III Klasa jest podstawową ale w przypadku koparko-ładowarek uprawnia do obsługi wszystkich ich typów i rozmiarów. Ja robiłem na koparki jednonaczyniowe (III Kl. czyli łyżka do 0,8 m sześciennego). Teoria była wspólna na wszystkie rodzaje maszyn. Mój kurs trwał 6 tygodni, zajęcia trzy razy w tygodniu po dwie godziny (pon, śr, pią) czyli wyszło jakieś 35h plus praktyka do wyboru w ośrodku lub we własnym zakresie. Zajęcia to masa teorii, na pewno przydatnej ale musi być wykładana przez fajnych ludzi bo inaczej ziewanie, smuty i do egzaminu trzeba będzie kuć. Teoria obejmuje wiadomości ogólne o robotach ziemnych, pomiary, dokumentacja i technologia robót, rodzaje i eksploatacja maszyn, bhp, rodzaje i charakterystyki napędów, wszystkie układy, elektrotechnika, rodzaje silników itd.
Co po tym kursie można robić - pracować jako operator koparko-ładowarki. Kurs NIE uprawnia do obsługi koparek ani ładowarek a tylko i wyłącznie koparko-ładowarek.
Egzamin teoretyczny jak i praktyczny jest przeprowadzany przez komisję z Instytutu Mechanizacji Budownictwa i Górnictwa Skalnego - byli tacy co nie zdali. Ze mną zdawało około 200 innych i średnio co czwarty oblewał teorię. Egzamin praktyczny to formalność ale obsługiwać sprzęt trzeba umieć.
Koszta 1650zł + chyba 300zł za praktykę (ja załatwiałem sobie sam więc płaciłem podstawę)
Jeździłem na kurs do ośrodka POLKAR w Żukowie k. Gdańska więc do Limanowej ładny kawałek ale inne ośrodki są w wielu miejscach w kraju
Bez doświadczenia pracę znaleźć trudniej niż jako kierowca C+E.
Jeśli potrzebujesz więcej informacji to pisz.
Pomocne forum -
www.kopaczka.pl