[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool [phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool [phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool [phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool [phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool [phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool [phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool [phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool [phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool [phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool Katergoria B i kursy ? - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego
Chciałbym, żeby ktoś rozwiał moje wątpliwości wobec koniecznego posiadania kursów na prawo jazdy kat. B. Chyba nie wymaga się tego, jeżeli chce się jeździć samochodem dostawczym, busem do 3.5 t takich kursów na przewóz osób i rzeczy ? Na swoją osobówkę nie mam takich kwitów a ostatnio sprawdzałem ofertę pracy na kat. B to powiedzieli, że muszę mieć badania, i kursy. Czyli co nie mogę jeździć do 3.5t bo nie mam kursów i jakiś świadectw ?
Jeśli chcesz pracować jako kierowca pojazdu o DMC do 3,5t, to wystarczy prawo jazdy kat. B, badania lekarskie, badania psychotechniczne i możesz jeździć. Jeśli będziesz chciał przewozić osoby przysłowiowym "busem", to wiedz, że nie można robić tego autem zarejestrowanym do 9 osób łącznie z kierowcą (mowa o przewozach zarobkowych). Musi być to pojazd przeznaczony do przewozu więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą więc automatycznie jest to autobus, a co za tym idzie wymagana jest kat. D oraz Kwalifikacja Wstępna.
Czy ktoś może to potwierdzić ? Chodzi mi tylko o przewóz rzeczy dostawczakiem a nie osób. Chyba na kat. B nie ma takich kwitów jak badania psychotechniczne, psychologiczne i lekarskie ?
Czy ktoś może to potwierdzić ? Chodzi mi tylko o przewóz rzeczy dostawczakiem a nie osób. Chyba na kat. B nie ma takich kwitów jak badania psychotechniczne, psychologiczne i lekarskie ?
Przed podjęciem jakiejkolwiek pracy musisz przejść badania lekarskie, a jeśli będziesz jeździł nawet dostawczakiem, to też musisz je mieć. Kurs na przewóz rzeczy, a właściwie Kwalifikacja Wstępna obowiązuje powyżej 3,5t.
Ok dzięki, a możesz jeszcze mi to wyjaśnić : trasa po Europie, szybka
paczka, przed podjęciem pracy trzeba przejść szkolenie z zakresu obsługi CW ? Orientujesz się co to szybka paczka i CW ?
Ok dzięki, a możesz jeszcze mi to wyjaśnić : trasa po Europie, szybka
paczka, przed podjęciem pracy trzeba przejść szkolenie z zakresu obsługi CW ? Orientujesz się co to szybka paczka i CW ?
Nie wiem co to ta szybka paczka, ale na logikę pewnie transport jakichś przesyłek w szybkim tempie, czyli zapałki w oczy, gaz w podłodze i jazda do upadłego - tak mi się to kojarzy.
Pytasz o szkolenie z obsługi CW, a sam nie wiesz co to jest. Ja również nie wiem.
No też mi sie tak wydaję, że tyranie ponieważ system 4/1 więc 4 tygodnie jazdy i tydzień wolnego. To praktycznie miesiąc od chaty, spanie w busie i na dodatek pewnie marna kasa. Żal normalnie z dostaniem pracy na kat. B. Nie mówiąc o wyrobieniu C.
Skąd się wzięło nazewnictwo "BUS", na pojazd dostawczy (mini ciężarówka)
Wiem , że w Polsce ludzie lubują się w wymyślaniu nazw a'la angielskich,
ale dlaczego "BUS" dla pojazdu towarowego
Ta nazwa jest "zarezerwowana" dla pojazdów przewożacych OSOBY (więcej niż SEDAN i VAN).
Jest to nieznajomość języków, czy o co chodzi
_________________ B - B+E - C - C+E - D - D+E - CDL i kilka innych ..... Wg. Nikodema Dyzmy § 13 ¼
NIKT Ci tyle nie da, co Kierownik Ci OBIECA ! oraz --> S T O P parówkowym skrytożercom !!!
