Jak oceniasz stan Polskich dróg
1. Drogi krajowe są dobre bądź bardzo dobre. 3%  3%  [ 2 ]
2. Drogi krajowe są przeważająco w dobrym stanie. 20%  20%  [ 15 ]
3. Drogi krajowe są w połowie dobre w połowie złe. 37%  37%  [ 28 ]
4. Drogi krajowe są przeważająco w złym stanie. 28%  28%  [ 21 ]
5. Drogi krajowe są w złym/fatalnym stanie. 13%  13%  [ 10 ]
Liczba głosów: 76
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Chciałem przeprowadzić ankietę na temat stanu dróg a mianowicie całkowicie chodzi mi o stan nawierzchni, ankieta jest mi potrzebna do pracy którą będę pisać dlatego proszę o poważne podejście do tematu. Ocenie podlegają DROGI KRAJOWE!

Małe streszczenie tego co jest na liście:

Numer 1 - Drogi krajowe są dobre bądź bardzo dobre, złych odcinków niemal niema.

Numer 2 - Drogi krajowe są w dobrym i złym stanie, przeważają drogi w dobrym stanie.

Numer 3 - Drogi krajowe są w dobrym i złym stanie 50 na 50.

Numer 4 - Drogi krajowe są w dobrym i złym stanie, przeważają drogi w złym stanie.

Numer 5 - Drogi krajowe są w złym stanie znaczną większość stanowią dziury, wyboje i koleiny. Ogólnie nie da się jeździć, tragedia.

SWOJĄ DECYZJĘ MOŻESZ UZASADNIĆ KOMENTARZEM

Uwaga! Naniosłem poprawki, zmieniłem nieco pytania po prostu rozszerzyłem listę. Zaczynamy od nowa.

Ostatnio zmieniony 07 mar 2010, 0:59 przez michal46, łącznie zmieniany 8 razy.

Post Wysłano: 03 mar 2010, 18:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MERCEDES ACTROS MPIII 1844

W porównaniu do tego co było jeszcze 5 lat temu to drogi mamy lux.
Te którymi jeżdżę najczęściej są w świetnym stanie.

Post Wysłano: 05 mar 2010, 12:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH

Po kilku wizytach e Lwowie musze stwierdzić, że drogi mamy przeważnie w dobrym stanie :wink:

Post Wysłano: 05 mar 2010, 13:05

Użytkownik

Użytkownik

Jeśli chodzi o drogi krajowe, ma to sens bo 60% jest według Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad w dobrym stanie.

Post Wysłano: 05 mar 2010, 14:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Po kilku wizytach e Lwowie musze stwierdzić, że drogi mamy przeważnie w dobrym stanie :wink:
pod warunkiem, że za paliwo zapłacisz tak jak we Lwowie (1l ON - 5,65hrywien, czyli okolo 2zł) i podatki drogowe od pojazdów ciężarowych zapłacisz tak jak we Lwowie.

koło mnie jest bar Mewa średni obiad kosztuje tam około 4zł (surówka około 30-40gr) i można powiedzieć, że jedzenie jest tam przeważnie dobre.

jeżeli jednak płacisz za obiad 50zł, to to jedzenie jest do d...py, stoliki są do d...py, krzesła do d...py, naczynia, sztućce i samoobsługa.

tak jest z naszymi drogami. zdzierają z nas podatki na drogi na poziomie zachodnim, a drogi mamy porównywać z tymi za naszą wschodnią granicą.

moim zdaniem nasze drogi są w stosunku do opłat TRAGICZNE, PONIEŻEJ JAKIEJKOLWIEK KRYTYKI.

i nie ma co patrzeć na wschód.

Post Wysłano: 05 mar 2010, 14:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6263155
Samochód: Citroen Berlingo 2.0 HDI

Po ostatnich roztopach, gdy okazało się, że w niektórych miejscach asfalt ma temperaturę topnienia jak woda, powstały już nawet nie dziury ale ogromne wyrwy.
Ostatnio prawie urwało mi w fordzie (fiesta) koło, na szczęście jechałem wolno, ale boje się pomyśleć co by było gdybym jechał 20km/h szybciej.
Zaznaczyłem opcję 3, bo obecnie jest tragedia.

