Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 15 cze 2010, 22:10

Użytkownik

Użytkownik

GG: 5888848

Do rzeczy, stwierdzono u mnie brak widzenia przestrzennego. Zrobiłem już wiele tysięcy samochodem osobowym i motocyklem. Wszytko widzę mam bardzo wyraźny wzrok, oni mi wpajają ze taka wada wyklucza mnie z tego zawodu. Miał ktoś taki problem?? Wymarzony zawód od dzieciństwa a tu się okazuje ze nie da rady. Czy może jest jakieś wyjście z tego problemu??

Słowa śp. Dziadka kierowcy

Post Wysłano: 16 cze 2010, 5:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

to nie jest "wpajanie" tylko wynik badań.
jeżeli ktoś nie rozróżnia różno kolorowych cyferek, to ma kłopot z kolorami - daltonizm,
jeżeli widzi tylko te największe litery na tablicy to jest krótkowzroczność,
jeżeli zaś nie może ustawić te patyki w jedej linii to nie ma widzenia przestrzennego.

jeżdżąc motocyklem czy samochodem osobowym nie cofałeś na lusterka, czyli nie określałeś odległości od przeszkody, innego pojazdu lub rampy w lusterku, ale patrząc przez tylną szybę.

jest to dość istotne, jeżeli kierowca pojazdu ciężarowego podjeżdża do za- lub rozładunku na jakiś plac obserwuje to co dzieje się za pojazdem tylko w lusterkach i to w stopniu ograniczonym. dodatkowo na tym placu łażą ludzie i przemieszczają się inne pojazdy, więc kierowca musi potrząc w lusterka stworzyć sobie w głowie model tego placu, aby po nim się poruszać. musi byś świadomy odległości od pojazdów, ludzi, przeszkód, płotów, rampy. dodatkowo musi przewidywać ruchy oraz miejsce znajdowania się za chwilę obiektów przemieszczających się.

i do tego bezwzględnie potrzebe jest widzenie przestrzenne.

jeżeli pierwszy raz przechodziłeś te badania istnieje możliwość, że padłeś bo nie "skapowałeś" o co chodzi w tym badaniu. wyjściem jest badanie w innym ośrodku, ale jeżeli tam również wynik będzie niegatywny, znaczyć będzie że wynik pierwszego badania był prawdziwy - obiektywny.

Post Wysłano: 17 cze 2010, 22:04

Użytkownik

Użytkownik

GG: 5888848

W sobotę właśnie idę do okulisty zbadać swoje oczy dokładnie (prywatnie) ;) ;) Także okaże się czy mam ta wadę i czy da się to w jakiś sposób korygować, leczyć...

Słowa śp. Dziadka kierowcy

Post Wysłano: 18 cze 2010, 21:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
jeżeli pierwszy raz przechodziłeś te badania istnieje możliwość, że padłeś bo nie "skapowałeś" o co chodzi w tym badaniu. wyjściem jest badanie w innym ośrodku, ale jeżeli tam również wynik będzie niegatywny, znaczyć będzie że wynik pierwszego badania był prawdziwy - obiektywny.
Dokładnie tak było w moim przypadku, chyba bylem zestresowany. Pani wytłumaczyła badanie ponownie i poszło sprawnie.

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]