Regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

Pamiętaj że bierzesz odpowiedzialność za swoje wypowiedzi, dlatego ostrożnie dobieraj słowa uwzględniając fakt, że nie jesteś wystarczająco anonimowy.

Administrator forum, zastrzega sobie prawo do usuwania wątków bądź pojedynczych wypowiedzi, na podstawie art. 14 ust. 1 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną o treści:

„Nie ponosi odpowiedzialności za przechowywane dane ten, kto udostępniając zasoby systemu teleinformatycznego w celu przechowywania danych przez usługobiorcę nie wie o bezprawnym charakterze danych lub związanej z nimi działalności, a w razie otrzymania urzędowego zawiadomienia lub uzyskania wiarygodnej wiadomości o bezprawnym charakterze danych lub związanej z nimi działalności niezwłocznie uniemożliwi dostęp do tych danych”.

Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 19 lis 2009, 19:11

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Skoda Fabia 1.4 16v

Stobart Group
www.stobartgroup.co.uk ma ktoś info o tej firmie czasami widuje ich autka w Polsce:)

Post Wysłano: 19 lis 2009, 20:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Toyota Corolla

Jest to jeden z największych o ile nie największy przewoznik w UK, mają swoje oddziały również poza UK, m.in. jakoś w tym roku otworzyli oddział w Dublinie i z tego co właśnie wyczytałem na stronie poszukują kierowców do w/w oddziału, co do traktowania kierowców przez firme to dotarły do mnie różne opinie od bdb do niezbyt pozytywnych :)

Post Wysłano: 19 lis 2009, 20:12
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

GG: 6845711
Samochód: prawo fotelowiec

Ich tabor składa się z Volva,Scanii,Mercedesa,Manów innych ciężarówek u nich nie widziałem.Są u nich te nowe Volva jak i Many TGX ;)

Post Wysłano: 19 lis 2009, 20:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 9590680
Samochód: Żółty

R500 od Stobarta złapana na tegorocznym Rajdzie Polski, gdzie przywiozła część ekipy teamu rajdowego.

Obrazek

Obrazek

Post Wysłano: 19 lis 2009, 20:52
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

GG: 6845711
Samochód: prawo fotelowiec

Dodam,że mają bardzo ciekawe malowania i ich bardzo łatwo poznać ;)

Post Wysłano: 19 lis 2009, 21:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7644644
Samochód: Renault Premium DCi

Ja też czasami widuje ich zestawy.Jak wspomniał kolega wyżej dość charakterystyczne malowanie.Ogółem firma bardzo ładna a jak tam jest w zarobkami itp?

Post Wysłano: 19 lis 2009, 21:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Renault Premium / Range T

Miałem okazję być jakiś czas temu w ich belgijskim oddziale w Wetteren. Czysto, schludnie i pełno naczep na placu. Ciągników może z 20 tylko.

Tiry na tory, pociągi na drogi, tory na traktory, traktory do obory.

Post Wysłano: 20 lis 2009, 11:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

W UK Tesco wykupiło 51% udziałow w Stobarcie, i teraz mozesz czesto spotkac jak smgaja z Tescowymi naczepami, albo ze swoimi chłodniami dla Tesco. Na całej wyspie mają mase magazynów, wczesniej czesto widywałem w moich okolicach (tj. wschodnia Anglia) od roku moze raz na miesiac. Nie wiem z czym to jest zwiazane, moze stracili/zrezygnowali z pewnych fabryk i magazynów.
Także słyszałem różne historie, nie mogę powiedziec ile w nich prawdy, ale opowiem.
1. W niektórych grupach musisz miec krawat cały czas podczas pracy (czy jedziesz czy stoisz pod załadunkiem), jeden drugiego [wycenzurowano], przyjechała osobówka z biura z drugim kierowca i mu podziekowali (złamanie regulaminu, choc to tez dla mnie nie jest powodem do natychmiastowego zwolnienia...). Opowiadał mi Angol z poprzedniej firmy - jego brat tam smigał.
2. Co do zarobków to pamietam na ich stronce była informacja o stawkach za godzine:
~7 coś funtów za godzine w dzien
~8 za godzine w nocy (z jakims tam groszem na koncu)
takie były kiedys stawki na ich stronie, nie wiem jak teraz niechce mi sie nawet sprawdzac, ale slyszałem tez ze duza czesc kierowców ma umowy w których sa zawarte inne kwoty/stawki. takze to moga byc kwoty startowe, bo faktycznie nie jest to za wiele... :/

