[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
KW a wpis w PJ - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Autor
Wiadomość
Tytuł: KW a wpis w PJ
Post Wysłano: 09 lip 2010, 12:24

Użytkownik

Użytkownik

Witam !

Ostatnio zdałem KW i na zakończeniu kursu, powiedziano nam, że musimy iść do wydziału komunikacji żeby zrobili nam stosowny wpis w PJ o uzyskaniu kwalifikacji, badaniach itp. bo bez tego podobno nie można jeździć, a zaświadczenie od pracodawcy się nie liczy.
Jako że właśnie kończę kurs na CE to pomyślałem sobie, że wyrobię wszystko za jednym razem czyli KW i CE żeby nie płacić dwa razy po 80zł.
Poszedłem wczoraj do wydziału komunikacji i "miła" pani obrzuciła mnie błotem jak usłyszała, że chce dwie rzeczy na raz wpisać i wg. niej wpis o KW nie jest wymagany, tylko zaświadczenie od pracodawcy.

I moje pytanie brzmi: Czy mogę wpisać dwie rzeczy na raz w PJ, i czy wpis o odbyciu KW w dokumencie jest obowiązkowy ?

Post Wysłano: 09 lip 2010, 13:47

A w jaki sposób zdałeś kwalifikację nie mając odpowiedniej kategorii prawa jazdy (nie posiadając fizycznie dokumentu z tą kategorią, bo rozumiem, że tak to wyglądało).

Post Wysłano: 09 lip 2010, 14:09

Użytkownik

Użytkownik

wolfzan

Czytaj ze zrozumieniem to co napisałem !
Cytuj:
jako że właśnie kończę kurs na CE
Czyli C muszę mieć i takową kategorie mam wpisaną w PJ jak na razie.

Post Wysłano: 09 lip 2010, 14:11

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Miał C, teraz chce połączyć CE z kwalifikacja.

Ja tak połączyłem, zapłaciłem raz za wymianę, a wpis w prawku jest konieczny, jak odmówi to powiedz by podała Ci podstawę prawną odmowy.

Post Wysłano: 09 lip 2010, 14:14

Cytuj:
Czyli C muszę mieć i takową kategorie mam wpisaną w PJ jak na razie.
Źle doczytałem. Odsypiałem po nocnej zmianie. Pardon.

Post Wysłano: 09 lip 2010, 14:22

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Miał C, teraz chce połączyć CE z kwalifikacja.

Ja tak połączyłem, zapłaciłem raz za wymianę, a wpis w prawku jest konieczny, jak odmówi to powiedz by podała Ci podstawę prawną odmowy.

Już jej to mówiłem, że wpis jest konieczny a ona nadal upiera się przy swoim.
Musiał bym jej podać jakąś podstawę prawną, której nie mogę znaleźć to wtedy by się może zatkała.

Post Wysłano: 09 lip 2010, 14:51

Użytkownik

Użytkownik

Ustawa z dnia 17 listopada 2006 o zmianie ustawy o transporcie drogowym.
Cytuj:
Art. 39f. 1. Kierowca wykonujący przewóz drogowy obowiązany jest uzyskać wpis do polskiego krajowego prawa jazdy, potwierdzający spełnienie wymagań, o których mowa w art. 39a ust. 1 pkt 3 i 4 oraz odpowiednio pkt 5 lub 6.
Link do całej ustawy:
http://lex.pl/serwis/du/2006/1701.htm

Post Wysłano: 09 lip 2010, 17:52

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Ustawa z dnia 17 listopada 2006 o zmianie ustawy o transporcie drogowym.
Cytuj:
Art. 39f. 1. Kierowca wykonujący przewóz drogowy obowiązany jest uzyskać wpis do polskiego krajowego prawa jazdy, potwierdzający spełnienie wymagań, o których mowa w art. 39a ust. 1 pkt 3 i 4 oraz odpowiednio pkt 5 lub 6.
Link do całej ustawy:
http://lex.pl/serwis/du/2006/1701.htm
Ja mam zamiar jeździć bez wpisu, musiałem odebrać prawko po podwyższeniu kategorii żeby zrobić badania lekarskie. Za to i za to trzeba zapłacić i zaraz po badaniach mogłem udać się do WK gdzie trzeba tym razem przed płacić i dopiero taki wpis mogę uzyskać. W całej tej ustawie jest jakaś tabelka do kiedy należy ten wpis uzyskać. Wg. niej muszę to zrobić w 2014 roku najpóźniej i taki mam tez zamiar ...

Całość dotyczy szkolenia okresowego nie KW

Post Wysłano: 09 lip 2010, 21:20

Użytkownik

Użytkownik

Jaka całość?

