Cytuj:
W większości przypadków jeżeli Ty masz zielone na skrzyżowaniu, to tramwaj stoi i odwrotnie. Jeżeli przecinają się tory z jezdnią, to ustępujesz pierwszeństwa i nie powinno być problemu.
tramwaj stoi obok nas czy to po prawej czy po lewej czy na przeciwko to ma takie same znaki co my.... i nie zawsze ustępujesz, jak juz pisałem ze jak jest sygnalizacja to nie wazne skąd dokąd jedzie, jadąc na wprost jade pierwszy,zawsze
Cytuj:
Z tramwajami jest ten problem, że większość ludzi nie ma z nimi do czynienia i po ukończeniu kursu na prawo jazdy bardzo szybko zapominają jak się z nimi obchodzić (o ile w ogóle posiedli taką wiedzę).
Ja powiem szczerze, że gdybym w tej chwili musiał wpakować się w centrum jakiegoś miasta z dużą ilością linii tramwajowych to miałbym problem... Fajnie, że temat został poruszony bo mam motywację do odświeżenia wiedzy
![O_o :]](./images/smilies/icon_smile5.gif)
np ja zdawałem w kaliszu i u mnie nie ma tramwai, to też sie z chęcią czegos nauczę
teraz ja zadam pytanie:
czyli jak mam drogę z pierwszeństwem(nie światła) to i i tak on pojedzie 1szy ? oczywiście jak jest na tej samej drodze co ja czy to z przeciwka czy z boków, bo jak jest na ustąp to sprawa jasna musi mi ustąpić
http://pu.i.wp.pl/?k=MzgwODI2ODYsMzg1Mz ... amwaje.JPG
a gdyby tak zawalidroga jechał od tej zatoki, i kręcił w prawo( w stronę tych niebieskich) a żółte taxi kreciło w lewo to musi sie zatrzymać przed torami i go puścic czy może dojechać do środka jezdni ?
wg musi go puścić, bo przeciął by jego tor a nie jedzie na wprost wiec wychodzi ze musi puścić, ale wolę sie upewnić