Autor
Wiadomość
Tytuł: Jaka Stawka?
Post Wysłano: 03 lut 2010, 11:04

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9354841
Samochód: daf

Witam
Forumowicze potrzebuje pomocy,nawinęła mi się pewna możliwość roboty na samochód dostawczy,a mianowicie minimum 4 euro palety z tym, że każda po 1000 kg.Wiem, że na dostawczaka to jest bardzo dużo,ale wyższe modele Iveco sobie poradzą.Zleceniodawca pyta mnie o stawki,i w sumie nie wiem ile mu powiedzieć tak,żeby go nie wystraszyć i żeby samemu coś zarobić.Według mnie 1,3-1,4 netto/km to można mówić ze względu na masę ładunku.Oczywiście można to zróżnicować w zależności od długości trasy,powyżej 100 km można coś niżej opuścić.
Jeśli ktoś jest w tym temacie w miarę na bieżąco to proszę o pomoc.

Post Wysłano: 03 lut 2010, 11:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Tak jak zawsze mówi się tu w takich przypadkach. Oblicz sobie swój próg opłacalności, czyli ile potrzebujesz na paliwo, kierowcę, ew. amortyzacje, dodaj marżę i tyle mu powiedz. Każdy potrzebuje innej kwoty, jeden jeździ sam, więc koszty kierowcy odchodzą, drugi ma kierowce - chce więcej.

Od tego musisz zacząć.

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 03 lut 2010, 12:06

Użytkownik

Użytkownik

Nie mam pytań, samochodem do 3,5 t DMC wozić 4 tony samego ładunku. Tak to się nie da....

Post Wysłano: 03 lut 2010, 20:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2046394
Samochód: MAN

Cytuj:
Nie mam pytań, samochodem do 3,5 t DMC wozić 4 tony samego ładunku. Tak to się nie da....
A czemu tak twierdzisz? Przecież są dostawczaki o DMC powyżej 3.5t.

Post Wysłano: 04 lut 2010, 11:39

Użytkownik

Użytkownik

Kolego da się spokojnie wozić,popatrz masz Iveco model 50C...,65C....Możliwość wożenia jest a że trochę przepisy nagięte to inna sprawa,w tym kraju nic nie da się w 100% robić na legalu i zgodnie z przepisami,zawsze gdzieś trzeba zaryzykować.Tak się składa że o wiele bardziej opłaca się zapłacić ewentualny mandat za przeładowanie dostawczka niż rejestrowac transport ciężarowy by wozić 4 tony ładunku,co wiąże sie z posiadanim licencji,certyfikatu i opłat drogowych oraz podatków.Kolega ma Iveco model 40C.., czyli 4 tony dmc,dołożył na tył zestaw poduszek pneumatycznych i 4 tony płyt granitowych wozi bez najmniejszego problemu.
W moim wypadku to kierowca jak narazie odpada,sam mam zamiar jeździć.Skalkulować trzeba wszystko o czym dokładnie wiem,ale zawsze są jakieś uśrednione stawki w danym typie transportu.Widziałem że blaszaki się ogłaszaja w granicach 1,00-1,20 zł/km.

Post Wysłano: 04 lut 2010, 12:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...Tak się składa że o wiele bardziej opłaca się zapłacić ewentualny mandat za przeładowanie dostawczka niż rejestrowac transport ciężarowy by wozić 4 tony ładunku,co wiąże sie z posiadanim licencji,certyfikatu i opłat drogowych oraz podatków...
oczywiści posiadanie pieniędzy to bardzo uciążliwa rzecz, która wiąże się z zarabianiem, te uciążliwe chodzenie do pracy, ranne wstawanie, słuchanie przełożonych, płacenie podatków, te ZUS-y itp. a przecież można ukraść.

czy zdajesz sobie sprawę kolego Golmar, że chcesz okradać uczciwych kolegów przewoźników i kierowców z pracy i jeszcze pytasz ich o porady w jaki sposób najlepiej (najbezpieczniej dla Ciebie) ich orżnąć?

nie uważasz, że to przesada?

Post Wysłano: 04 lut 2010, 14:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5115038
Samochód: ładny

Współczuje nieszczęśnikowi, którego mam nadzieję nigdy nie zatrudnisz.

