[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
Samochody ciężarowe na wyposażeniu Wojska Polskiego - Strona 2 - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Rav

Cytuj:
Cytuj:
http://www.youtube.com/watch?v=ZgfZjYMcp9A - buahahaha :lol: Wojskowa przyczepa dużej ładowności :)
Czy w takiej przyczepce nie wożą czasem grochówki :?:
Może nie wożą, ale robią na miejscu:p
Swoją drogą to bym zjadł sobie teraz takiej grochóweczki ze świeżym chlebem :D

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Był jeszcze jeden starszy 266 z hamulcem ręcznym jak w osobówkach dźwignia, tylko oczywiście olbrzymia i hamowanie na dwie osie tylne, podczas deszczu na kostce nieźle bokiem się wchodziło w zakręty na ręcznym
W Wojsku miałem okazje jeździć 266 rocznikami 1984-1994 i wszystkie miały takie hamulce ręczne, a hamulec ten znajdował się na wale napędowym, koło skrzyni biegów.

Auta w wojsku, tam gdzie ja byłem (akurat na kompani transportowej) to:
Star 200- skrzyniowy
Srar 266-skrzyniowy, lub np z urządzeniem radiolokacyjnym,
Star 1142-skrzyniowy
Star 944-skrzyniowy
Jelcz 416-skrzyniowy
Jelcz 642-ciagnik siodłowy z pompą (do tankowania paliwa w samolotach)silnik Stayer 320KM
Jelcz 642-ciagnik siodłowy z pompą (do tankowania paliwa w samolotach)silnik Iveco ok 350KM
Jelcz 325- cysterna do sciągania paliwa z samolotów
Jelcz 622-skrzyniowy silnik Iveco ok 350KM
Jelcz 422-szambowóz
Jelcz-symbolu nie pamietam, ale 4-osiowy, dzwig Hiab i ok 7metrów skrzynia ładunkowa, silnik Iveco 350KM
Kamaz-wywrot
Ural-tzw APA-podawała prąd do rozruchu samolotów
Ził-z powietrzem do samolotów-silnik benzynowy(fajnie cicho pracował)
Kraz-skrzyniowy
Iveco Stralis-skrzyniowy, 350KM

Ogólnie po za Stralisami i Hiabem, reszta aut średnio po 15-20 lat i więcej, nie wspominając o radzieckich sprzętach.

Najlepsze auta były jednak w WSP Man 19.414 4x4, Scania 420 6x6, MB Actros 6x6 410KM, był jeszcze Jelcz 422 i Star 266.

Zdjęć z wiadomych powodów nie zamieszcze.

Cytuj:
Może nie wożą, ale robią na miejscu:p
Swoją drogą to bym zjadł sobie teraz takiej grochóweczki ze świeżym chlebem :D
Miałem okazję jeść taką jak byłem nad morzem :D Mieli taką przyczepkę z dwoma kociołkami i sprzedawali grochówkę w takich talerzach wydrążonych w bochenku chleba. Grochóweczka palce lizać :mrgreen:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 9590680
Samochód: Żółty

Odejdę od tematu grochówki... :mrgreen:

Kilka lat temu w magazynie "Nowa Technika Wojskowa" regularnie ukazywały się artykuły dotyczące nowych ciężarówek w polskiej armii. Jak jest teraz - nie wiem, ale jeżeli ktoś ma możliwość wglądu w starsze numery to polecam.

Oprócz wspominanych tutaj marek opisane były tam między innymi MAN-y TGA z kabinami XXL oraz naczepami Zasław (wtedy jeszcze po prostu Zremb bodajże). :wink:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Ta grochówka wojskowa nie pachnie zbyt zachęcająco (mówiąc bardziej po ludzku - śmierdzi), ale w smaku to jest numer 1 na świecie :mrgreen: I do tego bardzo sycąca ;)

Znalazłem fajną stronkę o militariach, a na niej kilka ciekawych opisów:

http://www.bartek.aganet.pl/readarticle ... cle_id=100 - Zestaw do transportu czołgów i sprzętu gąsienicowego ACTROS z naczepą GOLDHOFER.

http://www.bartek.aganet.pl/readarticle ... cle_id=101 - IVECO MP 720E 47 WT Zestaw do transportu czołgów i sprzętu gąsienicowego

http://www.bartek.aganet.pl/readarticle ... cle_id=102 - IVECO STRALIS AT260S35Y/P Samochód ogólnego przeznaczenia o dużej ładowności

http://www.bartek.aganet.pl/readarticle ... cle_id=804 - Jelcz 442 "Bartek"

http://www.bartek.aganet.pl/readarticle ... icle_id=99 - JELCZ z żurawiem HIAB-700

http://www.bartek.aganet.pl/readarticle ... cle_id=103 - JELCZ-862 MULTILIFT Mk. IV

http://www.bartek.aganet.pl/readarticle ... icle_id=88 - STAR 266

http://www.bartek.aganet.pl/readarticle ... cle_id=105 - STAR 266M

http://www.bartek.aganet.pl/readarticle ... cle_id=104 - STAR-944

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Renault Premium / Range T

O te wozy do transportu sprzętu ciężkiego mi chodziło, jednak się nie myliłem zbytnio.