Post Wysłano: 21 lis 2009, 16:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Toyota Corolla

To z tego co piszesz kolego kselu1 to tak średnio płacą chyba co?ale cóż zrobić kryzys jest :evil: co do kontraktu Tesco ze Stobartem to jest napisane na stronce że wygrali przetarg na dostawy w Tesco produktów niespożywczych i wydaje mi się że w związku z tym poszukują kierowców w Dublinie bo od paru tygodni non stop śmigają z firankami Tesco po Irlandii.

Post Wysłano: 21 lis 2009, 23:59

Użytkownik

Użytkownik

Dwa zdjęcia z wakacji:
Obrazek

Obrazek

Post Wysłano: 31 sty 2010, 0:28

Użytkownik

Użytkownik

Stobart podpisal umowe na dostawe 800 nowych skakanek w tym roku.

Post Wysłano: 31 sty 2010, 1:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
1. W niektórych grupach musisz miec krawat cały czas podczas pracy (czy jedziesz czy stoisz pod załadunkiem), jeden drugiego [wycenzurowano]ł, przyjechała osobówka z biura z drugim kierowca i mu podziekowali (złamanie regulaminu, choc to tez dla mnie nie jest powodem do natychmiastowego zwolnienia...). Opowiadał mi Angol z poprzedniej firmy - jego brat tam smigał.
Znając angielski flegmatyzm jest to całkiem prawdopodobne (ten krawat). Oni bez regulaminu i BHP nawet do toalety nie wejdą bo mogli by się pokaleczyć :lol:

Wiecie co dostaje Anglik na 1 urodziny :D :?: Kamizelkę odblaskową i buciki robocze :lol:

Po tygodniu życia w Angli chyba bym zwariował, dlatego podziwiam Polaków tam żyjących :wink:

Post Wysłano: 18 mar 2010, 22:12

Użytkownik

Użytkownik

Witam.

Jeśli jesteście zainteresowani firmą Eddie Stobart, chętnie odpowiem na Wasze pytania.

Pracuję na Wyspach jako kierowca od 5 lat.

Początkowo w firmie Corby Chilled Distribution, do której jakieś 3 lata prowadziłem nabór polskich kierowców. Ogłoszenie było zamieszczone również na tym Forum.

Corby Chilled Distribution zostało przejęte później przez Innovate, które narobiło ponad 80 mln funtów długów, w wyniku czego zostało sprzedane. Wszystko wskazywało na to, że firmę kupi NFT, jednak ostatecznie, 2 lata temu, cały transport i magazyny-chłodnie kupił Eddie Stobart, stając się największym przewoźnikiem w Anglii.
Cytuj:
Ich tabor składa się z Volva,Scanii,Mercedesa,Manów innych ciężarówek u nich nie widziałem.Są u nich te nowe Volva jak i Many TGX ;)
Eddie Stobart to przede wszystkim Scanie i Volvo. Inne marki należą do tzw. owner drivers, czyli kierowców, którzy mają swoje prywatne ciężarówki i chcą pracować dla Stobarta. Muszą jednak okleić je w barwy Stobarta. Ich pojazdy można także poznać po tym, że mają mocniejsze silniki i mają bogate wyposażenie w odróżnieniu od pojazdów, które kupuje sam Stobart.
Cytuj:
W UK Tesco wykupiło 51% udziałow w Stobarcie, i teraz mozesz czesto spotkac jak smgaja z Tescowymi naczepami, albo ze swoimi chłodniami dla Tesco. Na całej wyspie mają mase magazynów, wczesniej czesto widywałem w moich okolicach (tj. wschodnia Anglia) od roku moze raz na miesiac. Nie wiem z czym to jest zwiazane, moze stracili/zrezygnowali z pewnych fabryk i magazynów.
To nie Tesco kupiło udziały Stobarta, a Stobart przejmuje transport Tesco. Scanie Stobarta ciągające naczepy Tesco prowadzą kierowcy Tesco ubrani w uniformy Stobarta.
Do końca marca 2011 Stobart ma przejąć cały transport Tesco.
Cytuj:
1. W niektórych grupach musisz miec krawat cały czas podczas pracy (czy jedziesz czy stoisz pod załadunkiem), jeden drugiego [wycenzurowano]ł, przyjechała osobówka z biura z drugim kierowca i mu podziekowali (złamanie regulaminu, choc to tez dla mnie nie jest powodem do natychmiastowego zwolnienia...). Opowiadał mi Angol z poprzedniej firmy - jego brat tam smigał.
Nie jest to prawda.

