Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Tytuł: Zatrudnienie
Post Wysłano: 07 maja 2010, 12:17

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Koledzy mam takie pytanko do was . Jeżeli jesteście zatrudnieni w firmie na stanowisku kierowcy to na umowie macie napisane np " Kierowca kat. C" czy samo "Kierowca" ? Piszę ponieważ chcę się zatrudnić w firmie taty na takim stanowisku a księgowa mówi , że to bez różnicy czy będzie pisać kierowca czy kierowca kat. C . Dla mnie jest to różnica ponieważ jak będzie pisało kierowca i pójdę do innego pracodawcy to jak mu udowodnię , że jeździłem samochodem o masie pow. 3,5 tony. ? Pozdrawiam i proszę o szybkie odpowiedzi.

Post Wysłano: 07 maja 2010, 12:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

może być kierowca, może być kierowca pojazdów ciężarowych.
kiedyś miałem taki przypadek, że kierowca autobusu miał 2 dni wolnego i chciałem go zastapić kierowcą z ciężarówki mającym kat. D. ten nie chcial się zgodzić i właśnie sprawdzał. dla mnie to nie ma znaczenia, kupuję pracownika z wszystkimi uprawnieniami i korzystam z niego w zależności od sytuacji.

inna sprawa byłaby gdybym miał kierowcę na stałe przesadzić i tu oczywiście uwzględniłbym jego obiekcje.

z tej sytuacji wyciągnąłem następujący wniosek, na pojazdy wymagające tylko kat. C przyjąłem kierowców z C, C+E i D chcących pracować i miałem spokój.

Post Wysłano: 07 maja 2010, 13:08

Użytkownik

Użytkownik

Sam bardzo często pisałeś i podkreślałeś o specjalizacji w zawodzie kierowcy i o tym że jazda ciężarówką i autobusem wymaga innych umiejętności i predyspozycji, a litera w prawie jazdy nie świadczy o byciu kierowcą, a jedynie o byciu posiadaczem prawka. Może ów kierowca tez czytał Twoje posty :wink:

Post Wysłano: 07 maja 2010, 13:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jest inne rozwiązanie :!:
( Pracowałem juz wieeeelu Firmach )
Jeżeli w Umowie O Pracę lub Umowie Zlecenie nie jest określone jakim pojazdem jeździsz/jeździłeś, to Firma na wniosek Kierowcy musi wydać (osobne) Zaświadczenie o tym na jakiego rodzaju/typie pojazdów pracujesz/pracowałeś :!:

Wiele osób odchodząc z pracy lub po Umowie Zlecenie takiego Zaświadczenia nie ma, ponieważ sami się o to nie upomnieli, a wielu kolejnych Pracodawców o to pyta :!:

ps
Jest też coś takiego jak REFERENCJE.
Referencje są b.popularne na "zachodzie", ale i w Polsce też niektóre Firmy o to pytają , aby zorientować się o "praktyce" oraz dlaczego poprzednia Umowa wygasła lub została rozwiązana.
Niby adnotacja o sposobie rozwiązania Umowy jest na Świadectwie Pracy, ale to dotyczy jedynie Umów O Pracę :!:
Po Umowie Zlecenie żadnych informacji nigdzie nie ma zapisanych o ile b.Pracownik o to nie poprosi.

oraz --> S T O P parówkowym skrytożercom !!!

Post Wysłano: 07 maja 2010, 13:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Sam bardzo często pisałeś i podkreślałeś o specjalizacji w zawodzie kierowcy i o tym że jazda ciężarówką i autobusem wymaga innych umiejętności i predyspozycji, a litera w prawie jazdy nie świadczy o byciu kierowcą, a jedynie o byciu posiadaczem prawka. Może ów kierowca tez czytał Twoje posty :wink:
nie przesadzajmy gość 25 lat pracuje w zawodzie ma kat. D i kurs na przewóz osób i przez dwa dni ma rozwozić robotników po budowach 17-osobowym busem i ma mieć jakąś specjalizację? może doktorat?

ja wiem, że wygodniej mu przy stałej robocie, ale są inne potrzeby. a jak on bedzie chciał 2 dni wolnego i ja nie będę miał innego kierowcy jak tego który jeździ na stałe busem i też on się nie zgodzi? to co mam wogóle ludziom nie dawać wolnego?

wyraźnie napisałem, że jeżeli w grę wchodziłaby zmiana pojazdu na stałe to inna sprawa, a nie zastępstwo na dwa dni przy prostej robocie.

Post Wysłano: 07 maja 2010, 14:03

Użytkownik

Użytkownik

Osobiście znam kierowcę autobusu, nauczyciela przymierzającego się do doktoratu ;)

Oj Cyryl, nie miałem ochoty Cię ugryźć w żaden sposób, napisałem to tylko w formie żartu, gdyż zdaję sobie sprawę z sytuacji jaką opisałeś.

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]