Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 09 sie 2009, 14:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Czemu odnoszę wrażenie, że myślisz, że Technikum Logistyczne to tylko TIRY?

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 09 sie 2009, 14:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Scania R420

Cytuj:
Planowanie tras tzn.mozesz cos kolego wiecej na ten temat powiedziec?Jak to sie odbywa?Jezeli wolisz to napisz na G-G:10962586 zeby nie zasmiecac tutaj forum. 8)
Ja miałem zadania zrobione w ten sposób, że musieliśmy obliczyć o której godzinie załadowany zestaw dojedzie do danego punktu np (Hamburg) wliczając w to pauzy i przypadki losowe. Wiedzieliśmy o której samochód wyjeżdza, i jaką średnią prędkością jedzie. No i najważniejsze. Jaką trasą ma pojechać. Bodajże mieliśmy 5 tras do wyboru. Trzeba było obliczyć która jest najkrótsza i przy tym najefektywniejsza. Przyznam że to są bardzo "fajne" i ciekawe zadania. Bynajmniej jak mi dawali to na lekcjach to byłem zadowolony, nie nudziło mi sie. Myśle że wszystkim bo to jednak coś ciekawego i życiowego. Różne pytania dotyczące TL można kierować do mnie. Pozdrawiam
Cytuj:
Dostaniesz sobie jakąś trasę i masz wyznaczyć jakimi drogami, biorąc pod uwagę różne aspekty, typu naciski na osie, takie tam.
No przyznam Bajzel że tego typu zadań nie miałem. Jak by były u mnie to super sprawa, ale zapewne jesteś w starszej klasie lub już zakończyłeś edukacje na poziomie średnim. Jak możesz, na jakim przedmiocie robiliście tego typu zadania?
Cytuj:
Hahah ale skomplikowane wykresy. A uczycie się o takich pierdołach jak MRP, MPR2, JiT itp.?
Z tego co się orientuje JiT (Just in Time) jest to system efektywnej pracy stworzony przez japońską Toyote? Dzięki temu systemowi diametralnie poprawiła się sprzedaż i "forma" firmy. System używany na całym świecie. Dobrze pamiętam czy pomyliłem pojęcia?
Cytuj:
Czemu odnoszę wrażenie, że myślisz, że Technikum Logistyczne to tylko TIRY?
To już uprzedzę Cię kolego żebyś nie musiał się nadwyrężać.
LOGISTYKA TO NIE SĄ "TIRy" !!!!!!
Logistyka jest to planowanie, zarządzanie materiałami, firmą, magazynem i tym podobnymi rzeczami. Oczywiście są zagadnienia dotyczące transportu lądowego (w tym ciężarówek), ale również transportu wodnego, powietrznego i kolejowego. Wracając do tego transportu lądowego. Nie będziecie sie uczyli że Scania R420 ma takie i takie wyposażenie a Man TGX takie i takie i takie są jakie zalety i wady. Jest to bardziej traktowane jako zwyczajny "pionek" przedmiot do transportu tego co musisz przewieźć. Także zastanowić się. Może Technikum Mechaniczne :?:

Post Wysłano: 09 sie 2009, 14:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dopiero 2 rok zaczynam od września, a robiliśmy to na podstawach logistyki :>

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 09 sie 2009, 14:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Dopiero 2 rok zaczynam od września, a robiliśmy to na podstawach logistyki :>
No to my tego nie mieliśmy. Ale nie dziwne jak dali nam nauczyciela który 10 lat uczył budowy maszyn rolniczych :roll: Na logistyce nie zna się wcale, to nawet ja mogę powiedzieć z pełną odpowiedzialnością, ale zaznaczam, przygotowany do lekcji jest zawsze świetnie, więc facet potrafi z tego wybrnąć, i robi nam lekcje w formie wykładu. Mały telebim na ściane, z projektora tekst, setki zdań, przepisać do zeszytu a ja wam to przeczytam dla utrwalenia + zadania z ksiażki. Ale widać o tym co Ty miałeś Bajzel, zapomniał.

