Mam pytanko mój tata zrobił niedawno kurs ADR coś mówił że nie może jeździć z pasażerem dlatego pytam jak ta sprawa naprawdę wygląda.. czy jeśli nie można to co trzeba zrobić żebym np ja lub ktoś mógł z nim śmigać;) z góry dzięki za odpowiedź;)
_________________ ''Musisz sobie zadać jedno zaje*iście ważne pytanie. Co lubię w życiu robić? A potem zacznij to robić.''
B,C,KW,ADR, wózki widłowe, E w trakcie|| Niestety przecieranie szlaków zachodniej europy za sterami mastera
ok dzięki tak też myslalem:P dobra 18 mam prawko w trakcie adr zrobię bo mam zamiar pracować w tym zawodzie także odpuszczę sobie jazdę z nim:P dość się najeżdżę:P ale dzieki wielkie za szybką odpowiedź:) pozdrawiam i szerokości!;)
_________________ ''Musisz sobie zadać jedno zaje*iście ważne pytanie. Co lubię w życiu robić? A potem zacznij to robić.''
B,C,KW,ADR, wózki widłowe, E w trakcie|| Niestety przecieranie szlaków zachodniej europy za sterami mastera
Według najnowszych przepisów ADR - druga osoba NIE MUSI posiadać papierów ADR. Jednak jest pewien haczyk:
Musi być wpisana w dokumenty przewozowe - i wtedy wszystko gra.
Dodatkowo:
Dobrze jest jeżeli ma jakieś podstawy (jakiś mini szkolenie, aby znać podstawy związane z ADR)
Przykład - jeden kierowca z papierami, uprawnieniami - wiezie bardzo "wrażliwy" ładunek i na fotelu obok może jechać konwojent (bez prawa jazdy nawet) - jeżeli jest wpisany w dokumenty przewozowe - jest OK i nawet nie musi mieć podstawowego szkolenia ADR!
Jeżeli druga osoba nie jest wpisana w dokumenty (np. autostopowiczka, znajomy, żona, syn, córka, wnuczek...) - wtedy mandat murowany.
(wczoraj miałem o tym właśnie na kursie ADR mówione)
_________________ B <= 2000
widlak & butle gazowe <= 2007
C & C+E <= 2008
D <= 2010
A => brak
Ja mam takie informacje, że w pojeździe może znajdować się tylko i wyłącznie załoga pojazdu. Czyli jeżeli nie drugi kierowca, to osoby zaangażowane w transport i przebywające w pojeździe z przyczyn bezpieczeństwa, czy też ochrony przewozu.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 6 gości