Cytuj:
Witam.
Mam pytanko jak najszybciej i najtaniej dostać się z Gdyni do Oslo i spowrotem? Jakie trasy wybrać?
Będę jechał w dwie osoby, Sprinter średniak DMC 3,5T.
I najważniejsze czy jeżeli chcę kupić tam towar (bez faktur) konkretnie chodzi mi o całego busa pampersów, powiedzmy na własny użytek, czy będe sobie mógł tak swobodnie przekraczać granice czy muszę mieć na towar jakieś dokumenty?? I co w takim wypadku z cłem kiedy biorę towar na własny użytek??
Do się tak zrobić??
Nie wiem czy najtaniej, ale najrozsądniej wybrać prom Gdynia - Karlskrona. Ponoć ze Świnoujścia są tańsze promy, ale dolicz sobie prawie 400km pedałowania do ZSW. Co do szczegółów polecam lekturę :
www.stenaline.pl i
www.unityline.pl
W Szwecji z Karlskrony jedziesz 22 do Kristianstad, potem droga 24 na Hasselholm, 21 na Laholm i wypadasz na E6, potem cały czas kierunek E6 N - Oslo. Możesz też jechać z Karlskrony 27 na Vaxjo - Boras - Goteborg. 30km bliżej, jednak więcej wiosek itd...
Jeśli wybierzesz pierwszą opcję, czeka Cie do przejechania 670km.
Pieluchy, owszem, są w Norwegii tanie, i jako że zaczęło je kupować coraz więcej ludzi, w coraz większej ilości, norki wprowadziły limity (OIDP dwie paczki na osobę, czy jakoś tak) Jeżeli uda Ci się mimo limitu kupić większe ilości (powyżej 6000NOK) czeka Cię raczej odprawa i cło na granicy. Często, gęsto na granicy są kontrole. Więc resztę dopowiedz sobie sam
![O_o :]](./images/smilies/icon_smile5.gif)