Ubranie służbowe składa się z wielu części na różne warunki pogodowe, jednak krawat w całym zestawie nie występuje, jak również białe koszule. Kierowcy, którzy je noszą, kupują je na własną rękę w sklepie Stobarta.
Prawdą jest, że nie wolno nam nosić innych niż służbowe ubrań, jednak za nie przestrzeganie tego wymogu na pewno nikt nie stracił pracy, co najwyżej bonus na tydzień.
Noszenie uniformów jest wymagane także w innych firmach, jednak nie dotyczy to kierowców pracujących za pośrednictwem agencji.
Cytuj:
2. Co do zarobków to pamietam na ich stronce była informacja o stawkach za godzine:
~7 coś funtów za godzine w dzien
~8 za godzine w nocy (z jakims tam groszem na koncu)
takie były kiedys stawki na ich stronie, nie wiem jak teraz niechce mi sie nawet sprawdzac, ale slyszałem tez ze duza czesc kierowców ma umowy w których sa zawarte inne kwoty/stawki. takze to moga byc kwoty startowe, bo faktycznie nie jest to za wiele... :/
Stawki u Stobarta są takie:

Nocna zmiana (pojęcie trochę mylące, bo ja pracuję na nocnej, a zaczynam o 11.30, dzienna zmiana zaczyna się o 1 w nocy - u Anglików minuta po północy to już rano)

pn-pt 8.10/godz.
sb 11.00/godz.
nd 10.50/godz.
+
operation bonus - 5 funtów dziennie (to za dobre wykonywanie obowiązków i można je stracić na tydzień lub dwa jeśli się z czymś podpadnie),
meal allowance - 12.50 dziennie (coś w rodzaju diety na jedzenie)

Dziennych stawek nie pamiętam, ale są niższe, wiem tylko, że pn-pt mają 7.20/godz.

Firma gwarantuje, że zapłaci za minimum 50 godz. tygodniowo, nawet jeśli zrobisz mniej godzin + oczywiście dodatki wymienione wyżej.

Podczas urlopu Stobart płaci za 10 godz. + 17 funtów dodatku za każdy dzień.

Jak macie jakieś pytania, zadawajcie śmiało, mogę też wstawić kilka fotek, jeśli chcecie.

Dodam na koniec, że Eddie Stobart Group to grupa mająca prócz transportu drogowego, własny transport kolejowy, lotniczy i wodny, czyli własne pociągi, samoloty i statki.
Eddie Stobart to także własny WRC team, drużyna piłkarska, drużyna polo, drużyna rugby i konie wyścigowe.

Pozdrawiam

Post Wysłano: 18 mar 2010, 22:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7415311
Samochód: Mercedes Benz S124

Zapewne wielu z nas byłoby ciekawych jakie trzeba spełnić warunki by znaleźć zatrudnienie (stawki, zasady, wymagania, dokumenty, ilość doświadczenia). Ja osobiście byłbym ciekawy czy istnieje możliwość dostania się do pracy w UK i wykonywania transportu na kontynencie czyli trasu UK-reszta UE?
Dziękuję za ewentualną odpowiedź.

Post Wysłano: 19 mar 2010, 21:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

no tak jak pisałem informacje nie były z pierwszej ręki, a stawki które podawałem były z kiedys.
dobrze ze ktos podal info z pierwszej reki.

cytuje:Nocna zmiana (pojęcie trochę mylące, bo ja pracuję na nocnej, a zaczynam o 11.30, dzienna zmiana zaczyna się o 1 w nocy - u Anglików minuta po północy to już rano)

tu mala poprawka, gdyz prawo okresla w ktorych godzinach jest praca w nocy(firma ma 2 godziny tolerancji od ustawowych<inaczej sie rozlicza godziny i przerwy>, jednak stawki firma ustala wedlug swoich reguł i godzin)

z tą dietą na posiłek to nawet spoko, ja słyszałem ze w niektorych firmach daja 5/dzien :( ja sie osobiscie nie spotkałem.