Post Wysłano: 09 sie 2009, 17:05

Użytkownik

Użytkownik

GG: 10962586
Samochód: DAF

A jakieś ocenki na tych zawodowych przedmiotach?Wpadają dobre złe?Jakies prace domowe sie dostaje?Pozd.

Post Wysłano: 09 sie 2009, 17:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: kadetem tera

Stajesz się co najmniej upierdliwy więc powtarzam po raz ostatni.
ZALEŻY OD SZKOŁY

"MAM WYJE BANE NA TIRY!"

Post Wysłano: 09 sie 2009, 20:52

Użytkownik

Użytkownik

GG: 10962586
Samochód: DAF

Dobra nic juz nie pytam jedni pisza pytaj o co chcesz a tu upierdliwi... Dzieki Czesc

Ostatnio zmieniony 10 sie 2009, 11:28 przez eRKaZet, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie przesadziłeś z rozciągnięciem tego krótkiego posta na ponad 50 linijek?

Post Wysłano: 09 sie 2009, 21:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
A jakieś ocenki na tych zawodowych przedmiotach?Wpadają dobre złe?Jakies prace domowe sie dostaje?Pozd.
Cytuj:
Stajesz się co najmniej upierdliwy więc powtarzam po raz ostatni.
ZALEŻY OD SZKOŁY
Też mnie już denerwujesz . Piszesz takie bzdury. Co Ci mam powiedzieć, ze 5tki same mam i ty też tak będziesz miał ? Uczysz sie masz 5 nie uczysz się masz 1 proste... zależy jeszcze jak inteligentny jestes :|

Post Wysłano: 01 gru 2009, 20:43

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam. Ja także uczę się w technikum logistycznym w Ostrołęce. Jest to Zespół Szkół Zawodowych nr.1 Jest to typowo męska szkoła ze względu na kierunki jakie tutaj są: technik mechanik, elektryk, elektronik, mechatronik, teleinformatyk itp... Na grubo ponad tysiąc uczniów jest dokładnie tylko 35 dziewczyn :( W 1 klasie zawodowe przedmioty są następujące:
:arrow: Podstawy logistyki
:arrow: Transport i spedycja
:arrow: Ekonomika logistyki ( według mnie najgorszy przedmiot w 1 klasie)
Praktyki miesięczne są dopiero w 3 klasie. W drugiej klasie będziemy mieli wycieczki do różnych firm transportowych w naszym regionie m.in. Targor Truck a także będziemy odwiedzać firmę Stora-Enso (papiernia). To by było na tyle :)

Post Wysłano: 01 gru 2009, 21:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 10480858
Samochód: 440 dxi

Cytuj:
:arrow: Ekonomika logistyki
Te przedmioty chyba są w każdej I klasie Technikum Logistycznego.
Ja jestem na pierwszym roku i wybór jak najbardziej był trafny.Co do praktyk to również dopiero w 3 klasie.
Jednak na początku listopada wybraliśmy się z klasą do Wyższej Szkoły Logistyki w Poznaniu na wykład.
W drugiej klasie mamy podobno odwiedzić magazyny Mandersloot'a w Komornikach i bodajże Zakłady Piwowarskie w Poznaniu.

Post Wysłano: 01 gru 2009, 21:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

A na tych 'wykładach' to nawet miałem być, ale jakoś tak się złożyło, że nie pojechałem w końcu ;)

Temat to: "Logistyka w sporcie" ?

Post Wysłano: 02 gru 2009, 17:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
:arrow: Ekonomika logistyki
Te przedmioty chyba są w każdej I klasie Technikum Logistycznego.
Ja jestem na pierwszym roku i wybór jak najbardziej był trafny.Co do praktyk to również dopiero w 3 klasie.
Jednak na początku listopada wybraliśmy się z klasą do Wyższej Szkoły Logistyki w Poznaniu na wykład.
W drugiej klasie mamy podobno odwiedzić magazyny Mandersloot'a w Komornikach i bodajże Zakłady Piwowarskie w Poznaniu.

