[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
Zadanie praktyczne dla studenta - prośba o pomoc - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 06 maja 2010, 23:16

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1968994
Samochód: brak

Witam Panowie!
Jestem studentem logistyki II roku i nie mam bladego pojęcia o Waszej pracy ;)
Niestety na zaliczenie jednego z przedmiotów muszę rozwiązać i ładnie przedstawić prowadzącemu problem jaki nam dał... Napiszę poniżej wszystkie informacje jakie posiadam i może ktoś będzie mi wstanie coś doradzić jak się do tego zabrać, bo niestety ale siedzę 6- godzinę i nawet nie ruszyłem tematu :/
Mam firmę produkującą wodę i muszę się zdecydować na własny transport lub na wynajem jakiejś firmy. Muszę opisac:
- koszty eksploatacji własnego taboru (ubezpieczenie, winiety, podatki, zezwolenia, leasing, itp.)
- ceny i zakres usług dużych i małych firm transportowo spedycujnych (stawka za km, opłaty za usługi dodatkowe)
- ceny, koszty, wielkośc taboru (podnajmowanego lub własnego) z uwzględnieniem taboru i ilości przejeżdzanych km
Przy analizie kosztów należy przedstawic opcję dla eksploatacji własnego taboru, bez dodatkowych kosztów zakupu (np. tabor dobieramy z już istaniejącego), z kosztami zakupu taboru za gotówkę, oraz opcję leasingu - wszystko w ujęciu miesięcznym.
Dla własnego taboru (bez względu na formę zakupu) nalezy przedstawic koszty (wszelkie) i przejechane km w ujęciu miesięcznym oraz liczbę i rodzaj taboru.

Dane o nas i naszych odbiorcach:
My: ul. Młyńska Komorniki
Odbiorca 1: Getraenke Soley, Am Bayerischen Platz 12, 10779 Berlin
Czas: wtorek, piątek 8-10
Ilośc: 72 palety x 800 kg = 57,6t
271.61 km
Odbiorca 2: Aqua Montatna Boris Schneider E.k. Herzog-Wilhelm Str-26, 80331 Munchen
Czas: poniedziałek, czwartek 8-10
Ilośc: 120 palet x 800kg = 96t
822.25 km (przez Berlin – najkrótsza)
Odbiorca 3: Hermes Sp. z o.o., ul. Kasprowicza 4, 64-100 Leszno
Czas: poniedziałek, piątek 8-10
Ilosc: 40 palet x 800kg = 32t
67.75 km
Odbiorca 4: Eden Springs, ul. Św. Wincentego 15, 61-675 Poznań
Czas: środa 8-15
Ilosc: 100 palet x 800kg = 80t
Ok. 25 km

Naprawdę nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać... Prowadzący daje takie coś normalnie na IV roku ale u nas nie miał weny i dał nam to gdzie my za młodzi jesteśmy... ale co zrobić....
proszę o pomoc Panowie!

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Jak rozumiem masz podane odległości rozumiem, że co tydzień dostawcy sie cyklicznie powtarzają?
Zatem do Berlina 271.61 km dwa razy w tygodniu 72 palety x 800 kg = 57,6t, będziesz musiał wysłać powiedzmy 3 auta, oczywiście trzeba uwzględnić jakie, trochę głupio wysyłać załadowaną w 1/5 naczepę, a w niektórych przypadkach tak wychodzi. Następnie dystans do przejechania * ilość aut * stawka za km (szczerze mówiąc nie wiem jakie obowiązują, ale na forum wiele wątków typu stawka za km). Wliczasz w to jakieś inne koszty, może załadunek itp.

