[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
Drzewa przy drogach - Strona 3 - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Drzewa przy drodze
Niech są jak są 21%  21%  [ 21 ]
Mogą być z pewnymi zastrzeżeniami (napiszcie jakimi) 23%  23%  [ 23 ]
Należy wyciąć 47%  47%  [ 47 ]
Są mi zupełnie obojętne 8%  8%  [ 8 ]
Liczba głosów: 99
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 01 lip 2009, 11:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

"Mogą być z pewnymi zastrzeżeniami" jak pokazała dyskusja w tym wątku zapewne u większości respondentów jest rozumiane to tak, że nie mają nic do drzew, ale przynajmniej kilka metrów od drogi.

Tak więc są oni również za wycięciem drzew, tych najbliżej drogi.

Post Wysłano: 01 lip 2009, 19:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: wrotki

Cytuj:
To może wytnijmy każde drzewo na każdym kilometrze polskich dróg. Nic tylko czekać na efekty - jestem ciekaw jak to wpłynie na te statystyki śmiertelnych wypadków przy drogach. Przypuszczam że w 10% max 20. Ktoś tu mądrze pisał, chyba kolega Tomek - aut przybywa a nie ubywa, więc i infrastruktura drogowa powinna się rozwijać, a nie zmniejszać i pogarszać. Co prawda w Polsce jest wiele rzeczy niemożliwych, która da się zrobić.

Nie porywaj się z motyką na słońce i nie rób z igły wideł. Nikt nie wytnie wszystkich drzew w Polsce. Są drogi, przy których drzew jest od cholery, rosną bardzo ładnie tworząc przepiękny krajobraz, a mimo to znajdują się kilka metrów od drogi i między drogą a drzewami jest rowek i to tak powinna wyglądać sprawa z drzewami przy drogach, a nie usrane przy samym asfalcie, że ciężko sie z osobówką minąć, bo człowiek się o lusterka boi :/ Może dojdźmy do jakiegoś porozumienia, że drzewa przy asfalcie NIE, a kilka metrów od asfaltu TAK? Proponowałbym edytować ankietę, bo jak napisał Marix, jest ona źle sformułowana i drugi podpunkt opiera się jedynie na domysłach innych ludzi, bo jak widać, wielu ma odmienne "zastrzeżenia" i nie dzieli się nimi wprost, tylko wykłóca z innymi, kto ma rację.

Post Wysłano: 01 lip 2009, 23:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Renault Premium / Range T

Nie wiem jak odebrałeś mój post, ale pisałem to z dużą ironią. Jak pisałem wcześniej, ja jestem za zostawieniem drzew, więc nie porywam się z żadną motyką na żadne słońce. ;)

P.S Już widzę jakie głosy by były jakby drzewa zniknęły - byłoby gadanie że "szkoda, że ich nie ma" Obojętnie czy by rosły 1m czy 5m od drogi, tak to widzę, bo w wielu sprawach wychodzi taka typowa polska mentalność, "Jak źle to źle, a jak dobrze to i tak źle." :mrgreen:

Tiry na tory, pociągi na drogi, tory na traktory, traktory do obory.

Post Wysłano: 01 lip 2009, 23:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 71830
Samochód: saicento z kratką

Drzewiej (jak to pasuje do tematu o drzewach...) drzewa przy drodze zapewniały cień i niską temperaturę dla asfaltu, oraz utrudniały wrogowi bombardowanie z powietrza.

Dziś mamy 2009 rok, XXI wiek. Techniki kładzenia asfaltu (nawierzchni) mamy inne - lepsze, a i wojen póki co nie ma. Drogi (a przynajmniej ich część) mamy niestety nadal te same.