Rozkład przedmiotów ( ogólnych i zawodowych) w danej szkole zależy od siatki godzin, którą dyrekcja ustala przed rozpoczęciem kształcenia danego oddziału(klasy) na całe 4 lata nauki. Praktyki też są indywidualną sprawą i od szkoły zależy w w której klasie będą. W większości są one w 3 klasie(np. u mnie) ale to nie reguła.
Co do wyboru technikum logistycznego czy spedycyjnego jedno jest pewne, kandydat powinien wykazać się pewnymi cechami takimi jak sumienność, odpowiedzialność, umiejętność pracy w zespole co zaowocuje w późniejszej pracy. Jedno trzeba sobie wziąć do serca, chcąc być dobrym logistykiem czy spedytorem należy już na etapie nauki w technikum być konsekwentnym i brać odpowiedzialność za swoje decyzje. Nie będę ukrywać także że zainteresowanie tematem też dużo pomaga w późniejszej nauce i pojmowaniu wiedzy. Wiem to sama po sobie, mając na co dzień do czynienia np. z ojcem który jest kierowcą zawodowym czy znając osoby z branży można się bardzo wiele nauczyć, oswoić z pewnymi pojęciami. Sama jestem uczennicą 3 klasy technikum logistycznego i widzę stosunek kolegów i koleżanek do nauki, do skutków jakie niosą za sobą decyzje przez nich podjęte. Czasami nóż się w kieszeni otwiera jak się słyszy herezje jakie oni wygadują podczas odpowiedzi ustnych z przedmiotów zawodowych. Przedmioty logistyczne jakie są w szkole wiążą się ze sobą , jeden łączy się z drugim w mniejszym czy większym stopniu, osoby które tego nie dostrzegają będą miały problemy w późniejszej pracy. ( o ile zdadzą egzamin zawodowy.) Logistykę należy postrzegać jako jedność , jako łańcuch w którym żadne z ogniw nie może istnieć samodzielnie. Logistyka jest to także dziedzina której nie można jednoznacznie przyporządkować do przedmiotów humanistycznych czy ścisłych , znajduje się po środku.
Technik logistyk jest to stosunkowo nowy kierunek kształcenia ( obecny w polskich szkołach od momentu wstąpienia do UE)o. Logistyka jest obecna praktycznie w każdym sektorze gospodarki. Dlatego uzyskując tytuł technika logistyki macie szansę zdobyć bardzo ciekawą pracę.

PS. Dla osób zainteresowanych tematem, chcących poznać od podstaw logistykę polecam książkę pt "Logistyka" pod redakcją Danuty Kisperskiej Moroń. Jest napisana zrozumiałym dla każdego językiem i wyjaśnia od podstaw definicję logistyki, obszary jej działania itp.

Post Wysłano: 07 gru 2009, 15:52

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:
Czasami nóż się w kieszeni otwiera jak się słyszy herezje jakie oni wygadują podczas odpowiedzi ustnych z przedmiotów zawodowych.
Zgadzam się. U nas w klasie też chodzi parę osób, które nie mają zielonego pojęcia nawet o transporcie samochodowym nie mówiąc już o jakimkolwiek zarządzaniem magazynami czy organizowaniem tras. I jak dalej tak pójdzie to 1/3 klasy odpadnie po 1 roku nauki patrząc na ich oceny. No ale każdy chce spróbować

Post Wysłano: 07 gru 2009, 16:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Czasami nóż się w kieszeni otwiera jak się słyszy herezje jakie oni wygadują podczas odpowiedzi ustnych z przedmiotów zawodowych.
Zgadzam się. U nas w klasie też chodzi parę osób, które nie mają zielonego pojęcia nawet o transporcie samochodowym nie mówiąc już o jakimkolwiek zarządzaniem magazynami czy organizowaniem tras. I jak dalej tak pójdzie to 1/3 klasy odpadnie po 1 roku nauki patrząc na ich oceny. No ale każdy chce spróbować
Jedną z głównych przyczyn dla których tak się dzieje jest źle przygotowany proces rekrutacji do takowych szkół. Pozwolę sobie zacytować komentarz z pewnego portalu branżowego. Został on napisany najprawdopodobniej przez spedytora. Idealnie opisuje on sytuację techników logistycznych i spedycyjnych.