DZIĘKI Harry ;)

Tiry na tory, pociągi na drogi, tory na traktory, traktory do obory.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

W NTW co roku ukazuje się artykuł prezentujący zakupy ciężarówek w WP w roku poprzednim.
W zeszłym roku zaczęły się m.in. dostawy Iveco Eurocargo ML 160E25-/P, które zostały wybrane w przetargu na następcę Starów 200 i pochodnych. W sumie zostanie dostarczonych 646 pojazdów z nadwoziem skrzyniowym.
W zeszłym roku wojsko kupiło też dwie Scanie 4x4 i 6x6 w wersji wozu gaśniczego. Modelu teraz nie pamiętam, muszę w domu sprawdzić. :)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

A może mógłbyś zeskanować takie artykuły i wrzucić je tutaj?

Firma na której się rozładowywaliśmy dość regularnie, zajmująca się lakierowaniem pojazdów, naczep, zabudów miała właśnie kontrakt na malowanie tych Iveco dla WP.

Ja widziałem zarówno EuroCargo jak i Stralisy. Zdjęcie przed:
Obrazek
I po malowaniu:
Obrazek

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: JELCZ 862

Lakier z tych Stralisów bardzo szybko się przeciera i zaraz widać podkład. Skrzynie ładunkowe szybko rdzewieją - 3-4 lata i burty pomarańczowe.
Cytuj:
Wojsko najwięcej posiada Starów, aczkolwiek są one wypierane przez Iveca i Jelcze. Roczna produkcja Jelcza wynosi ponad 100 pojazdów rocznie z czego 70% idzie dla wojska, co do misji w większości są wykorzystywane Jelcze, najlepiej się sprawdzają
Jeśli chodzi o misje to najlepiej się sprawdzały i sprawdzają Stary 266 a nie Jelcze. Tylko ostatnimi czasy po wprowadzeniu 862 oraz 662 star schodzi na dalszy plan tylko ze względu na ładowność.

Polecam artykuły:
- Starem (266) po stokach Hindukuszu
- Starem (66) przez Saharę

W przypadku wojny zostaniemy bez części do tych zachodnich samochodów.

W armii USA powoli są wycofywane ponad 20 letnie hummery - zresztą Generals Motors sprzedał go państwu środka. Natomiast u nas, akurat teraz są one wprowadzane :lol: . I będziemy musieli części kupować z chin.

Ostatnio zmieniony 01 sie 2009, 13:12 przez emil, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7138832
Samochód: Jelcz-Scania

Co to za model 866 nigdy o takim nie słyszałem?

Użytkownik

Użytkownik

GG: 6339605
Samochód: STAR 244 GBA Pożarniczy

JELCZ 844, który niebawem zapewne ujży światło dzienne ale tylko do dyspozycji militarnej.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Jeśli chodzi o misje to najlepiej się sprawdzały i sprawdzają Stary 266 a nie Jelcze.
Jelcze to głównie pojazdy dużej ładowności więc inna klasa niż stary. Moim zdaniem nie można ich bezpośrednio porównywać.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Sorki, miało być 662.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5236488
Samochód: ŁOPEL

Cytuj:
Obrazek
takie maszynki tez ma wojsko :roll:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Harry_man, jesteś z Częstochowy, i lubisz oglądać rozpędzone Stary 266 z żołnierzami na pace? Ustaw się 15 sierpnia przy skrzyżowaniu DK1 z Aleją Jana Pawła II., albo na którejkolwiek innej drodze krajowej / ewentualnie wojewódzkiej (np. na Opole). Wrażenia po przejeździe kolumny złożonej z 40 Starów są bezcenne :D

Pamiętam jak 3 lata temu taka kolumna przejechała pod moim domem. Ludzie! Wiecie, jak pachniało po przetoczeniu się 40 "staruszków"? I ten szum kół terenowych i przekładni... Zawsze czekałem na Święto Wojska Polskiego.

Polecam Niezależne Forum O Wojsku - tam piszą prawie sami zawodowcy, i bardzo narzekają na pojazdy, które są starsze od przeciętnego poborowego :/

I strona Klubu Rezerwistów Wojska Polskiego, a tam zdjęcia i opisy byłych kierowców tych cacek. Szczególnie lubię opowieść o wyjeździe całego pułku w rejon alarmowy... kilkadziesiąt Starów 66!

"Ciiiiicha nossssss..." :D

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Gdyby była jakaś pewna godzina przejazdu to na pewno bym podskoczył. Ale czekać pół dnia żeby popatrzeć sobie na stary przez 2 minuty to mi się nie bardzo kalkuluje :)

A tak na marginesie, to droga na Opole też jest krajówką ;)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Wystarczy sprawdzić, o której jest msza WP, i po jej zakończeniu pojechać na Jasną Górę :lol:

Mam fajną, branżową stronę, 10. Warszawskiego Pułku Samochodowego, jest to jednostka logistyczna podlegająca bezpośrednio pod DWL.
Na wyposażeniu mają nawet osobowe Ople Omegi.

http://www.10wpsam.mil.pl/

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: wypasione

Kiedyś ten Pułk wchodził skład Warszawskiego OW. Według mnie powinien się on nazywać Pułkiem Dyspozycyjnym DWL. Ponieważ z tego co pamiętam było tam więcej pojazdów osobowo - terenowych niż samych pojazdów ciężkich.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

http://www.10blog.sow.mil
Tu macie link do jednej z dwóch brygad logistycznych (10 Blog Opole). Do 1 Blog Bydgoszcz coś adresu nie mogę odszukać.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Też szukałem wczoraj linku do 1 BLog, ale ta JW nie ma strony w internecie.

Zresztą, transport jest w wojsku tylko wycinkiem logistyki. Każda kompania ma na stanie pojazdy, nie tylko transportowa.