Strona 1 z 1 [ Posty: 18 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 19 sty 2010, 19:32

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Man f2000

Witam mobilki. Jestem tu nowy i nie wiem czy to dobry temat i wogóle. Chciałbym zacząć pewien temat jakimi sa kradzieże. Pod domem czesto stoją u mnie ciężarówki, a czasem w delegacji. I właśnie pod mojim własnym domem najczęsciej kradną mi paliwo. Jak temu zaradzić? Myślałem założyć monitoring albo coś w tym stylu, ręce mi opadajo już na tych złodzieji. Co na mojim miejscu byście zrobili? Z góry dziękuje za odpowiedź

Post Wysłano: 19 sty 2010, 20:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5839699
Samochód: tabaluga ^

ciężka sprawa.Myślę ze monitoring *uja da nikt juz sie nie boi,zakładasz kominiarkę i po sprawie.ja bym się starał parkować w innym miejscu bardziej publicznym,choć to dużo nie da ale można spróbować.Jeżeli natomiast pytasz o jakies konkretne zabezpieczenia typu sitka,sritka i kłódki.takie gadżety wiele nie pomogą :|

Post Wysłano: 19 sty 2010, 20:21

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Man f2000

zmiana miejsca odpada mieszkam na za dupiu i samochody mam przed domem na takim mojim rondzie. teraz będe starał się to ogrodzić i puścić ze 2 psy.

Post Wysłano: 19 sty 2010, 20:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Ja postawiłbym na elektronikę z czujnikiem ruchu, a co później to według uznania - baseball, policja, gaz łzawiący, paralizator, piła spalinowa...

Post Wysłano: 19 sty 2010, 20:54

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3602137

Problem w tym,że ubijesz gnide a odpowiesz za człowieka.

Post Wysłano: 19 sty 2010, 23:14

Użytkownik

Użytkownik

A czy zwykła lampa/lampy z fotokomórką by nie wystarczyła? Myślę, że nieraz spędzasz wieczorami czas przed TV albo komputerem, kiedy oni spuszczają paliwo, a jakbyś się wychylił przez okno po zapaleniu się oświetlenia, to myślę, że na jakiś czas by to ich zdecydowanie przestraszyło. Ogrodzenie tego terenu oraz psy to też dobry pomysł, ale zdecydowanie kosztowniejszy.

Post Wysłano: 19 sty 2010, 23:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: wrotki

Zaopatrz się w wilczura. Nie karm go przez tydzień, nie szczep i na rozdrażnienie rzucaj mu jakieś koty, gdy on będzie uwiązany na łańcuchu. Po takim tygodniowym szkoleniu możesz łańcuch (2 metry np.) przywiązać do ramy ciągnika. Dla bezpieczeństwa naklej na baku naklejke "Uwaga zły pies" ;)

Post Wysłano: 20 sty 2010, 18:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

A gdybyś zrobił takie boksy, z betonowych płyt, na szerokośc pojazdu plus odrobina marginesu, a ich dlugośc/wysokośc byłaby taka aby dostep do zbiorników w czasie postoju był niemozliwy?:) :mrgreen:

Brzmi kretyńsko, ale powinno być skuteczne
No i to rozwiązanie dobre raczej dla solówki, albo samego CS, bo celowanie w tak ciasne miejsce ciągnikiem z naczepą, albo z przyczepą może być zbyt problematyczne i ryzykowne ;) Chyba, że wjezdzaloby sie przodem.

Post Wysłano: 20 sty 2010, 23:38

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
A gdybyś zrobił takie boksy, z betonowych płyt, na szerokośc pojazdu plus odrobina marginesu, a ich dlugośc/wysokośc byłaby taka aby dostep do zbiorników w czasie postoju był niemozliwy?:) :mrgreen:
To wtedy wejda mu pod auto i przewiercą bak naprzykład
co by nie robił to i tak znajda sposób no ale można próbować ich jakoś zniechęcać

Post Wysłano: 20 sty 2010, 23:43

Użytkownik

Użytkownik

A może tak zasunąć firanki w samochodzie i posiedzieć w nim w nocy i zobaczyć kto to robi? Pewnie to ktoś z sąsiedztwa. Wtedy zadzwonić na policje, żeby złapali ich na gorącym uczynku.