Post Wysłano: 04 lut 2010, 17:54

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
...Tak się składa że o wiele bardziej opłaca się zapłacić ewentualny mandat za przeładowanie dostawczka niż rejestrowac transport ciężarowy by wozić 4 tony ładunku,co wiąże sie z posiadanim licencji,certyfikatu i opłat drogowych oraz podatków...
oczywiści posiadanie pieniędzy to bardzo uciążliwa rzecz, która wiąże się z zarabianiem, te uciążliwe chodzenie do pracy, ranne wstawanie, słuchanie przełożonych, płacenie podatków, te ZUS-y itp. a przecież można ukraść.

czy zdajesz sobie sprawę kolego Golmar, że chcesz okradać uczciwych kolegów przewoźników i kierowców z pracy i jeszcze pytasz ich o porady w jaki sposób najlepiej (najbezpieczniej dla Ciebie) ich orżnąć?

nie uważasz, że to przesada?
Niestety Kolego Cyryl nie udało Ci się mnie upodlić,jak narazie pracuje od kilku lat na dwóch etatach żeby jakoś godnie żyć w tym cudownym państwie które tak strasznie nas rozpieszcza.Więc nie pieprz mi tu o uczciwości bo w życiu nikomu nawet grosza nie ukradłem a sam nie raz straciłem przez swoją uczciwość.
Jeśli Ty jesteś taki genialny i aby przewieźć ładunek max 4 tony będziesz kupował dużą ciężarówkę i bawił się w te wszystkie formalności z tym związane to gratuluje pomysłowości i umiejętności liczenia,napewno byś zarobił wożąc 3 maksymalnie 4 palety po 1000kg kazda ciężarówką czy możne Twoja genialność ma na myśli jeszcze zestaw,żeby na wszelki wypadek było jeszcze bardziej uczciwie.
Akurat ja tym busikiem jak wezmę taki ładunek nikomu roboty na zestawach nie zabiore i rynku transportowego też nie zepsuję.Zepsuły go już takie molochy jak zepewne te w którym obecnie pracujesz i raptem obudzili się z ręką w nocniku a teraz innych nauczają jak robić się nie powinno.Ten rynek już tak jest zepsuty przez praktyki nieuczciwej konkurencji że nie szybko wróci do normalności.Nie tyle jeżdża zestawy przeładowane, nie jesteś tego świadomy mając tyle praktyki w tym zawodzie.Ale weż pod uwagę drugą strone medalu i pomyśl że własnie ta wielka uczciwość każdego z przewożników i zleceniodawców spowodowała że teraz panuje taka sytuacja a nie inna i każdy musi kombinować jak może by się utrzymać.
Kto ma chodż troche doświadczenia w tym zawodzie to wie jak wyglądają reali i jak trzeba kombinować by przetrwać i zarobić na życie.Więc jeżeli nie znasz odpowiedzi na zadane pytanie to się nie udzielaj i przemilcz swoje zbędne sarkastyczne uwagi bo nikomu one do szczęścia potrzebne nie są.Jestem pełen podziwu dla ciebie i firmy w której pracujesz że jest taka uczciwa i szanuje prawo, napewno w firmie wszyscy w 100% jeżdzą na tacho i nikt nigdy nie jechał przeładowany, i też się nie zdażyło że ładunek komuś z pod nosa sprzątneliście po pojechaliście za kilka złoty mniej.
Oszczedź sobie takich uwag moralnych.Mnie tym nie obrazisz,wiem jak wygląda sytuacja w tej branży,i nikogo nie nazywaj złodziejem jeśli nie znasz człowieka i nie złapałeś kogoś na kradzieży,bo to właśnie najbardziej świadczy o poziomie uczciwości i przyzwoitości człowieka.Pozdrawiam Cię i życzę dalszych sukcesów.Aha a Ty to chyba już taki urodzony malkontent jesteś, czy to cecha wrodzona, bo w każdy swoim poście musisz kogoś skryrtykować a nigdy nie napiszesz odpowiedzi zgodnie z tematem i zapytaniem.To chyba z Tobą jest coś nie tak a może masz dużo kompleksów i nie potrafisz sobie z tym poradzić.