Nie ma w ogóle czegoś takiego jak bus w polskim prawie. Do 9 osób jest samochód osobowy, a powyżej autobus, żaden samochód nie ma w dowodzie rejestracyjnym wpisane bus.
GG: 0
Samochód: na baterie
w ogóle to jest zamotane bo czy to plandeka ,izoterma,furgon(blaszak), przeszklony,wywrotka to w dowodzie ma wpisane rodzaj pojazdu:ciężarowy a nie dostawczy ,są jeszcze podkategorie lekki dostawczy,ciężki dostawczy,lekki ciężarowy ,jest jeszcze przeznaczenie kiedyś miałem dostawczego blaszaka i miał towarowy inny miał uniwersalny a teraz w sprinterze mam ---
... Jeśli będziesz chciał przewozić osoby przysłowiowym "busem", to wiedz, że nie można robić tego autem zarejestrowanym do 9 osób łącznie z kierowcą (mowa o przewozach zarobkowych). Musi być to pojazd przeznaczony do przewozu więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą więc automatycznie jest to autobus, a co za tym idzie wymagana jest kat. D oraz Kwalifikacja Wstępna.
Wybacz ale nie bardzo rozumiem tego co napisałeś.
Dlaczego niby nie wolno mi przewozić zarobkowo ludzi "busem" do 9 osób z kierowcą?
Sam znam co najmniej kilka osób które tak właśnie zarabiają.
Cytuj:
. Jeśli będziesz chciał przewozić osoby przysłowiowym "busem", to wiedz, że nie można robić tego autem zarejestrowanym do 9 osób łącznie z kierowcą (mowa o przewozach zarobkowych)
To znaczy, że wszyscy taksówkarze jeżdżą nielegalnie ? Możesz przewozić osoby maluchem a nawet transit-em ale musisz mieć na to odpowiednią licencje + oczywiście trzeba spełnić warunki o których mowa w ustawie o transporcie drogowym.
_________________ Hello boss! Majkel... Uśmiech Paryża 420dci, Ferrari Stralis 450, Robur MP2 1841, JelczNL 106 460, Kania R 450, Kania NG R 450, Iveco Stralis MY16 480 ...
Nie wyraziłem się precyzyjnie. Miałem na myśli np. połączenia regularne typu jadę z jednej miejscowości do drugiej, po ustalonej trasie, zatrzymuję się tylko na wyznaczonych przystankach, jadę według rozkładu. Nie można tego robić autem zarejestrowanym do 9 osób łącznie z kierowcą.
Nie wyraziłem się precyzyjnie. Miałem na myśli np. połączenia regularne typu jadę z jednej miejscowości do drugiej, po ustalonej trasie, zatrzymuję się tylko na wyznaczonych przystankach, jadę według rozkładu. Nie można tego robić autem zarejestrowanym do 9 osób łącznie z kierowcą.
Ale jakaś podstawa prawna.
Bo jak już napisałem mam paru znajomych którzy tak właśnie zarabiają.
Miałem nawet propozycję pracy na takim autku, z tym że musiałem zrezygnować bo nie miałem kursu na przewóz osób.
Ale jakaś podstawa prawna.
Bo jak już napisałem mam paru znajomych którzy tak właśnie zarabiają.
Miałem nawet propozycję pracy na takim autku, z tym że musiałem zrezygnować bo nie miałem kursu na przewóz osób.
Rozporządzenie 561/2006:
Cytuj:
„regularne przewozy osób” oznacza krajowe lub międzynarodowe usługi zdefiniowane w art. 2 b rozporządzenia Rady (EWG) nr 684/92 z dnia 16 marca 1992 r.w sprawie wspólnych zasad międzynarodowego przewozu osób autokarem i autobusem"
Autobus, to pojazd przystosowany do przewozu więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą. Jak widać przepis wyraźnie mówi, że pojazdy zarejestrowane do 9 osób łącznie z kierowcą nie mogą być używane w takim rodzaju przewozów.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 6 gości