B - 24 VIII 2004
C - 29 VIII 2009
Kurs Na Przewóz Rzeczy

Post Wysłano: 05 mar 2010, 15:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
tak jest z naszymi drogami. zdzierają z nas podatki na drogi na poziomie zachodnim, a drogi mamy porównywać z tymi za naszą wschodnią granicą.

moim zdaniem nasze drogi są w stosunku do opłat TRAGICZNE, PONIEŻEJ JAKIEJKOLWIEK KRYTYKI.

i nie ma co patrzeć na wschód.

No, ale jeszcze trzeba dofinansować kolej!

Post Wysłano: 05 mar 2010, 18:51

Użytkownik

Użytkownik

Przypominam że nie chodzi mi o drogi w waszych miastach, ani o drogi lokalne, ani o porównanie opłat z zachodnimi...Mam na myśli głównie DROGI KRAJOWE czy na tym forum panuje analfabetyzm? czytajcie ze zrozumieniem.

Post Wysłano: 05 mar 2010, 19:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Przypominam że nie chodzi mi o drogi w waszych miastach, ani o drogi lokalne, ani o porównanie opłat z zachodnimi...Mam na myśli głównie DROGI KRAJOWE czy na tym forum panuje analfabetyzm? czytajcie ze zrozumieniem.
to nie jest tak.
drogi są takim samym produktem jak powiedzmy obiad, czy samochód i jego jakość zależy w znacznym stopniu od ceny. trudno porównywać auto za 100 000zł, z autem za 10 000zł.

o jednym i drugim można powiedzieć że są dobrymi autami, jednak różnica między nim będzie znaczna.

dla tego nie można mówić o stanie dróg bez uwzględnienia obciążenia kierowców za te drogi.
dodatkowo nie można pominąć faktów, że z opłaty paliwowej pewna nie mała kwota idzie na PKP i jeszcze na wiele innych rzeczy, ale to już nie tak oficjalnie.

nie tak dawno na jakimś forum ktoś umieścił mapkę ze stanem naszych dróg, akurat tak się stało, że ja jechałem kamperem nad morze i mogłem sprawdzić jakość tych dróg - dróg krajowych. w znacznej części zaznaczonej na mapie jako stan dobry, koleiny pozwalały na pływanie kajakiem w czasie deszczu.
mój pojazd ma rozstaw kół pojazdu dostawczego - nie pasuje do kolein i wysoko środek ciężkości. co razem powodowało, że mogłem jechać w miarę bezpiecznie z szybkością do 80km/h, a czasem wolniej.
i to na drogach oficjalnie uznanych za dobre. to że nie było na nich dziur jest faktem, ale nie znaczy to że są one w stanie dobrym i nie umożliwiają bezpiecznej jazdy.

Post Wysłano: 05 mar 2010, 19:13

Użytkownik

Użytkownik

Nie nie nie Cyryl, ja nie twierdzę że są dobre. Broń Boże. Chcę tylko zobaczyć jak Drogi krajowe oceniają inni na forum. Tak jak podaje Gddkia że 60% jest dobrych ale 40% wymaga różnego rodzaju napraw czyli drogi krajowe są raczej w średnim stanie ale zauważ że więcej jest odcinków w dobrym stanie niż w złym i tak nawet uważa większość.

Post Wysłano: 05 mar 2010, 20:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GDDK nie płaci za te drogi, za nie płacimy MY i nasza opinia jest bardziej obiektywna.

Post Wysłano: 05 mar 2010, 21:30

Użytkownik

Użytkownik

No racja ale drogi krajowe może idealne nie są, ale do tragicznych też im jest daleko.

Post Wysłano: 06 mar 2010, 0:45

Użytkownik

Użytkownik

Dodać należy, że dróg jest za mało, co z tego, że odnowiono pięknie niektóre krajówki, ale dalej są one jedno jezdniowe :) już nie wspominając o obwodnicach miast, których nijak nie da się ominąć.