Post Wysłano: 09 lip 2010, 21:56

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

No cóż, na głupotę urzędników nikt jeszcze nie znalazł lakarstwa.

Wpis powinno się uzyskać, i jeśli ktoś się zgłasza do urzędu, to OBOWIĄZKIEM urzędników jest dokonać tego wpisu! Ustawa jasno stwierdza, że do czasu uzyskania wpisu trzeba mieć zaświadczenie od pracodawcy ale to to tylko w odniesieniu do szkoleń okresowych! Nie ma tam mowy o KW, czyli osoby, które zrobiły KW, powinny uzyskać wpis.

Poniżej podstawy prawne!

Najpierw rzecz podstawowa:
Cytuj:
Ustawa o transporcie drogowym:
2. Zasady dokonywania wpisu, o którym mowa w ust. 1, określają przepisy ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym.
Cytuj:
Ustawa prawo o ruchu drogowym:
art. 97a
1. Organy, o których mowa w art. 97 ust. 1 i 3, dokonują w prawie jazdy wpisu potwier­dza­jącego uzyskanie kwalifikacji wstępnej lub szkolenia okresowego, o których mowa w przepi­sach ustawy z dnia 6 września 2001 r. o tran­sporcie drogowym.

2. Wpis dokonywany jest na pisemny wniosek kierowcy na podstawie przedłożonych kopii:

1) świadectwa kwalifikacji zawodowej potwier­dzającego uzyskanie kwalifikacji wstępnej albo świadectwa kwalifikacji zawodowej potwierdzającego ukończenie szkolenia okresowego;

2) orzeczenia lekarskiego stwierdzającego brak przeciwwskazań lekarskich do wyko­nywania pracy na stanowisku kierowcy;

3) orzeczenia psychologicznego stwierdzają­cego brak przeciwwskazań psychologicz­nych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy

- o których mowa w przepisach ustawy wymie­nionej w ust. 1.

3. Wpis dokonywany jest w formie wymiany prawa jazdy. Prawo jazdy w zakresie kategorii, której dotyczy wpis, wydaje się na okres 5 lat, liczony od daty wydania świadectwa kwalifikacji zawodowej, o którym mowa w ustawie z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, przy czym termin ten nie może być dłuższy niż okres ważności orzeczenia, o którym mowa w art. 39j ust. 4 lub art. 39k ust. 3 tej ustawy.

4. Za dokonanie wpisu pobiera się opłaty, o któ­rych mowa w art. 97 ust. 1.
Cytuj:
Ustawa z dnia 17 listopada 2006 r. o zmianie ustawy o transporcie drogowym oraz o zmianie ustawy – Prawo o ruchu drogowym

art. 5
1. Kierowcy, o których mowa w art. 3 ust. 2 i art. 4 ust. 1, do czasu uzyskania wpisu do prawa jazdy potwierdzającego odbycie szkolenia okresowego, obowiązani są mieć przy sobie i okazywać na żądanie uprawnionego organu wydane przez przewoźnika drogowego zaświadczenie potwierdzające zatrudnienie i spełnianie wymagań określonych w niniejszej ustawie oraz w ustawie, o której mowa w art. 1.
2. Przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio do przewoźnika drogowego wykonującego osobiście przewozy oraz do niezatrudnionego przez przewoźnika drogowego kierowcy wykonującego przewozy na jego rzecz.
No i w końcu to, czego w urzędzie nie chce im się przeczytać:
Cytuj:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 29 grudnia 2008 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wydawania uprawnień do kierowania pojazdami (Dz. U. z dnia 22 stycznia 2009 r.)

Na podstawie art. 100 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

(...)
2. Wniosek, prawo jazdy lub pozwolenie wypełnia się w przypadku określonym w ust. 1 pkt 4, stosując następujące zasady:
(...)
11) data ważności uprawnienia zawierającego wpis potwierdzający odbycie kwalifikacji wstępnej lub szkolenia okresowego:
a) wpis potwierdzający odbycie kwalifikacji wstępnej lub szkolenia okresowego w postaci kodu "95" i daty jego ważności dokonywany jest we wniosku i na dokumencie prawa jazdy w pozycji "ograniczenia" przy kategorii prawa jazdy, której dotyczy aktualne świadectwo kwalifikacji zawodowej, w układzie "95.DD.MM.RRRR.",
b) datę ważności danej kategorii prawa jazdy stanowi data 5 lat liczona od daty najwcześniej wydanego z dokumentów, o których mowa w § 5 ust. 1 pkt 13 lit. b, z zastrzeżeniem lit. c,
c) dla osób powyżej 60. roku życia datę ważności wpisu uzależnia się od terminów badań wynikających z przepisów, o których mowa w art. 39j i 39k ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2007 r. Nr 125, poz. 874, z późn. zm.);

Wydrukuj sobie to i idź na wojnę z tymi urzędasami!

