[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
Czy muszę ponawiać badania lekarskie przed nową pracą? - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

Witam, w którymś z tematów na forum przeczytałem ostatnio, że przed rozpoczęciem pracy wymagane są świeżo wykonane badania lekarskie, czy to jest obowiązkowe, czy zależy tylko od nowego pracodawcy?

Ogromnym bezsensem w moich oczach jest ponawianie badań, które robiliśmy powiedzmy pół roku temu, a lekarz podpisuje własnym nazwiskiem ich bezterminowość.

Rozumiem, jeśli (przykładowo) od rozpoczęcia kursu na prawko oraz badań lekarskich do czasu rozpoczęcia pierwszej pracy mija jakieś 5 lat- wtedy to ok, wiele w naszym zdrowiu może się zmienić, w przeciwnym przypadku to staje się kolejnym zbędnym wydatkiem ;/

Jak to jest naprawdę?
Pytam bo ostatnio dostałem propozycję wyjazdu za granicę na kilka dni w trasę jako drugi kierowca, a byłem święcie przekonany, że mam wszystkie wymagane dokumenty... :/

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2172953
Samochód: najlepszy samochód świata. Służbowy

Chyba trochę mylisz badania lekarskie.
Pierwsze badania robisz przed przystąpieniem do kursu na prawko. To sa takie ogólne, żeby sprawdzić czy nadajesz się na kierowcę.
Jeżeli po zdaniu prawka, chcesz jeździć w transporcie zarobkowym (czy też na potrzeby własne) musisz przejść bardziej szczegółowe i dokładniejsze badania, które są ważne na kilka lat (w zależności od stanu zdrowia)
Załóżmy że w zeszłym roku zrobiłeś te drugie badania, ważne na 5lat. W tej chwili zmieniasz pracę, to na chłopski rozum : po cholerę nowe badania? Ty jesteś wpisany w zaświadczeniu od lekarza, czy firma w której pracujesz/pracowałeś?

Użytkownik

Użytkownik

Tak też myślałem, ale z tropu zbił mnie czyjś post, stąd chciałem się upewnić a'propo tej sytuacji.

Orzeczenie lekarskie zezwalające mi na pracę w zawodzie kierowcy mam już wykonane, kurs na przewóz rzeczy też. Potrzebna mi jeszcze tylko karta kierowcy.

Tylko teraz kwestia tego, że lekarz na zaświadczeniu wypisuje Ci do jakiej firmy robisz te badania, a potem mogą w innej ich nie przyjąć... Ja robiłem badania, sam za nie płaciłem, a mimo to musiałem mieć jakąkolwiek informację na piśmie od pracodawcy, że mnie zatrudnia i na owym zaświadczeniu lekarz wpisał nazwę tej firmy.

Użytkownik

Użytkownik

Kurde, czekajcie, sam się zakręciłem.

Badania lekarskie (okulista laryngolog etc.) wykonywałem przed rozpoczęciem kursu, w moim przypadku w styczniu br.

Po zakończeniu kursu na C oraz C+E (w lipcu) wykonałem jeszcze psychotesty, które też badają przecież reflex, wzrok etc.

W związku z powyższym:
-badania lekarskie wykonywane w styczniu mam wystawione bezterminowo,
-a w orzeczeniu psychologicznym mam wypisane tak: "Swtierdzam brak przeciwwskazań psychologicznych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy. (...) Termin następnego badania ustalony według zasad określonych w art. 39k 39m ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym 29-07-2014."

Czyli jak to jest teraz? Musze dodatkowo wykonywać jakieś badania, czy nie...

Przed rozpoczęciem kursu robisz badania. Potem przed podjęciem pracy robisz badania psychotechniczne i badania lekarskie.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Witam, w którymś z tematów na forum przeczytałem ostatnio, że przed rozpoczęciem pracy wymagane są świeżo wykonane badania lekarskie, czy to jest obowiązkowe, czy zależy tylko od nowego pracodawcy?... :/
tak i jest to logiczne.

nie wiem czy kiedykolwiek coś kupowałeś np. buty. zwykle przed kupnem przymierza się je i sprawdza jakość.
pracodawca "kupuje" pracownika i jego prawem jest "przymierzenie" go oraz sprawdzenie tego co kupuje.

osobną sprawą jest kto pokrywa to badanie.
jak pracowałem w miarę solidnej firmie prywatnej pracownik płacił za badanie, ale po 3 miesiącach pracodawca oddawał kasę.
w firmie korporacyjnej płaci pracodawca.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2172953
Samochód: najlepszy samochód świata. Służbowy

Cytuj:

osobną sprawą jest kto pokrywa to badanie.
jak pracowałem w miarę solidnej firmie prywatnej pracownik płacił za badanie, ale po 3 miesiącach pracodawca oddawał kasę.
w firmie korporacyjnej płaci pracodawca.
Wg. ustawy (niestety nie pamiętam której), obowiązkiem pracodawcy jest skierowanie pracownika na takie badania, i na dodatek za nie zapłacić. I nie było tam podzielone, czy jest to firma prywatna, państwowa, mała czy duża. Nie wiem tylko czy jest to również obowiązek pracodawcy, w przypadku gdy zatrudniasz się w jego firmie, nie mając żadnych wczesniejszych badań.

Cytuj:
Wg. ustawy (niestety nie pamiętam której), obowiązkiem pracodawcy jest skierowanie pracownika na takie badania, i na dodatek za nie zapłacić. I nie było tam podzielone, czy jest to firma prywatna, państwowa, mała czy duża. Nie wiem tylko czy jest to również obowiązek pracodawcy, w przypadku gdy zatrudniasz się w jego firmie, nie mając żadnych wczesniejszych badań.
Oczywiście, że jest, ale w branży transportowej utarło się, że na początku robi się badania na własną rękę. Może są firmy, które kierują na badania i za nie płacą, ale w obecnej sytuacji na rynku wątpię, aby ktoś bawił się w to.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6032020

No jeszcze takowe funkcjonują. Dwa tygodnie temu zmieniłem pracodawcę i właśnie chciał mnie wysłać na powtórne badania. Jednak po konsultacji stwierdzili, że badania ogólne jakie im przedłożyłem, które jak wspomniałeś, robisz na własną rękę, eliminują konieczność powtarzania przy zmianie pracodawcy.

Użytkownik

Użytkownik

Badania robimy zawsze przed rozpoczęciem nowej pracy (na koszt pracodwcy)z tym bywa różnie ,i nieważne że tydzień temu je robiłeś :>

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Mercedes Actros 1845

Cytuj:
Badania robimy zawsze przed rozpoczęciem nowej pracy (na koszt pracodwcy)z tym bywa różnie ,i nieważne że tydzień temu je robiłeś :>
Kolega ma rację.
Osobiście dwa dni temu zmieniałem pracę i musiałem zrobić badania na nowo (stare badania miałem ważne do 2010 r.).
Fakt wydałem kasę ze swojej kieszeni, ale przedstawiłem rachunek i zwrócono mi kasę.

Użytkownik

Użytkownik

No i wszystko jasne. Nie widziałem właśnie sensu w tym, aby z własnej kieszeni jeszcze wydawać na to siano. Skoro jest to zwracane, to wszystko gra ;)

Dzięki wszystkim za zainteresowanie i odpowiedzi.

Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]