Post Wysłano: 20 sty 2010, 23:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Albo dac komuś biednemu dorobić i do czasu wyjaśnienia sprawy płacić niską, ale godną stawkę za stróżowanie. Tylko, ze wtedy złodzieje mogą już nie przyjść, niby dobrze, ale chyba na stałe stróża nie zatrudnisz, no chyba ze duzo masz tych aut;-)

Post Wysłano: 23 sty 2010, 22:02

Użytkownik

Użytkownik

Zgadzam się z kolegą Bury. Na złodziei nie ma mocnych. Dadzą się zabić za parę złotych. Dla Ciebie to problem a dla nich chleb powszedni. Ale lampy z fotokomórką mogą ich spłoszyć. Oni też się boją.

Post Wysłano: 24 sty 2010, 2:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Żubr XF 105

Uważam pomysł z siatką za dobry, jeśli stajesz zestawem na takim "rondzie" to wyobrażam sobie jego wielkość, koszt siatki i słupków powinien nie przekroczyc 400zł. Mój tata staję zestawem za domem mamy tam wielki ogradzony plac a złodzieji na mojej wiosce równiez nie brakuję, jednak mam dużego bernardyna który budzi respekt. Poza tym liczą się też dobre stosunki z sąsiadami.
A jak to nie pomoże, to kłuta jak do składu broni w wojsku i po kłopocie :D

Post Wysłano: 24 sty 2010, 2:32

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
jednak mam dużego bernardyna który budzi respekt.
Wystarczy wpuścić mu sukę i po problemie. Na wszystko są sposoby jednak im więcej przeszkód tym większe zniechęcenie. Dobrze mieć tresowanego psa, nauczyć żeby jadł tylko z lewej ręki, bo przyjdzie złodziej z pętem kiełbasy i psina zadowolona. Najlepiej żeby auto stało na otwartej przestrzenie, nie w pobliżu jakichś krzaków, płotu. Wtedy nie ma się gdzie skryć.

Post Wysłano: 24 sty 2010, 2:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6263155
Samochód: Citroen Berlingo 2.0 HDI

Mój sąsiad ma swoje auta ciężarowe na działce obok mnie. Jego sposób, z racji że go na to stać to
- ogrodzenie betonowe
- oświetlenie na 2 lampy jedna z czujnikiem ruchu druga na stałe
- 2 psy choć chwilowo z nich zrezygnował
moim zdaniem psy są najlepszym sposobem, by przynajmniej jest to sposób aktywny i jak zadziała to nie chciałbym być na miejscu tych złodziei. Człowiek ma przerąbane jak dopadnie winowajce, pies ma obowiązek go dopaść. Polecam psa i jeśli nie w ogrodzeniu to na łańcuchu.

B - 24 VIII 2004
C - 29 VIII 2009
Kurs Na Przewóz Rzeczy

Post Wysłano: 24 sty 2010, 2:50

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Polecam psa i jeśli nie w ogrodzeniu to na łańcuchu.
Drut po przekątnej placu i łańcuch przyczepić do druta. Będzie mógł latać prawie po całym terenie i nie ucieknie. :)

Post Wysłano: 24 sty 2010, 14:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 12544520
Samochód: Volvo FH

Polecam psa nie musi byc szkolony byle szczekal i narobil halasu :P

Post Wysłano: 24 sty 2010, 16:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Nie no, jeżeli auto jest parkowane na prywatnej posesji, przed domem w którym się mieszka to ja nie widzę żadnego problemu. Na początek ogrodzenie to podstawa.

Problem ma np. mój niedaleki sąsiad który na własne podwórko się nie zmieści więc początkowo parkował przy drodze (na poboczu pomiędzy drogą o własnym płotem). Oczywiście amatorzy cudzej własności szybko się znaleźli i trzeba było szukać innego miejsca na postój, bo zabezpieczyć tego przy drodze nie ma jak.

Strona 1 z 1 [ Posty: 18 ]