Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 17 mar 2010, 21:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Witam,wybieram sie na taki kurs: Koparkoładowarki wszystkie typy KL. III, co po ukończeniu tego kursu można robić? (w sensie wielkość sprzętu itd), co oznacza klasa III jest to największa czy najmniejsza klasa? Jakie są kryteria? Sorry ze pisze na tym forum ale wydaje mi się z ktoś ma na pewo do czynienia z takimi sprzętami lub ukończył taki kurs- możecie mi objaśnić jak to wygląda w praktyce, ile trwa, jak często i ogólnie takie tam informacje. pozdro

Post Wysłano: 18 mar 2010, 0:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7415311
Samochód: Mercedes Benz S124

III Klasa jest podstawową ale w przypadku koparko-ładowarek uprawnia do obsługi wszystkich ich typów i rozmiarów. Ja robiłem na koparki jednonaczyniowe (III Kl. czyli łyżka do 0,8 m sześciennego). Teoria była wspólna na wszystkie rodzaje maszyn. Mój kurs trwał 6 tygodni, zajęcia trzy razy w tygodniu po dwie godziny (pon, śr, pią) czyli wyszło jakieś 35h plus praktyka do wyboru w ośrodku lub we własnym zakresie. Zajęcia to masa teorii, na pewno przydatnej ale musi być wykładana przez fajnych ludzi bo inaczej ziewanie, smuty i do egzaminu trzeba będzie kuć. Teoria obejmuje wiadomości ogólne o robotach ziemnych, pomiary, dokumentacja i technologia robót, rodzaje i eksploatacja maszyn, bhp, rodzaje i charakterystyki napędów, wszystkie układy, elektrotechnika, rodzaje silników itd.
Co po tym kursie można robić - pracować jako operator koparko-ładowarki. Kurs NIE uprawnia do obsługi koparek ani ładowarek a tylko i wyłącznie koparko-ładowarek.
Egzamin teoretyczny jak i praktyczny jest przeprowadzany przez komisję z Instytutu Mechanizacji Budownictwa i Górnictwa Skalnego - byli tacy co nie zdali. Ze mną zdawało około 200 innych i średnio co czwarty oblewał teorię. Egzamin praktyczny to formalność ale obsługiwać sprzęt trzeba umieć.
Koszta 1650zł + chyba 300zł za praktykę (ja załatwiałem sobie sam więc płaciłem podstawę)
Jeździłem na kurs do ośrodka POLKAR w Żukowie k. Gdańska więc do Limanowej ładny kawałek ale inne ośrodki są w wielu miejscach w kraju
Bez doświadczenia pracę znaleźć trudniej niż jako kierowca C+E.

Jeśli potrzebujesz więcej informacji to pisz.

Pomocne forum - www.kopaczka.pl

Post Wysłano: 18 mar 2010, 21:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

dzięki, wielkie dzięki za Twoje info, przynajmniej wiem o co chodzi mniej więcej. Tylko boje się ze tych terminów (pon, sr, pia) bo w piątki co 2 tyg mam studia... a do tego miejsca (nie wiem gdzie to jeszcze będzie bo w up nie powiedzieli mi tak czy siak ) fajnie by bylo jak by to odbywalo sie np w krk albo okolicach w tedy może piątki by stykły

Post Wysłano: 18 mar 2010, 22:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7415311
Samochód: Mercedes Benz S124

Zasada jest taka, że im więcej będziesz na wykładach tym więcej z nich zapamiętasz i zrobisz notatek to będziesz miał mniej do wykucia z książki. To nie szkoła żeby restrykcyjnie pilnować obecności ale byli tacy których widziałem po raz pierwszy na egzaminie i oblewali na rzeczach które na wykładach powtarzaliśmy co drugie zajęcia. Wszystko też zależy jakich będziesz miał wykładowców bo ja miałem takich, że wystarczyło mi przed egzaminem przeczytanie moich własnych notatek i przejrzenie kilku tematów w książce które oni wskazali.

Post Wysłano: 19 lip 2010, 12:52

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Też się wybieram na kurs koparko ładowarki, ale w okolicy Krakowa. Cena mniej więcej podobna co podaliście...

Post Wysłano: 20 lip 2010, 22:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

może troche nie na temat, ale jednak troche związane z tematem.

jak wygląda sprawa z ładowarkami teleskopowymi? mamy w brygadzie taką własnie ładowarke JCB i operatora który ma II i III klase ładowarek ale zwykłych. czy moze on pracowac na takich ładowarkach?

druga sprawa, mamy mozliwosc zrobienie kursu na ładowarke teleskopową i instruktor powiedział nam ze tych uprawnien nie wpisują do ksiązeczki operatora tylko dostaniemy osobną legitymacje z uprawnieniami jak np. na wózki widłowe

Post Wysłano: 22 lip 2010, 17:24

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: AUDI A6

Uprawnienia na ładowarki nie pozwalają na prace ładowarkami teleskopowymi inaczej wielozadaniowymi nośnikami osprzętu. Dwie rożne maszyny, dwa odrębne zupełnie inne uprawnienia.

Pierwsze słyszę że na ładowarke teleskopowa dostaje się po kursie jakąś legitymacje. Osobiście mam te uprawnienia wbite z innymi do książeczki operatora. Radziłbym uważać żeby przypadkiem nie dać nabrać się przez swoja niewiedze na jakiegos oszusta. Np. kolega zrobil uprawnienia na koparki ktore byly podbite pieczatka jakiegos goscia od dozorow technicznynych oczywiscie uprawnienia nie wazne.

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]