Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 31 sty 2010, 10:58

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4667666
Samochód: Mercedes Vario 814

Witam

Na jakich giełdach transportowych warto się zarejestrować? Jak wiadomo każda giełda kosztuje więc szukam 2-3 takich gdzie jest większość ładunków dostępnych na rynku. Na razie zarejestrowałem się tylko na trans.eu - co jeszcze polecicie?

Pzdr

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4029913
Samochód: Mietek Aszrot

Największe to chyba TimoCom i Teleroute, z Transa korzystają głównie Polskie firmy i na Transie zostają raczej same ochłapy :)

Użytkownik

Użytkownik

OK - a na tym Telecom i Teleroute jest system oceny płatności kontrahentów (tzn widzę, że dany spedytor płaci w terminie - bądź nie płaci)? Rzecz w tym, żeby nie popłynąć (czyli np zrobić 10 kursów a gościu nie zapłaci)... Jak wogóle radzicie sobie z takimi sytuacjami - czyli płatność na przelew z terminem np55 czy 60 dni!?

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
OK - a na tym Telecom i Teleroute jest system oceny płatności kontrahentów (tzn widzę, że dany spedytor płaci w terminie - bądź nie płaci)? Rzecz w tym, żeby nie popłynąć (czyli np zrobić 10 kursów a gościu nie zapłaci)... Jak wogóle radzicie sobie z takimi sytuacjami - czyli płatność na przelew z terminem np55 czy 60 dni!?
Na transie są teraz różne udziwnienia mające zapobiec takim sytuacją, jednak jak to bywa wiemy.

Ogólnie przed wzięciem ładunku od jakiejś spedycji szukasz np na forum transa informacji o tej firmie. Jest też coś takiego jak rejestr dłużników, można sprawdzić czy dana firma na niej widnieje. Z doświadczenia wiem, że pieniądze tak czy siak zawsze po terminie przychodziły, średnio po 60dniach od wykonania usługi.

Reguły nie ma kto płaci a kto nie. Nie raz może Ci się zdarzyć problem nawet z firmą która zawsze płaciła.
Osobiście nam kilka firm wisi pieniądze. Osobiście na początek nie braliśmy ładunków tylko i wyłącznie od jednej formy, żeby w razie W wszystkiego nie przelać.

Jeżeli mamy do czynienia z kimś kto nam zalega z płatnościami a nie jest to typowy krzak stworzony na dwa miechy żeby kogoś wyci(lać to działa pismo w którym zamieszczamy informację, że w przeciągu tam określonego czasu składasz donos do US lub innych instytucyji:)

Ogólnie to im mniejszy transID tym lepiej:) Choć to , że ktoś działa x czasy nie zawsze jest pewnością zapłaty :wink:
Czy opłaca się czy nie? Dużo jest ładunków ale za marną kasę. Można jednak nawiązać ciekawe kontakty dzięki którym zarobimy więcej niż abonament transa :U
Na podstawie 3 lat z transem:)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

na każdej giełdzie większość propozycji jest poniżej kosztów. opieranie się na pracy tylko z giełdy to dobra droga do bankructwa. nic nie ochroni Cię przed przekrętem, a terminy płatności 45 dni z lekką zwłoką czyli 55 - 60 dni to standard.

Użytkownik

Użytkownik

My głównie z niego korzystamy jak auto wraca na pusto a to się zdarza średnio raz na miesiąc, bo z góry wiemy jak jest z powrotem. Ogólnie to więcej faktycznie jest zysku z forum, na którym można się dowiedzieć o tanich sprzętach od desperatów.

Jeśli miałbyś bazować tylko na nim, daruj sobie
Jeśli chcesz każdorazowo szukać dzięki Transowi powrotów, możesz próbować ale dostaniesz stawki b.małe

Jeśli ma służyć jako "dodatek" od czasu do czasu można brać. Nie kosztuje dużo, a raz za kiedy trafi się coś ciekawego.

Użytkownik

Użytkownik

No może to paradoks ale ja mam problemy nie z powrotem (wożę auta z UK) ale z ładunkami do UK właśnie. Pisałem o tym w osobnym wątku - dlatego też obecnie kończę zabudować mój autotransporter zdejmowalną plandeką i będę szukać ładunków na giełdzie w tamtą stronę...

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]