Ostatnio zmieniony 04 lut 2010, 18:06 przez golmar, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 04 lut 2010, 18:01

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Widziałem że blaszaki się ogłaszaja w granicach 1,00-1,20 zł/km.[/quote]

Ogłaszają się z taką stawką ale nie ładują więcej niż 1-2T A ty chcesz za taką stawkę wozić po 4T. :lol:

Post Wysłano: 04 lut 2010, 18:41

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Widziałem że blaszaki się ogłaszaja w granicach 1,00-1,20 zł/km.
Ogłaszają się z taką stawką ale nie ładują więcej niż 1-2T A ty chcesz za taką stawkę wozić po 4T. :lol:[/quote]
Wiesz ja bym chciał jeżdzić busem za 3 zl/km.Ty pewnie za tyle jeżdzisz i ktoś Ci napewno tyle płaci,skoro jest pełna aut które jeżdzą za 1,2 zl.
Przeczytaj uważnie mój post,moją propozycją jest 1,4 netto, jeśli wogóle wiesz co to jest netto.Taki mądry jesteś to powiedz mi kto zapłaci Tobie więcej skoro są jeszcze tacy co zestawem po kraju za 2,2 zl/km lataja.

Cyryl masz odpowiedz i potwierdzenie na to co napisałem,niestety na to co się dzieje nie mamy zbyt dużego wpływu:
http://www.bialystok.witd.gov.pl/aktualnosci.html

Post Wysłano: 04 lut 2010, 19:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

wniosek prosty, rynek jest zepsuty, więc nie ma się co przejmować - wszelkie chwyty dozwolone.

w podanym linku przeczytałem również o nietrzeźwym kierowcy, czy według Ciebie oznacza to przyzwolenie na jazdę po alkoholu.

Post Wysłano: 04 lut 2010, 20:11

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: AUDI A6

Cyryl daj se luz, przestan wkoncu grac gieroka jestes gorszy od smerfa Ważniaka, eg mojego synka oczywiscie. pzdr

Post Wysłano: 04 lut 2010, 20:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

może załóżmy forum o tym jak jeździć bez tacho, wozić ponad dopuszczalne normy, jeździć na opale, zdobywać robotę za łapówki. ale będzie jeszcze dział pt. jak nie płacić kierowcom.

wtedy dam sobie na luz, bo to nie będzie miało nic wspólnego z transportem jaki powinien być.

Post Wysłano: 04 lut 2010, 20:48

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7250824
Samochód: Mercedes 814D

Mnie poruszyło jedno zdanie (wyciągnięte z kontekstu wprawdzie) golmara
Cytuj:
i nie złapałeś kogoś na kradzieży,bo to właśnie najbardziej świadczy o poziomie uczciwości i przyzwoitości człowieka.
Czy o poziomie uczciwości i przyzwoitości człowieka może świadczyć to, że nie dał się złapać?

Post Wysłano: 04 lut 2010, 21:29

Użytkownik

Użytkownik

Golmar a myślałeś jak tak przeładowany samochód ma wpływ np. na hamowanie? Zanim zaczniesz lizać dupę klientowi pomyśl o sobie i o twoich przyszłych ofiarach na drodze. Rozumiem raz na ile przewieźć coś więcej. Ale ty chcesz przekraczać ładowność dokładnie 267% za każdym razem !!! Powiedz w imię czego chcesz to robić?

Jeśli klientowi pasuje to kup ciężarówkę, zrób licencję i przewoź tak jak wszyscy - albo woź tym dostawczakiem za te pieniadze ale tylko tyle co w dowodzie. Jeśli boisz się zaproponować klientowi uczciwe warunki to już jesteś na przegranej pozycji.

Post Wysłano: 04 lut 2010, 22:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5115038
Samochód: ładny

A ja myślałem, że przeładowanymi busikami i ciężarówkami jeżdżą tylko stare robole ze wsi, dorabiający do emerytury.
Niedawno widziałem Mercedesa ("kaczkę") co się wlókł z miasta do wsi z węglem, jechał 30-40 km/h, zdążyłem się załadować i wrócić, mijałem go w obie strony.
Porażka, jak ktoś się w ten sposób bierze za biznes to jest jedynie egoistą, byle jechać a co tam, jestem sam na drodze !
Na szczęście niektóre firmy radzą sobie z tym zjawiskiem płacąc tylko za maksymalny tonaż dla danego auta/naczepy.