Gorzej z własnym taborem(musisz ustalić w jakiej ilości Ci bedzie potrzebny), bo kosztów wiele, ale sumujesz... :)
pensje kierowców
leasing
ubezpieczenie
winiety
wynajem bazy
Koszt przejechania trasy (głównie paliwo).
itp.
Tak w zarysie to tyle, musisz tez uwzględnić czas pracy kierowców szczególnie przy trasie 822.25 km i zaplanować ile dni kierowca poświeci na obsłużenie tego miejsca

Nasuwa się tez pytanie, czy samochody będą wracały na pusto, bo to generuje dodatkowe, pokrywane przez przewoźnika koszty - za puste przejazdy nikt nie płaci.
Ponadto należy uwzględnić klasę emisji spalin samochodów, jako, że i winiety w Polsce jak i opłaty autostradowe w Niemczech są przez nie determinowane.
Następnie też trzeba zastanowić się i zaplanować, jakie auta pojadą w jakie miejsca. A to dlatego, że to też są koszty i niepotrzebne nakładanie kilometrów.

Zadanie generalnie bardzo ciekawe, pogłówkuję.

Ale znając naszego Kolegę Cyryla podejrzewam, że w miarę precyzyjnie Ci odpowie. ;)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1960440
Samochód: Citroen C5 tourer

Wczoraj z koźlikiem do późnej nocy kminiliśmy analizę, powiem wam że jak zacząłem się zagłębiać w każdy szczegół to to jest rozprawa na dobrą pracę mgr :D.
Cytuj:
Zatem do Berlina 271.61 km dwa razy w tygodniu 72 palety x 800 kg = 57,6t, będziesz musiał wysłać powiedzmy 3 auta
No waśnie .. a na zestaw ładujesz 36 palet :P i wychodzą 2 auta

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1968994
Samochód: brak

No właśnie chciałbym użytkownikowi Matee bardzo podziękowac!

Rozkmina była dowiedziałem się dużo ciekawych rzeczy... a co najważniejsze na tym info mogę oprzeć moją pracę ;)

Jak będzie gotowa to wrzucę ;)

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:
No waśnie .. a na zestaw ładujesz 36 palet :P i wychodzą 2 auta
Ilość palet ok, ale czy da się 29 ton załadować na jedną naczepę? Myślałem, że tak nie wolno :)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1960440
Samochód: Citroen C5 tourer

Cytuj:
Ilość palet ok, ale czy da się 29 ton załadować na jedną naczepę? Myślałem, że tak nie wolno
W moim przekonaniu można, kwestia rozmieszczenia ładunku i nie przeciążenia osi, techniczna ładowność wbita w dowód rejestracyjny takiego pojazdu może wynosić ponad 24 tony. Np ja w zwykłej naczepie kogla miałem w dowód wbite ładowność 28,5 tony - z tej racji że była to lekka konstrukcja i DMC całości nie przekraczało 40 ton.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...Ale znając naszego Kolegę Cyryla podejrzewam, że w miarę precyzyjnie Ci odpowie. ;)
kolega Cyryl przeczytał to i ręce mu opadły:
Cytuj:
...my za młodzi jesteśmy... ale co zrobić....
proszę o pomoc Panowie!
student II roku to facet w wieku jakieś 20 lat (jak się mylę, proszę mnie poprawić) i taki facet jest za młody aby sprawdzić SAMODZIELNIE jakie są stawki ubezpieczeń aut ciężarowych, koszt winiet, czy wysokość leasingów.

ja odnoszę wrażenie, że nie chodzi tu o pomoc, ale śliźnięcie się na plecach innych.

pomoc mogę zdefiniować jako wskazanie kierunków, sposóbów zdobywania wiadomości, ale nie rozwiązywania zadania za innych.

najlepiej jak kolega Kozlik poczeka do emerytury, wtedy te zadania będą akurat na jego wiek, tylko z czego do tej pory będzie żył.

praca spedytorsko-logistyczna wymaga bardzo dużej samodzielności i jest równoważna z nadzorem nad pracą innych - kierowców, magazynierów. jeżeli komuś brakuje tych cech lepiej niech zajmie się czymś innym.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11187010
Samochód: BMW E36 M52b20

No nie wiem ale to zadanie to jeszcze z kosmosu w cale nie jest, chyba takie podstawowe jak dla logistyka, gdzie wystarczy trochę pomyśleć. Większość informacji można znaleźć itd. później to wszystko ładnie napisać i jest. Może mi tak się wydaje, że to łatwe, a tak nie jest ale odrobina chęci by nie zaszkodziła i rozwiązanie bo przyszło samo.

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]