[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
Praca na wakacje bez kursu na przewóz rzeczy - da się? - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam. Posiadam prawo jazdy kat. C od niedawna i chciałbym załapać się do pracy na wakacje (lipiec sierpień).
Moje pytanie, czy bez żadnego dodatkowego papierka (kursów itp.) możliwe jest dostać pracę jako kierowca kat. C? Czy mogę przewozić jakiekolwiek ładunki tylko z kat.C, czy muszę mieć dodatkowe uprawnienia? Chciałbym zdobywać doświadczenie za młodu, żeby w przyszłości, gdy będę miał C+E móc pochwalić się, że już jeździłem.
Z góry dzięki za pomoc, miło jeśli ktoś podeśle link do zaufanej strony dla początkującego trakera :)
szerokości

Użytkownik

Użytkownik

GG: 12345722

Cytuj:
Z góry dzięki za pomoc, miło jeśli ktoś podeśle link do zaufanej strony dla początkującego trakera :)
viewforum.php?f=45

Nie możesz jeździć mając samą kat. C (C+E). Musisz mieć zrobione wszystkie badania i kurs na przewóz/KW. ;)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2099191
Samochód: autonogi ;D

No chyba że chcesz się zajmować rozwożeniem i obsługą FUJ-FUJI :wink: :lol: jak się pytałem o prace w takiej firmie powiedziano mi że nie potrzebuje przewozu rzeczy jedynie prawko kat. C

MODLITWA KIEROWCY:

http://www.youtube.com/watch?v=tiTL0hul ... re=related

Użytkownik

Użytkownik

Nawet u prywatnego przewoźnika potrzebne są dodatkowe badania? A jak sprawa wygląda z jeżdżeniem na wywrotkach?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Opel Insignia ST

Cytuj:
Nawet u prywatnego przewoźnika potrzebne są dodatkowe badania? A jak sprawa wygląda z jeżdżeniem na wywrotkach?
Wszędzie konieczne są badania. Na wywrotki musisz mieć również wszystkie papiery.

Użytkownik

Użytkownik

Teraz się troszku zamotałem..
Badania, czyli po prostu:
Orzeczenie lekarskie przeprowadzone na podstawie art. 122 ust. 1 pkt. 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997r - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2003r Nr 58, poz. 515, z późn. zm.) - Przepisane z mojego orzeczenia.
Stwierdzono brak przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdami silnikowymi, do których wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii:
B, B1, C, C1, C+E, C1+E
Data ponownego badania lekarskiego: Bezterm.
Takie orzeczenie jest potrzebne, gdy w ogóle chciałem zacząć kurs na prawo jazdy.

Co jeszcze potrzebuję?
PS. Bezterminowy, czyli mam spokój do końca życia? Orzeczenie wydane 3 miesiące temu, w tym czasie zdałem egzamin na kat.C. C+E na razie nie robię, ze względów finansowych. Czy jeśli zacznę kurs np. za 2 lata, mogę posłużyć się tym orzeczeniem?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6960608
Samochód: Audi A3

Kolego, badania psychotechniczne jeszcze potrzebujesz.

Przed rozpoczęciem kursu robisz badania lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań do rozpoczęcia kursu (nie podjęcia pracy). Przed podjęciem pracy robisz badania psychotechniczne, oraz badania lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań do podjęcia pracy. Wcześniej oczywiście musisz mieć K.W. Tutaj uwaga, ponieważ można się naciąć, gdyż zrobisz prawko, K.W. a na badaniach wyjdzie, że nie możesz pracować jako kierowca i jesteś parę tysięcy w plecy, dlatego na samym początku warto zrobić badania psychotechniczne, a następnie brać się za prawo jazdy.

Użytkownik

Użytkownik

Zrozumiałem.
Może ktoś jeszcze przybliżyć na czym polegają te badania i przybliżony koszt?

Cytuj:
Zrozumiałem.
Może ktoś jeszcze przybliżyć na czym polegają te badania i przybliżony koszt?
Przed podjęciem pracy: ogólny wywiad czy nie jesteś na coś chory, jakieś operacje czy miałeś, czy masz cukrzycę lub epilepsję (koszt 70-80 zł zależnie od rejonu). Badania przed podjęciem pracy to badanie wzroku, laryngolog, badanie moczu i krwi itp.(wszystkie badania to koszt ponad 200 zł, ale najczęściej wygląda to tak, że idziesz do uprawnionego lekarza, zbada Ci wzrok, przeprowadzi szybki wywiad, płacisz 100zł i masz zaświadczenie). O badaniach psychotechnicznych jest temat więc poszukaj (koszt ok. 80-100 zł).

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2099191
Samochód: autonogi ;D

Cytuj:
No chyba że chcesz się zajmować rozwożeniem i obsługą FUJ-FUJI :wink: :lol: jak się pytałem o prace w takiej firmie powiedziano mi że nie potrzebuje przewozu rzeczy jedynie prawko kat. C
A i tak jak pisali Koledzy Psychotechnika (80zł) i badania lekarskie (laryngolog i okulista + lekarz który mnie przepytywał 100zł) ale przewozu rzeczy nie :D

MODLITWA KIEROWCY:

http://www.youtube.com/watch?v=tiTL0hul ... re=related

Użytkownik

Użytkownik

Jednej rzeczy nie rozumiem. Skoro mam ważne badania na orzeczeniu lekarskim (w dodatku bezterminowe), które były potrzebne do rozpoczęcia kursu na prawo jazdy, to po co muszę iść na takie same badania jeszcze raz? To jest trochę głupota, a psychotechniczne to już inna sprawa.
Dzięki za pomoc!