a mam pytanie odnosnie stawek, otóż:
czy kierowcy starsi stażem maja szanse na wiecej czy sztywno?
czy macie dotego płacone nocki (night out) (albo day out:) ?
czy jezeli ktos smiga na kontynent ma dodatek?
i dziwne ze za sobote jest wiecej niz za niedziele...

to tak z ciekawosc ;)
pozdrawiam

Post Wysłano: 08 kwie 2010, 2:29

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Zapewne wielu z nas byłoby ciekawych jakie trzeba spełnić warunki by znaleźć zatrudnienie (stawki, zasady, wymagania, dokumenty, ilość doświadczenia). Ja osobiście byłbym ciekawy czy istnieje możliwość dostania się do pracy w UK i wykonywania transportu na kontynencie czyli trasu UK-reszta UE?
Dziękuję za ewentualną odpowiedź.
Jeśli chodzi o znalezienie pracy jako kierowca w Anglii, to jest już z tym dużo ciężej niż kilka lat temu i stawki się zmniejszyły.
Język teraz to podstawa i wiele firm chce doświadczonych kierowców, mających orientację w zakresie położenia ważniejszych dróg czy miast. W niektórych firmach, np. w Tesco, kierowcy mają zabronione używanie nawigacji.
Są tu firmy transportowe, które robią kontynent, ale zarobki nie są za bardzo konkurencyjne do tych, które mają kierowcy jeżdżący tylko po Wyspie.

Cytuj:

cytuje:Nocna zmiana (pojęcie trochę mylące, bo ja pracuję na nocnej, a zaczynam o 11.30, dzienna zmiana zaczyna się o 1 w nocy - u Anglików minuta po północy to już rano)

tu mala poprawka, gdyz prawo okresla w ktorych godzinach jest praca w nocy(firma ma 2 godziny tolerancji od ustawowych<inaczej sie rozlicza godziny i przerwy>, jednak stawki firma ustala wedlug swoich reguł i godzin)

a mam pytanie odnosnie stawek, otóż:
czy kierowcy starsi stażem maja szanse na wiecej czy sztywno?
czy macie dotego płacone nocki (night out) (albo day out:) ?
czy jezeli ktos smiga na kontynent ma dodatek?
i dziwne ze za sobote jest wiecej niz za niedziele...

Tak jak piszesz, ustawa ustawą i na jej podstawie rozlicza się czas pracy, ale jeśli chodzi o płacenie za pracę nocną, to firmy sobie ustalają własne godziny - tak właśnie jest u Stobarta.

Kierowcy starsi stażem mają bonus w postaci dodatkowych dni urlopu, które można zamienić na pieniążki.

Nie robimy na chill'u nocek, jednak jeśli już wyjątkowo się zdarzyła, to firma płaci dodatkowe 20 funtów za night out.

Na kontynent śmiga tylko "elita" Stobarta, bardzo ciężko się tam wkręcić. Nie wiem jak płacowo wychodzą.

Tak, nie pomyliłem się, za sobotę jest wyższa stawka niż za niedzielę - nie tylko Polska to dziwny kraj ;)

Post Wysłano: 08 kwie 2010, 19:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8924601

Dunkierque - 2009

Obrazek

Post Wysłano: 08 kwie 2010, 23:51

Użytkownik

Użytkownik

GG: 6134755
Samochód: honda civic v-tec

Godzine temu widzialem jak sie rozkraczyla scania na M50 kolo Dublina.Auto na irlandzkich numerach a naczepa na angielskich.Byl duzy korek i gdy przejezdzalem obok stala autocysterna i tankowala scanie :shock: Czyzby bylo tyle roboty ze nie ma czasu nawet zalac paliwka? :lol: Kierowca to irol albo angol ale "faki" dluuuugo lecialy :P

Post Wysłano: 09 kwie 2010, 16:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Żubr XF 105

Od siebie dodam że każda z ciężarówek Eddiego ma własne damskie imię, co można zobaczyć na grillach...

Post Wysłano: 11 kwie 2010, 12:20

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Od siebie dodam że każda z ciężarówek Eddiego ma własne damskie imię, co można zobaczyć na grillach...
Nie tylko na grillach, także na drzwiach nad fleet number ;-) Imiona są przeważnie dwuczłonowe i cieszą się dużym zainteresowaniem fanów Stobarta oraz spotters'ów.