Jeżeli nie będzie się poprawiać infrastruktury, to nadal będziemy tułać się po drogach z lat 40/50-tych. I czy chcemy, czy nie - zawsze jakieś drzewa będą przy skrajni.
Szczególnie to widać na mazurach (zakręty + drzewa).
My się rozwijamy - drogi jakoś nie za bardzo...
Zamiast bełtać pianę, dyskutujmy jak to zmienić, lub jak zminimalizować zagrożenie...

Pomijam tu głupotę i ignorancję drogowców, bo to nie temat tego kazania :)
Historie (plus zdjęcia) typu "a tu widzicie jak blisko rośnie drzewo" są bezcelowe i nie na miejscu.
Każdy polak wie (świadomy polak), jak wyglądają drogi w jego kraju...

Post Wysłano: 17 lip 2009, 16:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Obrazek

Powyższe zdjęcie moim zdaniem dobrze obrazuje sytuację jak być powinno, a jak nie. Te młode drzewka za rowem moim zdaniem mogłyby być odsunięte jeszcze 0,5m dalej, ale nawet w takiej pozycji są do zaakceptowania. Te grube tuż przy drodze kwalifikują się do wycięcia.

Zdjęcie pochodzi z tego tematu jakby co ;)

Post Wysłano: 17 lip 2009, 21:29

Wg. powinno się wycinać drzewa jeśli znajdują się w odległości mniejszej niż 3-4 m od krawędzi jezdni. Odległość w sam raz żeby móc uciec przed ewentualną przeszkodą zestawem. Dlaczego się tego nie robi ? Powody jak mniemam są trzy:

1. Zasrani "zieloni" włażący na drzewo i przywiązujący się do niego pasami.

2. Pieniądze a raczej ich brak na zapłacenie firmom które by się tym zajęły.

3. Władza, która ma w dupie fakt iż trzeba coś z tym zrobić.

Widzę tylko rozwiązanie jednego problemu, drzewa można ścinać razem z zielonymi. Jak im tak bardzo zależy to mogą razem z drzewem jechać do tartaku i przerobią ich na deski albo panele podłogowe razem z drzewem.
Rozwiązania drugiego i trzeciego problemu nie ma i nie będzie bo każda władza jest i będzie taka sama i dlatego pieniędzy nie ma.

Ktoś proponował jeszcze żeby dać te drzewa tartakom a one je napewno chętnie wytną. Przypominam, że te drzewa należą do państwa a państwo nigdy nie daje niczego za darmo.

Post Wysłano: 18 lip 2009, 15:04

Użytkownik

Użytkownik

Drugi problem,mogę rozwiązać za darmo,niech mi pozwolą tylko zabrać te drzewa :)

Post Wysłano: 18 lip 2009, 16:03

Cytuj:
Drugi problem,mogę rozwiązać za darmo,niech mi pozwolą tylko zabrać te drzewa :)
Cytuj:
Przypominam, że te drzewa należą do państwa a państwo nigdy nie daje niczego za darmo.

Post Wysłano: 24 lis 2009, 21:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Wyciąć wszystkie !
Nie no oczywiście żartuje ale z jednej strony dzewa są potrzebne (choćby że oczyszczają powietrze w procesie fotosyntezy zachodzącej w częściach zielonych)
Ale z drugiej strony niekiedy stanowią poważne zagrożenie dla uczestników ruchu drogowego.

Post Wysłano: 24 lis 2009, 21:14
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

GG: 6845711
Samochód: prawo fotelowiec

Chociaż te gałęzie mogliby poucinac które zwisają na drogach ..

Post Wysłano: 24 lis 2009, 21:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Cytuj:
Nie no oczywiście żartuje ale z jednej strony dzewa są potrzebne (choćby że oczyszczają powietrze w procesie fotosyntezy zachodzącej w częściach zielonych)
Akurat drzewa które rosną przy drogach stanowią taki mały procent ogółu, że ten fakt można całkowicie pominąć.
Cytuj:
Chociaż te gałęzie mogliby poucinac które zwisają na drogach ..
Przecież podcinają całkiem regularnie.