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Cytuj:
Jednej rzeczy nie rozumiem. Skoro mam ważne badania na orzeczeniu lekarskim (w dodatku bezterminowe), które były potrzebne do rozpoczęcia kursu na prawo jazdy, to po co muszę iść na takie same badania jeszcze raz?
No z czegoś trzeba wyżywić tych wszystkich lekarzy. Sam NFZ nie da rady.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH 460

Bo nie kazdy kto jezdzi pojazdem o DMC powyzej 3.5 tony pracuje jako kierowca ciezarowki i nie kazdy potrzebuje taki kwit. Np gdybys zapragnal wyjechac na wyprawe na syberie, to teraz mozesz to zrobic takim camperem ;) http://www.roadtransport.com/blogs/big- ... hat-y.html

Cytuj:
Jednej rzeczy nie rozumiem. Skoro mam ważne badania na orzeczeniu lekarskim (w dodatku bezterminowe), które były potrzebne do rozpoczęcia kursu na prawo jazdy, to po co muszę iść na takie same badania jeszcze raz? To jest trochę głupota, a psychotechniczne to już inna sprawa.
Dzięki za pomoc!
No widzisz, tak to jest w tym kraju. Albo się na to godzisz i postępujesz jak jest, albo wszystko będzie nie tak. Ja np. zupełnie niedawno wymieniłem prawo jazdy z powodu podwyższenia o kolejną kategorię, a wkrótce znowu w przeciągu pół roku będę musiał wymieniać po zakończeniu KW, tylko po to, żeby mi wpisali kod 95 mówiący o tym, że właśnie tę kwalifikację zdałem... Ot tam kolejne 80 zł w plecy...

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH 460

Cytuj:
Cytuj:
Dzięki za pomoc!
No widzisz, tak to jest w tym kraju. Albo się na to godzisz i postępujesz jak jest, albo wszystko będzie nie tak
A wg mnie to jak najbardziej oczywista i sluszna zasada stopniowania uprawnien - potrzebujesz prawko na DMC +3.5t, wiec robisz katregorie C, chcesz na takim pojezdzie pracowac zawodowo wiec robisz dodatkowe badania, chcesz czyms takim jezdzic jako uprzywilejowany robisz nastepne, bez uszczesliwiania na sile tych, ktorzy tego nie potrzebuja. Po co podnosic wszystkim maksymalnie poprzeczke? Chocby przyklad z tym camperem - moze nim sobie jezdzic nawet 70-cio latek, oczywiscie pod warunkiem, ze wzrok, sluch itd ma wystarczajaco sprawne. Ale juz ten sam staruszek nie dostal by badan na zawodowego kierowce, bo kto zagwarantuje ze nie zejdzie na zawal jak mu sie kaze tym jezdzic po 3 tygodnie na przerzutach, albo po pierwszym wejsciu na naczepe nie chrupnie mu w krzyzu? Po co stawiac mu takie wymagania jesli tego nie potrzebuje? Niech sobie tam raz w roku pojedzie czyms takim na wakacje jak ma taki kaprys i pieniadze, a nie mogl by gdyby musial spelniac bezsensowne w jego przypadku wymagania. Dlaczego mu tego zabraniac? Toz to dopiero byl by krzyk, lament i pole do popisu dla obroncow praw czlowieka ;) Niestety bycie w wiekszosci powoduje, ze nie zawsze dostrzega sie potrzeby mniejszosci - to, ze my jako zawodowi tego potrzebujemy jest dla nas oczywiste, ale nie kazdy jest zawodowym kierowca. Wg mnie chore bylo by wrzucenie wszystkich do jednego wora - pilot szybowca nie musi miec zdrowia jak pilot mysliwca. Chyba ze bedzie chcial nim zostac, to wtedy sie go przebada i sprawdzi, jak sie nie nada to trudno, ale to nie znaczy ze nie moze sobie dalej polatac szybowcem.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Badania, czyli po prostu:
Orzeczenie lekarskie przeprowadzone na podstawie art. 122 ust. 1 pkt. 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997r - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2003r Nr 58, poz. 515, z późn. zm.) -
A czy masz to Orzeczenie "w kieszeni", aby się nim posłużyć :?:

Orzeczenie do wykonywania PRACY jest na identycznym druczku, z identycznym tekstem (co jest bzdurą, ale jest), a różnica polega jedynie na tym, że do pracy wydaje się na nie więcej niż PIĘĆ lat i oryginały badań są w szafce u pracodawcy lub w Przychodni (w przypadku kontroli/wypadku niezbędne).

Cytuj:
..............B, B1, C, C1, C+E, C1+E
Data ponownego badania lekarskiego: Bezterm.
......... .......
Czy jeśli zacznę kurs np. za 2 lata, mogę posłużyć się tym orzeczeniem?
Jeżeli przepisy się nie zmienią, to TAK.

oraz --> S T O P parówkowym skrytożercom !!!

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
A czy masz to Orzeczenie "w kieszeni", aby się nim posłużyć :?:

Mam ksero, więc raczej mogę sie tym posłużyć. Oryginał musiałem oddać w szkole jazdy.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Mam ksero, więc raczej mogę sie tym posłużyć. Oryginał musiałem oddać w szkole jazdy.
Przepraszam .
Kpisz czy żartujesz :?:

oraz --> S T O P parówkowym skrytożercom !!!

Użytkownik

Użytkownik

Na badania psychotechniczne i tak będę musiał się udać. Wybiorę się do tego samego lekarza, który wystawił mi to orzeczenie. Jeśli przedstawię mu ksero dokumentu wystawionego przed trzema miesiącami (z jego podpisem i pieczątką) nie powinno być problemu żeby to ksero "podbił".