Post Wysłano: 06 mar 2010, 6:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
No racja ale drogi krajowe może idealne nie są, ale do tragicznych też im jest daleko.
co nazwiesz stanem tragicznym?
wtedy kiedy koleiny będą takiej wielkości, że osobówki będą się na nich zawieszać?
dlaczego drogi krajowe utrzymujące komunikację między miastami dla ruchu międzynarodowego, krajowego i lokalnego nie omijają żadnej wioski, co w rezultacie uniemożliwia jazdę w zgodzie z przepisami?
jak nazwiesz stan drogi nr. 1 tak zwanej gierkostrady, która niby dwupasmówka - co powinno oznaczać szybsze poruszanie się, posiada ograniczenia do 50km/h, przejścia dla pieszych, skrzyżowania z sygnalizacją świetlną?
po diabła budować dwupasmówkę jednocześnie zachowując kolizyjność tej drogi?

jeżeli nie chcesz porównywać z autostradami w innych krajach - OK niech będzie. przejedź się więc po Niemczech landówkami, drogami zwanymi bundesstrasse. wzdłuż dróg tych nie ma wiosek, miejscowości posiadają obwodnice. i to nie są autostrady, ale właśnie bundesstrasse.

nasze drogi krajowe zostały wybudowane na bazie starych szlaków, jeżeli ten szlak 100-200lat temu szedł wzdłuż wioski szeregowej, to nikt nigdy nie pomyślał o ominięciu tej wioski. drogę się poszerza do granic możliwości w efekcie czasem budynki zostają włączone w pas ruchu (DK3 lubuskie), rozdziela się miejscowości na dwie sztuczne części, co przy zwiększonym ruchu i zwiększeniu liczebności mieszkańców oznacza większe niebezpieczeństwo (DK8 odcinek Wieruszów - Sokolniki).
w rezultacie kierowca jadący po polskich drogach krajowych 400km przejeżdża przez 1001 miejscowości, gdzie władze lokalne wstawiają ograniczenia wedle własnego uznania, nie zawsze odpowiednio do zagrożenia.
w rezultacie nie mając możliwości i cierpliwości przestrzegania tych wszystkich zakazów kierowca ustala sobie średnią marszową co oznacza jakieś 110-130km/h poza obszarem zabudowanym i 70-80km/h na obszarze miejscowości, które nie są miastami (pojazdy osobowe).
to jest efekt, że polskie drogi krajowe dzielą obszary zamieszkałe: viewtopic.php?f=2&t=24779

to wszystko powoduje, że polskie drogi krajowe są niebezpieczne, jednocześnie mało przepustowe, co uniemożliwiając szybkie poruszanie się służb ratowniczych zwiększa śmiertelność wypadków.

przeczytaj sobie opinie kierowców z innych krajów UE o naszych drogach, poczytaj statystyki ilości ofiar śmiertelnych do ilości wypadków. wreszcie porównaj sobie stan dróg, czyli co można było zrobić z drogami przez ostatnie 20-10 lat w takich krajach jak Rumunia i Bułgaria.

w tej chwili pod względem dróg (jakości) wyprzedzamy w Europie tylko Albanię, Białoruś, Mołdawię, Rosję i Ukrainię.
czy polskie drogi muszą być najgorsze w Europie aby napisać że są złe?

Post Wysłano: 06 mar 2010, 11:45

Użytkownik

Użytkownik

Tylko 63% (43 osoby) uważają że nie są złe, więc za mało się starasz żeby jeszcze bardziej pojechać stan naszych dróg. Nie rozśmieszaj mnie że w Bułgarii czy Rumunii już taką infrastrukturę drogową mają że nas wyprzedzają, oprócz niektórych wyremontowanych głównych dróg które również przez wiochy prowadzą nic takiego nie mają. Polskie drogi są coraz lepsze , Ty masz swój punkt widzenia, ok ale nie musisz ciągle pisać tego samego w każdym poście jak u nas źle oddałeś głos na ankiecie to fajnie, podzieliłeś się zdaniem, świetnie tylko po co dalej piszesz że jest źle, ja dobrze wiem że jadąc DK jedzie się przez wsie, jest jeszcze mało obwodnic z prawdziwego zdarzenia, ale coś się w tej materii ciągle zmienia i jest coraz lepiej. Znam obcokrajowców którzy chwalą nasze drogi że są coraz lepsze w przeciwieństwie do nas polaków, my potrafimy tylko narzekać i obsmarowywać nasz kraj z gównem, taka nasza mentalność.

