwiać trochę zanieczyszczeń. ;)

Po prostu ten rodzaj załadunku/transport jest pewnie korzystniejszy dla ładunku i pozwala ograniczyć straty.
Tak mi się wydaje.

Post Wysłano: 07 sie 2010, 12:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
jednak np za kurs wysypywany zaplaca Ci u nas jakies powiedzmy 155 pounds natomiast taki sam kurs dmuchaczem to okolo 250-300 pounds natomiast kurs ciezarowka odkurzaczem taka mala Scania :D to ponad 400 pounds jesli oczywiscie zaladujesz ja jej odkurzaczem i tylko 18ton (wszystko taki sam dystans okolo 60-70 km)
Dlaczego tak jest? Spowodowane to jest czymś konkretnym? Jakieś specyficzne uszkodzenia zboża jeżeli idzie na wywrotce? Absurdalne, więc wybacz głupie pytanie, ale naprawdę nie wiem :)
Pierwsze 155 pounds:
Jedziesz na farme farmer Cie laduje np przenica, zabierasz to do mlyna albo elewatora tam robia probe na wilgotnosc i kilka innych testow nastepnie wysypujesz to np do magazynu lub specjalnego podajnika na ziemi ktory transportuje to gdzies wyzej np silos lub jakies pomieszczenie :U

Drugie 250-300 pounds:
Jedziesz na farme farmer Cie laduje np przenica, zabierasz to do mlyna albo elewatora tam robia probe na wilgotnosc i kilka innych testow nastepnie... niemozna tego wysypac z jakiegos powodu w magazynie lub do specjalnego podajnika na ziemi ale maja stojace silosy i masz to tam wdmuchac :U akurat tu dmuchalem to dla kur (bo pewno byly glodne)

Obrazek

Trzecie okolo 400 pounds:
Jedziesz na farme a tam jest jakis problem np niemasz szans wlechac do srodka lub podajnik ktorym farmer zazwyczaj laduje jest uszkodzony lub np ja bylem przed Toba i nadmuchalem zly silos :lol: i teraz trzeba to zabrac wciagajac zboze lub pasze tak jak to robi szambiarka i zawiezc gdzies gdzie farmer lub mlyn chce :U
Uszkodzenia zboza :?: kombajn w trakcie koszenia zrobi wieksze. W okolicy mojej miejscowosci sa 4 lub 5 firm ktore tak przewoza zboze razem ponad 100 zestawow.
Pierwszy sposob jest najbardziej popularny bo np w marcu kiedy jest u nas koniec roku podatkowego i farmerzy niechca sprzedawac zboza (chyba ze musza wywiazac sie z kontraktu z mlynem lub elewatorem) mazesz wozic kamien lub piasek dla kopalni.
Drugi sposob jest najbardziej u nas oplacalny ale musisz miec uklady z mlynami ktore bardzo czesto nie wyrabiaja sie z dostawami paszy do farm.
Trzeci sposob jest nie oplacalny dla np mlyna (mielismy takiego odkurzacza ale bylo na niego malo roboty naszej a nieswiadczymy uslug wiec go sprzedalismy Daviemu) w tej chwili mysli on o zatrudnieniu dodatkowego kierowcy bo sie niewyrabia ze zleceniami od innych mlynow lub farm.
Uprzedze twoje pytanie, nie nikt nie bedzie ladowal tego recznie od tego sa maszyny a z drugiej strony za zbyt dlugi postoj auta na farmie trzeba zaplacic wlascicielowi auta czasami wiecej niz jest wart fracht :> .
Pozdrawiam

Post Wysłano: 07 sie 2010, 13:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: FIAT DUCATO

Z tego co się orintuje to u nas w kraju specjalne wywrotki zbożowozy produkuje tylko CMT Chojnice a z zagrnicznych to chyba tylko STAS.

Post Wysłano: 07 sie 2010, 13:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Z tego co się orintuje to u nas w kraju specjalne wywrotki zbożowozy produkuje tylko CMT Chojnice a z zagrnicznych to chyba tylko STAS.
U nas najpopularniejsze to STAS i FRUEHAUF (jedna z naszych na zdjeciu)
Obrazek
ale np ja jezdze irlandzka MULDOON'ka
Obrazek

Obrazek

Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]