Ja pracuje teraz w firmie,która ma firanki i "wanny".Praktycznie od początku ciągałem firanke.Ale od niedawna od czasu do czasu mam okazje podczepiać "wanne".U nas wygląda to tak że czasem się śmiga po kruszywo(drobny kamyczek),miał albo rozwozi się właśnie masę.O ile z kiprowaniem kruszywa,miału czy żwiru nie ma większej filozofii,to z masą jest trochę trudniej

.Można powiedzieć że jest to precyzyjna robota.Jak stoisz w kolejce pod silos masz dostęp do wody,którą musisz dokładnie umyć wanne jeżeli wcześniej woziłeś np.żwir.Podjazd pod silos przeważnie jest bardzo wąski,więc trzeba uważać

.Schody zaczynają się dopiero-jak wcześniej kolega wspominał-gdy trzeba podjechać pod maszynę która układa asfalt.Wcześniej (przynajmniej w moim przypadku,w innych naczepach pewnie jest inaczej)podnosisz tylne chlapaki,które mają do tego specjalne zaczepy oraz tylną belkę do góry.Tak aby podczas cofania pod maszynę ich nie uszkodzić.Jak się już wpasujesz pod maszynę(cofanie krótką naczepą jest o wiele trudniejsze bo cały czas ucieka na boki i ciężko wyczuć moment kiedy wyprowadzasz ją na wprost,a czasem trzeba cofać nawet 500,700 metrów bo na niektórych odcinkach po prostu nie ma gdzie zawrócić) to podnosisz kiper,zazwyczaj majster powie ile i wyrzucasz na "luz".Kiprowana masa wypycha zestaw,a czasem pcha go maszyna.W tym czasie cały czas trzymasz delikatnie nogę na hamulcu aby nie wypchało ciągnika za daleko bo wtedy jest lipa

.Zamiast do maszyny wykiprujesz przed nią i nie muszę chyba tłumaczyć co się wtedy dzieje.Dlatego najważniejsze jest delikatne wciskanie hamulca,ale z wyczuciem żeby maszyna się nie kopała.Trzeba się zsynchronizować.
Jak opanujesz ten element to operacja nie jest trudna.
Dodam tylko że łatwiej się kipruje pod górkę niż z górki,bo jest mniejsze prawdopodobieństwo że wypcha ciągnik za mocno do przodu.
No i przed kiprowaniem warto mieć spryskiwacz z ropą i popryskać miejsca na łączeniach klapy bo potem ciężko ją zamknąć(masa się gdzieniegdzie przykleja,i wtedy kilka minut trzeba poświęcić żeby się tego cholerstwa pozbyć).
Tak top mniej więcej wygląda.Może trochę się rozdrobniłem,ale może Ci to pomoże.