Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam.
Mam pewnie dość nietypową prośbę do Was.

Jestem studentem i mamy na zajęciach przygotować analizę ryzyka przewozu oleju napędowego.
Do tego potrzebne mi są informacje dotyczące budowy cysterny paliwowej. Niestety, nigdzie nie mogę znaleźć takich informacji.
W związku z tym chciałem spytać, czy może ktoś z Was posiada takie informacje, schematy itp? i mógłby się nimi podzielić? Lub chociaż może mi poradzić, gdzie tego szukać?

I przy okazji chciałbym spytać, czy gdzieś na necie jest aktualny tekst umowy ADR? Bo znalazłem książkę, ale wolałbym jednak uniknąć tego wydatku :)

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

większość substancji posiada tak zwane "małe ilości", czyli w mniejszych opakowaniach traktowane są jak substancje neutralne.

dla oleju napędowego taka mała ilośc to 1000 litrów, czyli jeżeli będizesz przewoził powiedzmy 5000 litrów w cysternie musisz robić to zgodnie z umową ADR, jednak gdy tą samą ilość będziesz wiózł w opakowaniach (zbiornikach) powiedzmy 500 litrów, to możesz robić to tak jak byś wiózł wodę.
także jeżeli to jest przewóz incydentalny, to zamiast się pałować z ADR-ami, lepiej to zrobić w mniejszych pojemnikach.

Użytkownik

Użytkownik

Umowę ADR (aktualną) masz tutaj: http://www.mi.gov.pl/2-49a3f0213dcf9-1790736-p_1.htm.

Dział 6. zawiera wymagania konstrukcyjnie dotyczące opakowań, cystern, DPPL-ów, itd. Zresztą, jest spis treści, to zobaczysz.

A jeśli chodzi o przewóz oleju napędowego, to tylko małe sprostowanie: jeśli mamy pojemniki o pojemności maksymalnie 5 l, to możemy nimi załadować cały pojazd (ograniczeniami są tylko dmc i naciski na oś) i jechać bez ŻADNYCH wymagań nakazanych przez Umowę ADR (tzw. ilości ograniczone, LQ). Jeśli zaś mamy większe opakowania, to możemy przewieźć w pojeździe maksymalnie 1000 l oleju napędowego w tych opakowaniach i tutaj z wymogów ADR-owych koniecznie jest tylko posiadanie dokumentu przewozowego (tzw. wyłączenie na podstawie kategorii transportowych).

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Dzięki wielkie panowie, mam już jakiś punkt zaczepienia :)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
A jeśli chodzi o przewóz oleju napędowego, to tylko małe sprostowanie: jeśli mamy pojemniki o pojemności maksymalnie 5 l, to możemy nimi załadować cały pojazd (ograniczeniami są tylko dmc i naciski na oś) i jechać bez ŻADNYCH wymagań nakazanych przez Umowę ADR (tzw. ilości ograniczone, LQ). Jeśli zaś mamy większe opakowania, to możemy przewieźć w pojeździe maksymalnie 1000 l oleju napędowego w tych opakowaniach i tutaj z wymogów ADR-owych koniecznie jest tylko posiadanie dokumentu przewozowego (tzw. wyłączenie na podstawie kategorii transportowych).
ograniczenie "paczki" zalezy od rodzaju sobstancji,
materiały wybuchowe (1 klasa) jako kategoria 0 podlegaja pod ADR w kazdej ilosci.
nastepnie mamy substancje grupy 1 - do ilus tam, chyba 20
grupa 2 - do 333
grupa 3- do 1000
grupa 4- b.o

sa 2 rodzaje ograniczen, ze wzgledu na ilosc przewozona oraz ze wzgledu na pakowanie.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Lub chociaż może mi poradzić, gdzie tego szukać?

Marek Różycki, Przewóz towarów niebezpiecznych, podręcznik kierowcy i praktyka.

W tej pozycji możesz znaleźć, to czego szukasz. Albo po prostu zadzwoń do jakiegoś ośrodka szkolącego kierowców z zakresie ADR, może pomogą.

Cytuj:
większość substancji posiada tak zwane "małe ilości", czyli w mniejszych opakowaniach traktowane są jak substancje neutralne.

Ale już niedługo, bodajże od 2011 r. wszystkie towary niebezpieczne podlegające tzw. zwolnieniu LQ (pakowanych w ilościach ograniczonych) będą musiałby być oznakowane poprzez białą tablicę z czarnym napisem "LTD QTY". Czyli jak do tej porty, np. dezodoranty woziło się jak każdy inny nie-niebezpieczny towar, to będzie trzeba to oznakować.

Użytkownik

Użytkownik

Oznakowanie LTD QTY (Limited Quantity) obowiązuje już od ADR 2009, czyli teraz. Są pewne możliwości niestosowania tego oznaczenia, od razu mówię, ale po szczegóły musiałbym zajrzeć do umowy, a nie mam jej pod ręką (chodzi o dmc pojazdu lub o masę przewożonych materiałów). Dodatkowo od ADR 2009 jest jeszcze trzeci typ wyłączenia, czyli ilości wyłączone (Excepted Quantities).

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]