" Podstawa to rekrutacja dobrze przygotowana. Nie każdy nadaje sie do tego zawodu. Najlepszy program
wspaniałe zajecia nie zrobią spedytora ani logistyka z życiowej sieroty. Najważniesze są cechy charakteru
kandydata do tego zawodu reszty się nauczy. Bazą programu powinny być jednak nie regółki i definicje wymyślone w nowych czasach , ale stare sprawdzone zasady kupieckie , reguły obrotu w Handlu Międzynarodowym , Konwencje międzynarodowe , podstawy prawne funkcjonowania firm spedycyjnych transportowych i logistycznych - i praktyki w firmach - nie jedna miesięczna za cały czas studiów( jak Akademia Ekonomiczna w Katowicach) ale przynajmiej miesiąc co roku w każde wakacje i po parędni w ferie.
Młodzi ludzie muszą się również nauczyć obowiązkowości , odpowiedzialności i tego ,że czasem trzeba zrezygnować z własnych przyjemności i zostać w pracy bocoś nie zagrało w procsie i grozi postój na produkcji ,który może kosztować miliony."

Post Wysłano: 07 gru 2009, 17:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 10729981
Samochód: Bmw

Pretensje do Ministerstwa Edukacji Narodowej oraz do Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego. :)

Post Wysłano: 07 gru 2009, 19:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Pretensje do Ministerstwa Edukacji Narodowej oraz do Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego. :)
Pretensje, moim zdaniem to temat rzeka, bo cały system szkolnictwa w naszym kraju nadaje się do reformy.

Post Wysłano: 15 gru 2009, 12:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Też mam te 3 przedmioty i tez mówię że dla laika który nie miał z rachunkowością nic wspólnego to ciężki przedmiot, a do tego mam jeszcze taki przedmiot jak Podstawy przedsiębiorczości i głównie na tych dwóch przedmiotach się skupiam, bo podstawy logistyki czy transportu są proste (jak na razie :D ), ale przez to np. średnio idzie mi z przedmiotów niezawodowych.

Post Wysłano: 04 sty 2010, 21:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Więc mówisz że dużo matematyki jest ale to chyba zależy gdzie i teraz pytanie do Soon3y jak tam jest w Oce bo też bym chciał się tam wybrać na logistykę ?? obchodzi mnie głównie jaki jest kluczowy przedmiot w tym kierunku matmy więcej czy w kierunku polskiego \\.

Post Wysłano: 04 sty 2010, 22:41

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Więc mówisz że dużo matematyki jest ale to chyba zależy gdzie i teraz pytanie do Soon3y jak tam jest w Oce bo też bym chciał się tam wybrać na logistykę ?? obchodzi mnie głównie jaki jest kluczowy przedmiot w tym kierunku matmy więcej czy w kierunku polskiego \\.
W technikum kluczowe są przedmioty zawodowe, nie ma rozszerzonej matematyki czy języka polskiego. Musisz jedynie wiedzieć, które przedmioty będą rozpatrywane przy aplikowaniu na studia jeśli chcesz kontynuować naukę.

Post Wysłano: 05 sty 2010, 20:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11187010
Samochód: BMW E36 M52b20

Fakt może kluczowym językiem nie jest polski, ale matma jest praktycznie wymagana na każdym kierunku studiów szczególnie po technikach.

Ja chodzę do technikum elektronicznego i mam rozszerzoną matematykę, nie wiem jak jest w logistycznym ale zawsze to później łatwiej na studiach. Mam też te podstawy przedsiębiorczości z którymi jest ciężko (nauczyciel też za bardzo nie jest dobry), ale trudno trzeba sobie radzić.