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Post Wysłano: 09 lip 2010, 23:23

Użytkownik

Użytkownik

Ok, wydrukuje to i będę szedł na wojnę z biurokratami :)
Rozumiem, że jednoczesne dopisanie CE (o ile zdam) nie będzie problemem ?

Post Wysłano: 09 lip 2010, 23:55

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Ok, wydrukuje to i będę szedł na wojnę z biurokratami :)
Rozumiem, że jednoczesne dopisanie CE (o ile zdam) nie będzie problemem ?
Powinno być z automatu w nowym prawku jak tylko z C zrobisz wpis, ale w tym kraju wszystko sjest możliwe :/

Adrian całość dotyczyła tego co napisałem.

Post Wysłano: 10 lip 2010, 10:40

Użytkownik

Użytkownik

Nie kłóć się z tą panią tylko każ wezwać jej przełożonego i z nim rozmawiaj, bo po co sobie strzępić niepotrzebnie język dwa razy?

Post Wysłano: 10 lip 2010, 12:31

Użytkownik

Użytkownik

Ale już egzamin masz zdany tak ?? Papiery z wordu zostały wysłane do WK ?

Jak tak to niestety, ale musisz czekać aż wyrobią prawko, nie odbieraj go tylko wypełnij ten sam druk co dla Wordu na gzamin. Drugi raz zdjęcie dajesz itd.Wypełniasz na wniosku Wszystko co w punkcie D jest. Nie ma możliwości żeby odmówiła. Głupota polskiego prawa jest na tyle poważna że my podatnicy zapłacimy za to 1 prawo jazdy :D

Post Wysłano: 10 lip 2010, 12:35

Użytkownik

Użytkownik

Samo C mam już wpisane dawno, teraz będę miał egzamin na CE i jak go zdam to właśnie chcę za jednym zamachem wpisać CE i KW. W poniedziałek idę walczyć z biurokracją :)

Post Wysłano: 10 lip 2010, 13:48

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Samo C mam już wpisane dawno, teraz będę miał egzamin na CE i jak go zdam to właśnie chcę za jednym zamachem wpisać CE i KW. W poniedziałek idę walczyć z biurokracją :)
Skoro nie miałeś egzaminu to w papierach do WORDU czyli wniosku o egzamin wypełnij również podpunkt D, może się uda. Jak nie to musisz zrobić tak jak pisałem wcześniej, inaczej się nie da :/

Post Wysłano: 11 lip 2010, 21:26

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Ja się nie spotkałem z przepisem, żeby nie można było za jednym zamachem wpisać KW i C+E.

Jak się będą upierać, że nie można, niech pokażą ci podstawę prawną. Pewnie nie pokażą, bo raczej na pewno takiej nie ma. :mrgreen:

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Post Wysłano: 20 lip 2010, 9:14

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1539752
Samochód: Renault Magnum,Volvo F10,FL6

Jaccu dobrze mowi, jak kobitka odmowi kolejny raz , zapytaj jej w ktorym pokoju urzeduje kierownik wydzialu komunikacji. Ja tak zorbilem kiedy nie chciano mi wydac kserokopii badan lekarskich i babeczka w okienku upierala sie przy tym , ze musze robic nowe badania lekarskie ,chociaz zdawalem pol roku wczesniej na kat C i w badaniach mialem oznaczone C, C+E itd.
Pani była na tyle miła ,że bojąc się ,że ją przed kierownikiem obrzuce błotem , sama po niego poszła :). Przyszedł miły jegomość i powiedział "odbij Panu te badania , przecież ksero i tak do nas wroci po zdanym przez Pana egzaminie" :lol:

Post Wysłano: 20 lip 2010, 16:00

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: A170 AMG

Walcz kolego, walcz, ja dzisiaj rozmawialem z babka w wydziale komunikacji i twierdzila, ze nie ma problemu wbic za jednym razem kat C, kat CE i KW... wiec znow mamy przyklad przekletego urzedniczego 'widzi mi sie'....

'KW' w trakcie

Post Wysłano: 20 lip 2010, 18:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2566184
Samochód: renault

Cytuj:
ze nie ma problemu wbic za jednym razem kat C, kat CE i KW...
jak to nie ma probelmu? bez PJ kat c nie przystapisz do jazd szkoleniowych ktore sa w KW , wiec C trzeba miec napewno osobno wbite :)