Nie potrafię pojąć jak można wogóle wpaść na pomysł aby przeładowywać pojazd aż o taki procent.

Post Wysłano: 05 lut 2010, 10:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Cytuj:
Golmar a myślałeś jak tak przeładowany samochód ma wpływ np. na hamowanie? Zanim zaczniesz lizać dupę klientowi pomyśl o sobie i o twoich przyszłych ofiarach na drodze. Rozumiem raz na ile przewieźć coś więcej. Ale ty chcesz przekraczać ładowność dokładnie 267% za każdym razem !!!
Dość powszechną praktyką są 6-7 tonowe busy zarejestrowane na 3,5t. Taki z technicznego punktu widzenia nie byłby przeładowany.
Cytuj:
Akurat ja tym busikiem jak wezmę taki ładunek nikomu roboty na zestawach nie zabiore i rynku transportowego też nie zepsuję.
Jednak 4-tonowy ładunek kwalifikuje się na ciężarówkę do 7,5 tony, a przecież są firmy które na takich operują.
Cytuj:
wniosek prosty, rynek jest zepsuty, więc nie ma się co przejmować - wszelkie chwyty dozwolone.
Wniosek prosty - albo robimy jak wszyscy i jakoś żyjemy, albo siedzimy na bezrobociu bo uczciwie możemy najwyżej zbankrutować. W tej kwestii jeśli z pretensjami to do ludzi odpowiedzialnych za regulowanie i kontrolę rynku transportowego. Przecież nie od dzisiaj wiadomo, że im bardziej się uciska tym bardziej powiększa się szarą strefę. Apelowanie do sumienia nic nie da, bo jedni go nie mają a drudzy chcąc konkurować z pierwszymi nie mają wyjścia.
Cytuj:
A ja myślałem, że przeładowanymi busikami i ciężarówkami jeżdżą tylko stare robole ze wsi, dorabiający do emerytury.
No przecież mieliśmy na forum kocyka co ładował 3 tony na sprintera i ganiał nim 140km/h po autostradach :lol: A poważniej rzecz biorąc - przeładowanych busów jeździ bardzo dużo, może nie zwracałeś na to dotychczas uwagi. Wystarczy tylko przyjrzeć się jakie samochody najczęściej stoją na poboczu z urwanym kołem :)

Post Wysłano: 05 lut 2010, 11:11
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...Wniosek prosty - albo robimy jak wszyscy i jakoś żyjemy, albo siedzimy na bezrobociu bo uczciwie możemy najwyżej zbankrutować. W tej kwestii jeśli z pretensjami to do ludzi odpowiedzialnych za regulowanie i kontrolę rynku transportowego...
a dlaczego ten rynek jest tak kiepski?
bo są ludzie wożący 4t zamiast 2t, tankujący orenżadę, płacący kierowcy grosze itp.

jeżeli ktoś już tak robi jak np. kolega Golmar, to niech nie narzeka na rynek, bo sam go takim tworzy.

jak można mieć pretensje do innych że kradną, skoro samemu jest się złodziejem?

Post Wysłano: 05 lut 2010, 17:28

Użytkownik

Użytkownik

GG: 11338205

Witam koledzy!
Wejdę tu trochę w rolę moderatora. Kolega Golmar nie pyta czy wożenie 4 t 3,5t dostawczakiem jest legalne, ani tym bardziej nie pyta czy mu na to pozwalacie. Zarówno on jak i osoby zachęcone tytułem chcą dowiedziec się czego innego. A później to się wszyscy krzywią że tyle tematów pt. Jaka stawka. Podejrzewam ze jest on dorosły i wie co robi, a jeżeli nie to sam za to najbardziej zapłaci.

pozdrawiam

Post Wysłano: 05 lut 2010, 17:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2578718

Cytuj:
A poważniej rzecz biorąc - przeładowanych busów jeździ bardzo dużo, może nie zwracałeś na to dotychczas uwagi. Wystarczy tylko przyjrzeć się jakie samochody najczęściej stoją na poboczu z urwanym kołem :)
Wystarczy spojrzeć na busy pasażerskie na linii Lublin-Warszawa. :?