Post Wysłano: 06 mar 2010, 13:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11187010
Samochód: BMW E36 M52b20

Stan Polskich dróg jest nie za dobry ani nie za zły lecz bardziej na zły. Cyryl pisał że drogi są lepsze niż w Rumuni, Bułgarii i chyba się z tym zgodzę bo po oglądnięciu kilku filmów na youtube tylko tak mogę zobaczyć bo w tamte rejony jak i zachód się nie zapuszczamy to drogi są dobre lepsze niż w PL. Oczywiście są drogi katastrofalne ale trwają na nich remonty więc jest to normalne, odcinek A4 Rzeszów - Brzesko w trakcie remontów też to była dopiero masakra i jeszcze jest ale mniejsza.

Ogólnie nie jest za dobrze to że jest kilka dobrych odcinków to o niczym nie znaczy. Owszem trwają teraz remonty ale to jest tylko wymiana nawierzchni żadnych nowych rozwiązań w ruchu po za tym drogi są robione na szybko więc nie przewiduję żeby były za długo. Więc zgadzam się z opinią Cyryla.

Post Wysłano: 06 mar 2010, 13:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Cytuj:
w tej chwili pod względem dróg (jakości) wyprzedzamy w Europie tylko Albanię, Białoruś, Mołdawię, Rosję i Ukrainię.
Kiedy Ty byłeś na Białorusi?, Główne drogi i nie tylko na Białorusi są w znacznym stanie lepsze od naszych dróg, tam nie spotkasz kolein na drogach. Jedynie technologia budowy jest gorsza na Białorusi bo drogi miejscami są strasznie po falowane. Np droga z Białego stoku w kierunku przejścia granicznego w Bobrownikach czy Budzisku to tragedia przekracza się granice Białorusi czy Litwy i tam można było zrobić drogę.
To samo dotyczy się drogi S6 pod Szczecinem został tam odcinek około 10km betonówki wybudowanej podczas drugiej wojny światowej przez Hitlera :mrgreen:

Filmy z tras

Post Wysłano: 06 mar 2010, 16:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5236488
Samochód: ŁOPEL

Cytuj:

to wszystko powoduje, że polskie drogi krajowe są niebezpieczne,
bzdury....to kierowcy są niebezpieczni...
Cyryl-przestań forsować swoje przekonania...wypowiedziałeś się.......... i daj se luz....

Post Wysłano: 06 mar 2010, 20:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:

to wszystko powoduje, że polskie drogi krajowe są niebezpieczne,
bzdury....to kierowcy są niebezpieczni...
Cyryl-przestań forsować swoje przekonania...wypowiedziałeś się.......... i daj se luz....
to proszę mi powiedzieć dlaczego polscy niebezpieczni kierowcy w takich krajach jak Niemcy, Austria, czy inne jeżdżą bezpiecznie od ekierki?

spróbuj sobie wyobrazić, że jedziesz nad morze.

w Niemczech z powiedzmy Monachium do Lubeki masz około 840km po autostradzie i średnim samochodem z przystankami robisz to w 7h.
a spróbuj pojechać z Wrocławia do Darłowa 450km (ostatnio jechałem tą drogą) i masz po drodze 5 większych miejscowości, jedno duże miasto (Poznań) i ponad setkę wiosek. czy starczy Ci cierpliwości, aby przestrzegać po drodze wszystkie zakazy?

i teraz powiedz, dlaczego przeciętny kierowca z dowolnego kraju w pierwszym przypadku będzie jechał bezpiecznie, a w drugim niebezpiecznie?

widzisz charakter kierowcy nie zmienił się, bo nikt nie zmienia charakteru na jakiś czas, ale warunki się zmieniły.

Post Wysłano: 06 mar 2010, 21:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5236488
Samochód: ŁOPEL

to wszystko co napisałeś nie ma jakiegokolwiek znaczenia w tym temacie...
ja piszę fakty poparte doświadczeniem wynikającym z pracy na (póki co nie dziurawej) drodze...wyobraż sobie,że istnieje taka droga w Polsce równa jak stół...ma 100km i zbudowana w/g standardów UE...według twojej wizji nie ma na niej wypadków ani kolizji....dobrze rozumiem?
druga sprawa-może sprawdzmy najpierw statystyki: z jakich przyczyn w Polsce dochodzi do wypadków?
temat dróg to "temat rzeka"-jak chcesz Cyryl podyskutować- zapraszam:
http://www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=240
mało kto zdaje sobie sprawę jak to złożony temat...dla większości to kawałek czarnego asfaltu..a to nie takie proste :wink: