[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
Retarder, a jazda na śliskiej nawierzchni. - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Strona 1 z 1 [ Posty: 14 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 25 sty 2010, 17:08

Z moich informacji wynika, że na śliskiej nawierzchni nie wolno używać retardera. W pytaniach egzaminacyjnych dla kat. D jest również pytanie gdzie jedna z odpowiedzi mówi, że nie wolno używać retardera na śliskiej nawierzchni. Teraz moje pytanie: dlaczego? Proszę o rzeczowe wypowiedzi na temat.

Post Wysłano: 25 sty 2010, 17:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2172953
Samochód: najlepszy samochód świata. Służbowy

Cytuj:
że nie wolno używać retardera na śliskiej nawierzchni. Teraz moje pytanie: dlaczego? Proszę o rzeczowe wypowiedzi na temat.
Retarder działa na tyle skutecznie, że blokując oś napędową na śliskiej nawierzchni może doprowadzić do poślizgu, ponieważ retarder (z tego co mi wiadomo) nie jest "zintegrowany" z systemem ABS.
Czyli krótko mówiąć, efekt może być taki, jak byś hamował tylko "ręcznym"

Post Wysłano: 25 sty 2010, 18:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: Jelcz 105 ;P

W Scanii akurat retarder jest powiązany z ABS-em, jeśli z góry na śliskiej (nie koniecznie na lodzie, wystarczy po deszczu) drodze szybko włączysz wysoki stopień hamowania np. 3 lub więcej poczujesz tylko szarpniecie mostu i retarder wyłaczy się, podbnie jak bedziesz miał duzo błędów ew. naisprawny ABS to nie włączysz retardera, tak przynajmniej jest w Scanii.

Za Roburem wszyscy sznurem...

Post Wysłano: 25 sty 2010, 18:58

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3745303
Samochód: VOLVO FH12, 420.

Tak samo jest w Manie i Volvie, wszystkie hamulce pomocnicze (nawet silnikowy) sa spięte z ABS. Przy kazdym, nawet najmniejszym poslizgu ABS rozlacza retarder.

W praktyce np. ja hamuje retarderem na pusto i na mokrym (ale staram sie tylko na prostych i na I stopniu). Na zaladowanym na mokrym tez staram sie tylko na prostym. Na lodzie nie uzywam wcale.

Post Wysłano: 25 sty 2010, 20:08

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Scania

Co sie dzieje jak przy predkosci 20km/h wcisniemy pedal gazu w podloge na lodzie? otoz jedna para blizniakow zacznie sie krecic i auto moze zaczac uciekac na bok-zadna nowosc. Teraz co sie dzieje jak uzyjemy retardera na lodzie? Retarder dziala na kola napedowe czyli na jedna pare blizniakow (rzadko kto jezdzi na wlaczonej blokadzie wiec to wykluczzamy odrazu) czyli kola te bardzo chetnie beda chcialy stanac w miejscu powodujac poslizg tym samym jadac solo lub na pusto latwo zlamac sie na prostej drodzej.zreszta sama redukcja przy hamowaniu na obroty rzedu powyzej 2000 obr/min moze nam spowodowac poslizg kól.

Post Wysłano: 28 maja 2010, 0:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Wiec pozostaje tylko hamowanie silnikem przez schodzenie odpowiednio wcześnie na niższe biegi...

Post Wysłano: 28 maja 2010, 1:46

Owszem, na śliskim można używać retardera, ale z głową
Wiadomo, jeśli ktoś od razu z miejsca załączy maksymalną siłę hamowania będzie miał spore kłopoty, ale retarder/hamulec klapowy są sprzęgnięte programowo z czujnikami ABS-u i w chwili blokady kół hamowanych (napędowych) system automatycznie wyłącza retarder.
Dlatego też jak wszystkiego - powinno się używać z głową.

Post Wysłano: 28 maja 2010, 18:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: R500

Mój ojciec właśnie w pierwszych swoich trasach na manie podczas deszczu chciał użyć retardera tak jak na suchej powierzchni i przez to ciągnik zaczęło stawiać bokiem. Całe szczęście, że prędkość była dość mała i ojciec zdołał wyprostować zestaw bo nie byłoby miło. Teraz jak popada to też używa retardera, ale bardziej rozsądnie niż wcześniej :P

Post Wysłano: 29 maja 2010, 17:29

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3796803

Czak\8/ To że nie można używać retardera na śliskim w ciągniku ciągnąc naczepe, to jest chyba oczywiste i wynika z najprostszych praw fizyki. Chodzi tu o retarder w kategorii D,a jak wiemy oś napędowa jest tam ostatnia. Nie znam się na autobusach i autokarach,ale może ten zakaz jest podyktowany temu że mamy jeszcze autobusy przegubowe,choć nie mam pojęcia czy używane są one gdzieś indziej niż w mieście,oraz czy te miejskie posiadają retarder ; )

Post Wysłano: 29 maja 2010, 17:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Opel Insignia ST

Są (w małej ilości) przegubowe piętrowe turystyczne autokary i podmiejskie przegubowce. W miejskich autobusach również montowany jest retarder.

Post Wysłano: 29 maja 2010, 19:07

Cytuj:
Czak\8/ To że nie można używać retardera na śliskim w ciągniku ciągnąc naczepe, to jest chyba oczywiste i wynika z najprostszych praw fizyki. Chodzi tu o retarder w kategorii D,a jak wiemy oś napędowa jest tam ostatnia. Nie znam się na autobusach i autokarach,ale może ten zakaz jest podyktowany temu że mamy jeszcze autobusy przegubowe,choć nie mam pojęcia czy używane są one gdzieś indziej niż w mieście,oraz czy te miejskie posiadają retarder ; )
Posiadają. Wygląda to na tej zasadzie, że przy każdym puszczeniu pedału gazu włącza się retarder. Oczywiście w zimie jest przykaz, aby go wyłączać.

Post Wysłano: 29 maja 2010, 19:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: R500

Cytuj:
To ja wiem, ale patrząc na ojca to wcześniej z retarderem jeździł tylko autobusem, a tak to busami, jelczem tym nowszym bez retardera, a prawdziwym zestawem jeździł jak jeszcze występował hamulec naczepowy :) Teraz dostał szkołę jazdy i nie popełni drugi raz tego samego błędu.

Post Wysłano: 29 maja 2010, 20:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

Chodzi o to w autobusie, że retarder hamuje tylko tylną oś, więc na sliskiej nawierzchni autobus może postawić bokiem. Są różne rozwiązania, np.w Ikarusach jest oddzielna dźwigienka, w nowszych retarder jest sterowany pedałem hamulca. I nie jest tak, że po puszczeniu gazu od razu włącza się retarder. Jak wspomniałem jest sterowany pedałem hamulca. W takim wypadku retarder dezaktywuje się oddzielnym przyciskiem i hamuje tylko hamulcami zasadniczymi.

http://www.youtube.com/watch?v=eAfp3mZD ... ature=plcp

Post Wysłano: 29 maja 2010, 20:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

to jest tak, jak jazda na niskim biegu. przelożenie daje kołom na tyle mocy, że możesz na śliskim zerwać przyczepność zmniejszając gaz lub zwiększając.

a pytania nie zawsze nadążają za rozwojem pojazdów.

Strona 1 z 1 [ Posty: 14 ]