witam
mam takie pytanko a mianowicie
Czy właściciel pojazdu który osobiście jedzie w trasę na Ukrainę potrzebuje pełnomocnictwo notarialne i tłumaczenie na język ukraiński takie jak w przypadku zwykłego pracownika?
Tak, przynajmniej było tak w przypadku mojego ojca (właściciela firmy), że chcieli orzeczenie, że auto jest jego, a nie banku (wtedy było jeszcze w leasingu).
Lepiej wyposażyć się w takie dokumenty, niż potem stać na granicy i słuchać jęczenia o hrywny.
Samochód: Scania 124L Topline
a mam jeszcze jedno pytanie na ten temat co kolega
czy upoważnienie leasingowe musi być przetłumaczone na język ukraiński i potwierdzone notarialne?
bo mam tylko napisane w języku polskim oraz angielskim
Atego. Skoro w dowodzie jest Twój ojciec czyli kierowca to po co te razraszenie
A upoważnienie musi być w ich języku, my zawsze jezdziliśmy na rosyjskich.
Skoro tak to po co to pisał, jeżeli pytanie jest o auto na własność?
Bo teoretycznie nawet w leasingu auto jest na Twoją własność (teoretycznie), autem jeździsz Ty, Ty je wziąłeś w leasing więc teoretycznie należy do Ciebie, więc to, że autor napisał o własności auta nic mi nie daje Jak nie masz się już czego czepiać, to idź na długi spacer się przewietrzyć, może przejdzie
A Ty widzę nie masz pojęcia na czym polega leasing. Jak sama nazwa wskazuję leasing to jest wynajem i zarówno teoretycznie jak i praktycznie auto nie należy do Ciebie. Leasing daje możliwość wykupu auta po zakończeniu umowy i wtedy auto staje się Twoją własnością. Przy kredycie można mówić o teoretycznej własności. A Tobie zamiast spaceru polecam jakąś lekturę dokształcającą.
A i nie wiem czemu nic nie daje Ci to, że kolega napisał, że auto jest własnością jego ojca.
Samochód: Scania 124L Topline
ponawiam moje pytanie
czy upoważnienie leasingowe musi być przetłumaczone na język ukraiński i potwierdzone notarialne?
bo mam tylko napisane w języku polskim oraz angielskim
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 4 gości