Nakrętki koła powinny być dokręcane z momentem 680 - 750 Nm (różnie u różnych producentów osi, ale z reguły wartości te są podobne). Jeśli, dla uproszczenia, założyć, że 1 kG = 10 N, przedłużka o długości 1 metra wystarczy dla kierowcy ważącego 75 kg na skuteczne dokręcenie nakrętki koła.
Ja _zawsze_ dokręcam koła po przejechaniu 100-150 km właśnie takim, ok. metrowej długości, ramieniem i nigdy nie zdarzyło mi się jeszcze, by nakrętki się poluzowały lub bym miał problem z odkręceniem koła. A ważę ok. 100 kg
Ślady rdzy, jak już wspomniał Cyryl, są świetnym wskaźnikiem poluzowanych nakrętek. W USA co gorliwsi policjanci na wagach, po zauważeniu rdzawych zacieków na feldze, potrafią postawić pojazd Out of Service i wezwać mechanika, który sprawdzi moment dokręcenia nakrętek.
Zauważyłem, że problemem u polskich wulkanizatorów jest lekceważenie właściwej kolejności dokręcania nakrętek. Z lenistwa dokręcają oni je najczęściej "jak leci", a nie "na krzyż", jak wskazują instrukcje, licząc na siłę działania kluczy elektrycznych lub pneumatycznych. Zawsze proszę o dokręcanie nakrętek we właściwej kolejności, zauważając czasem zdziwione spojrzenia mechaników, którzy jednak najczęściej bez słowa stosują się do moich próśb.