Witam,
Mam okazję kupić ww cś. Rok produkcji 2003, kupiony w Polsce, kabina xlx, plastiki w kolorze, przejechane 390kkm. Czytałem na forum, na temat TGA i pokrywającą się opinią jest dość duże spalanie tych ciągników. Sprzedający powiedział, że u nich ten ciągnik palił około 34l przy ładunkach 22/24 tony, kierunek Niemcy. Czy ktoś, kto jeździł takim ciągnikiem może wypowiedzieć się odnośnie spalania i na co dodatkowo zwrócić uwagę? Jak wypada ten silnik na tle 410 lub 480?
Za wszelkie odpowiedzi, uwagi dziękuję z góry.
pozdrawiam
LeoTIR
Na pewno XLX? Tą kabinę Man oferuje od 2005 czy 2006 roku.
Być może nie. Nie jestem w temacie Manów zbyt dobrze zorientowany. Wydawało mi się, że nie jest najniższa a na pewno nie najwyższa. Dlatego skojarzyłem to ze średnią kabiną xlx. Być może w latach 2001-2004,05 średnie kabiny były nazywane XL?
Dodam, że u mnie będzie chodził pod patelnią.
pozd
LeoTIR
Nasz poprzedni MAN 460KM z początku 2004r z beczką pełno/pełno palił w granicach 31/32L, skrzynia manualna. A obecny MAN również 460KM tyle, że z automatyczna skrzynią pali ok 34L.
Jeśli chodzi o awaryjność to w naszym przypadku była znikoma. W MANie z '04r padł wysprzeglik i sterownik od szyby kierowcy oraz padł jeden wtrysk, a w obecnym MANie padła automatyczna regulacja lewej lampy oraz jakaś tam pompka przez, którą olej uciekał więc poważne awarie to nie były. Co do mocy myślę, że 460KM jest wystarczające. W naszym przypadku ta moc jest wystawiona na próbę ponieważ ładunki są płynne a komory nie zalane nigdy do pełna lub nawet załadowana jedna komora przez co ładunek się przemieszcza przez co np. pod górę wszystko ciąży na tył ale 460KM radzi sobie bez problemu pozostawiając jeszcze spory zapas. Ogólnie jak dla nas są to samochody bardzo nie zawodne.
Zwróć uwagę czy nie kopci po odpaleniu, silnik chodzi równo i czy w odstojniku nie ma oleju
_________________ "Ten, który boi się zdobywać jest skazany na porażkę"-Napoleon Bonaparte
eRKaZet
sorry nie dopisałem jednego k
ale i tak nie wydaje mi się żeby 390 000 było przejechane ten rocznik.
Samochód był wykorzystywany na potrzeby własne wewnątrz firmy (oddziały). Oprócz tego w firmie jest kilka innych, które mają podobne przebiegi z tego samego rocznika. Żeby się nie rozpisywać mam podstawy twierdzić, że jest to autentyczny przebieg.
Czy ktoś jeszcze ma jakieś przydatne informacje odnośnie tego modelu?
Pozd
LeoTIR
Użytkownicy przeglądający to forum: Semrush [Bot] i 5 gości