Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 15 lut 2009, 20:50

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: daf xf95

witam.
Mam problem z przełącznikiem wycieraczek daf xf95 z 2004r.
Mianowicie wycieraczki działają tylko na pozycji nr2 przełącznika(czyli najszybsze przełożenie) i tylko na tej pozycji. Żadna inna pozycja nie reaguje. Gdy wciskam spryskiwacz wycieraczki również nie działają a płyn sie leje normalnie.
Proszę o pomoc i z góry dzięki.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3958206

Kolego przelacznik od wycieraczek masz do wymiany jest on nie naprawialny i nie rozbieralny i tani nie jest!!

Użytkownik

Użytkownik

Pogrzeb na Allegro a napewno znajdziesz zamiennik który wyglądem będzie przypominał orginał.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2026916

Cytuj:
witam.
Mam problem z przełącznikiem wycieraczek daf xf95 z 2004r.
Mianowicie wycieraczki działają tylko na pozycji nr2 przełącznika(czyli najszybsze przełożenie) i tylko na tej pozycji.
Ja najpierw sprawdziłbym silnik, jeśli jest to DOGA to często "siada" szczotka od I-go biegu. Oba biegi wycieraczek są sterowane przekaźnikami więc przełącznik to raczej ostateczność (choć awaria niewykluczona). Według Twojego opisu -działa spryskiwacz więc powinny działać tzw wycieraczki "czasowe" .Jeśli coś się znasz na tym sprawdź "na krótko" na kostce przy silniku lub zleć robotę fachowcowi.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 483170
Samochód: IVECO MAN DAF SCANIA RENAULT

Kolego,wycieraczki kierunki skrzynia biegów są sterowane małą skrzyneczką ukrytą pod plastikami w nogach pasażera.odradzałbym jakiekolwiek próby samodzielnych napraw.jest to bardzo delikatna elektronika.O bezpiecznikach nie wspominam. Ja sprawdziłbym najpierw przekaźniki.Od wycieraczek są takie 2 małe. Ale wyłącznik zespolony niewykluczony.....ale rzadko siada.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: DAF

Witam jeśli ma ktoś problem z wycieraczkami 1 lub 2 bieg to niewontpliwie jest to włącznik tzw.manetka , która jest do wymiany. Mozna ten problem tanio rozwiązac.Szukaj na Allegro "wojtek3030-ww"

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: MAN TGA

Witam miałem identycznie taki sam problem i w takim samym samochodzie ,w moim przypadku pomogło wyczyszczenie przełącznika przy pomocy /contact cleaner/ a potem wd-40 ,polegało to na tym że zapryskałem go obficie cleanerem w przerwę pomiedzy częścią stałą a ruchomą i jednocześnie nim przekręcając,następnie sprężonym powietrzem przedmuchałem i tak kilka razy na przemian, za którymś razem zaczął pracować normalnie,na koniec wd-40,w moim przypadku pomogło ,działa do dnia dzisiejszego.Pozdrawiam!

Użytkownik

Użytkownik

witam

A ja mam natomiast cos takiego: wycieraczki nie dzialaja wogole na zadnym biegu a jedyna ich praca to podczas wlaczenia spryskiwacza

Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]