Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 10 wrz 2009, 16:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Scania R420

Praca Domowa ;

"Głównym celem każdej organizacji jest produkt. Zaplanuj dla dowolnej organizacji plan działania"

Praca jest na ocene także chciałbym zażyć wychowawczynię (ekonomistkę) moją pracą. Tłumacząc na język "prosty" . Chodzi o to abym zaplanował drogę do celu jaki sobie postawie. Jest to przedmiot zawodowy "System Logistyczne" więc chciałbym aby tematem tej pracy była firma, którą chce założyć, i kroki jakie muszę postawić aby zaczęła funkcjonować. Bardzo cenne będą kwestie prawne, im więcej szczegółów, tym praca będzie ciekawsza i wywrze większe wrażenie. Licze na obszerne informacje. Krok po kroku. (oczywiscie sam również poszukam wiadomosci) Jest to duża praca, na którą mam 2 tygodnie. Chciałbym być idealnie przygotowany.

Będe ogromnie wdzięczny. Pozdrawiam

Post Wysłano: 13 wrz 2009, 22:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nikt nie jest w stanie pomóc ? :|

Post Wysłano: 14 wrz 2009, 16:57

Użytkownik

Użytkownik

Moim zdaniem powinieneś zacząć od przeglądania tematów chociażby na tym forum typu "jak założyć firmę?", poszukać pod takim i pokrewnymi hasłami wiadomości w googlach, na pewno na coś ciekawego natrafisz. Zrobić plan pracy, od czego zacząć to "stawianie" firmy, przedstawić kolejne etapy itd. Dopiero na samym końcu powinieneś założyć temat tutaj, przedstawić swój referat, albo przynajmniej założenia jakie chcesz w nim przedstawić do oceny np. merytorycznej przez osoby, które się z tym stykają. Niestety to jest Twoja praca domowa i nikt Ci jej za Ciebie nie odwali, mówiąc wprost. Też swego czasu pisałem referat o transporcie samochodowym, najpierw zbierałem materiały (zdjęcia, wszelkie statystyki, doczytywałem szczegółowe informacje o których nie wiedziałem), później zrobiłem sobie plan pracy, a na koniec zacząłem pisać. Niestety brakło mi czasu, aby dać komuś na końcu, bądź w międzyczasie (najlepiej, bo szkoda napisać cały referat i dowiedzieć się, że jedno z podstawowych założeń jest błędne) do oceny merytorycznej tą pracę. Efekt i tak był dobry, nikt się nie czepiał szczegółowych danych, chociaż dzisiaj wiem, że kilka drobnych błędów wtedy popełniłem.

Post Wysłano: 14 wrz 2009, 18:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Myślę, że nie powinieneś skupiać się na tym, co zrobić, żeby firma istniała, tylko założyć, co trzeba zapewnić, by produkt (bądź usługa w przypadku firmy transportowej) była na najwyższym poziomie, o czym świadczy część tematu pracy "Głównym celem każdej organizacji jest produkt". Idąc tym tropem, powinieneś wspomnieć o takich aspektach jak wykwalifikowana kadra, zaplecze socjalne dla pracowników, itp. ;)

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 19 wrz 2009, 20:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ja proponuję to zrobić opierając się o poziomy planowania w przedsiębiorstwie a mianowicie wykonać:
1) plan strategiczny
2) plan taktyczny
3) plan operatywny( operacyjny)
4) plan bieżący
do tego można jeszcze wykonać analizę SWOT
Jeżeli nie wiesz jak się za to zabrać proponuję sięgnąć po książkę pt. Planowanie Logistyczne wydawnictwa Biblioteka Logistyka ( do działu 1) tam znajdziesz niezbędne informacje na temat powyższych planów co powinny zawierać itp. pozdrawiam

Post Wysłano: 20 wrz 2009, 14:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Ja proponuję to zrobić opierając się o poziomy planowania w przedsiębiorstwie a mianowicie wykonać:
1) plan strategiczny
2) plan taktyczny
3) plan operatywny( operacyjny)
4) plan bieżący
do tego można jeszcze wykonać analizę SWOT
Jeżeli nie wiesz jak się za to zabrać proponuję sięgnąć po książkę pt. Planowanie Logistyczne wydawnictwa Biblioteka Logistyka ( do działu 1) tam znajdziesz niezbędne informacje na temat powyższych planów co powinny zawierać itp. pozdrawiam
Na ostatniej lekcji miałem właśnie o tych 4 planach :] Książki takiej jak podałaś koleżanko niestety nie posiadam ale we wtorek powinienem odebrać podręcznik "Planowanie Logistyczne" wyd. Instytutu Logistyki i Magazynowania w Poznaniu wyd.2 , może tam coś znajde. W każdym bądz razie dziękuje za podpowiedź :wink:

Post Wysłano: 20 wrz 2009, 14:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Książka jest bardzo dobra, ja z niej korzystam już drugi rok, tam znajdziesz wskazówki jak zrobić to zadanie.
ps. moim zdaniem zadanie jest trochę źle sformułowane ponieważ temat jest tak obszerny że można napisać na niego pracę magisterską.Poza tym produkt( bądź usługa jak w przypadku przedsiębiorstw transportowych) jest tylko narzędziem, a celem każdego przedsiębiorstwa jest osiągnięcie zysku oraz utrzymanie pozycji na rynku.
pozdrawiam

Post Wysłano: 20 wrz 2009, 15:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Też uważam że pytanie jest zbyt ogólne. Ale jest to rezultat tego że mój nauczyciel od "Planowania Logistycznego" jest absolwentem wyższej szkoły Ekonomii więc z czystą logistyką zbyt wiele wspólnego nie ma. Tylko tyle co się przygotuje w domu przed zajęciami. Da się to wyczuć w trakcie lekcji.

Post Wysłano: 20 wrz 2009, 15:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Wiele szkół ma ten problem. Mianowicie brak odpowiednio wykwalifikowanej kadry nauczycieli. U mnie jest podobnie poza jednym wyjątkiem, mam świetną profesor która ma na prawdę pojęcie o logistyce, a co najważniejsze potrafi zainteresować i wytłumaczyć. Jej wiedza jest godna podziwu, ona mnie przygotowywała do finału I Ogólnopolskiej Olimpiady Logistycznej. Rezultatem było moje 6 miejsce i 15 kolegi który wraz ze mną się uczył będąc w 2 klasie TL.

PS. A co do Planowania Logistycznego to też posiadam drugie wydanie.

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]