Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Tytuł: Załadunek
Post Wysłano: 16 lip 2010, 17:20

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

hej, mam parę pytań dotyczące załadunku :

1. Kto jest odpowiedzialny za przeładowanie auta jeżeli na dokumentach mam wszystko w porzadku?
2. czy musze sie ważyć po załadunku ?
3. czy te osoby które mnie ładują widzą ile towaru włożyć czy ładują ile wiezie ?
4. czy kierowca musi być przy załadunku? i jak to z tym jest w rzeczywistości

Tytuł: Re: Załadunek
Post Wysłano: 16 lip 2010, 18:22

Użytkownik

Użytkownik

1. Zależy w jakim kraju. Ja mam takie pieczątki "załadowca został poinformowany o ładowności pojazdu XX T " i takie tam.
2. Nie musisz, zależy jaka firma. Takie ładunki jak cement, czy stal ogólnie rzeczy które kupuje się w tonach a nie w metrach kwadratowych itp waży się po załadunku.
3. Powinnie wiedzieć, na papierach jest napisane ile masz rzeczy do zabrania. Przykładowo 16 palet typ U 1450kg
4. zależy od firmy. Niektóre nawet nie wpuszczą Cie do hali, przy innych sam musisz skakać żeby Ci dobrze załadowali. Radzę przy tym być.

Post Wysłano: 16 lip 2010, 19:46

Użytkownik

Użytkownik

to jest akurat 23t 200kg wiec wszystko w normach ;) ale jak mi własnie napiszą w dok ze mam 16 palet po 1450kg a w rzeczywistosci ważą one 1600kg to kto ponosi karę za przeładowanie potem ?

i co można [wycenzurowano] za przeproszeniem podczas załadunku ?

a patety jak zabezpieczacie pasem? bo jak przezucę przez górę to zgniotę towar

pozdrawiam

Post Wysłano: 16 lip 2010, 20:02

Użytkownik

Użytkownik

Jeśli będziesz miał całość przekroczoną lub ośki to tak czy siak przewoźnik dostaje po d*upie, dostaje od inspekcji kare.
Prawda jest taka, że każdy po części odpowiada za to, załadowca, przewoźnik.

Przykładowo na żwirowniach jeśli masz przekroczone 40 całkowitej to wyjedziesz pod warunkiem że podpiszesz karteczke, że odpowiadasz sam za cały transport i jedziesz na swoje ryzyko, ale to nie jest jeszcze norma w Polsce.

Jak zabezpieczyć?
A co konkretnie wieziesz ile palet? Są belki poprzeczne i inne sposoby, palety z boku dociśnięte pasem itp itd, metod blokowanie jest dużo, zależy od specyfikacji towaru.

Przykładowo 16 palet kostki brukowej , ułożonych po 8 na długość, 2 na szerokość spina się zazwyczaj 1 pasem dwie palety, do tego narożniki na kantach.

Post Wysłano: 16 lip 2010, 20:08

Użytkownik

Użytkownik

pod słowem przewoźnik masz na myśli kierowce czy firmę ? bo róznie to można zinterpretować ;)

a teraz na sekundę odbiegnę od tematu i sie spytam jak sa tacha na kartę kierowcy to co dziennie trzeba wpisac kraj zakonczenia a potem rozpoczecia czy tylko jak tacho nas o to pyta?

Post Wysłano: 19 lip 2010, 20:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 10770724

A podłaczajac się do tematu kto będzie odpowiedzialny za odpowiednio za naciski na oś i DMC. Chodzi mi tutaj to transport drewna którego ilość podaje się w kubkach i na przykład w jednym leśnictwie drewno jest sciete w jesieni leży przez zimę i jest wiezione w wiosnę i kubik takiego drewna wazy np. 900kg a jeśli drzewo jest sciete wiosną kiedy ma soki i jest od razu wiezione może ważyć np.1200kg i jak kierowca który się sam ładuje ma wiedzieć ile takie drzewo ważyć a co gorsza jak rozlozyc żeby byly naciski w poządku? Dodam, że sprzedajcym sa Lasy Pastwowe należące do skarbu panstwa a w oczywiscie lasy nie maja wag.

Post Wysłano: 26 lip 2010, 13:37

Użytkownik

Użytkownik

Prawo przewozowe :
Art. 72. Nadawca ponosi odpowiedzialność za szkodę wynikłą z:
1) podania w liście przewozowym lub w innej formie wskazań i oświadczeń niezgodnych z rzeczywistością i nieścisłych, niedostatecznych lub wpisanych w niewłaściwym miejscu, a także za brak, niekompletność lub nieprawidłowość dokumentów wymaganych w przepisach szczególnych,

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]