[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
Kwalifik. Wstępna - pytania do egz. kwalifikacyjnego kat. D - Strona 3 - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 5808640

Witam. Ja zdalem kwalifikacje jakies 2 tygodnie temu.Psychologiczne zrobilem odrazu po egzaminie w ten sam dzien natomiast lekarskie zrobilem tydzien pozniej.Rozmawialem z prezesem pzmotu w opolu gdzie zdawalem i powiedzial ze nie istotne kiedy robie badania czy przed czy po. Jaja pojawily sie jak chcialem wyrobic nowe prawo jazdy. Otoz poszedlem do starostwa i w wydziale komunikacji powiedzieli mi ze nie wyrobia mi nowego prawka z wpism bo oni nic o tym nie wiedza ze takie cos jest. Powiedzieli ze poki co nie maja zadnych wytycznych na ten temat i ze mam poprostu papiery trzymac u pracodawcy a on mi wydaje zaswiadczenie ze spelniam warunki itp.itd. tak jak to bylo przedtem. Rozmawialem tez z inspektorem itd ktory powiedzial mi ze na wymiane prawa jazdy mam czas do wrzesnia, a narazie moge jezdzic z zaswiadczeniem od pracodawcy i tak wlasnie robie. Pod koniec sierpnia pojde do nich jeszcze raz i zobacze czy juz cos wiedza. A tak na marginesie to mam pytanie odnosnie tych badan. Jezeli nie zrobisz badan przed egzaminem tylko po egzaminie to co wtedy? Nie wyrobia ci tego prawka czy co??Bo to dla mnie nie jasne z leksza

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

W ustawie jest zapis /art. 39j i 39k/ że "pierwsze badanie lekarskie jest wykonywane przed dniem wydania świadectwa kwalifikacji zawodowej potwierdzającego ukończenie kwalifikacji wstępnej". I to samo jest przy badaniach psychologicznych. A świadectwo kwalifikacji zawodowej dostaje się po zdanym egzaminie.

Ale głowy ci za to chyba nikt nie urwie, że zrobiłeś po. W każdym razie ośrodek ma prawo ich żądać przed egzaminem.

A co do urzędu, to przecież jest ustawa, jest rozporządzenie, więc o co chodzi? Może po prostu nie chce im się przeczytać i stosują spychologię?

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Cytuj:
Witam. Ja zdalem kwalifikacje jakies 2 tygodnie temu.Psychologiczne zrobilem odrazu po egzaminie w ten sam dzien natomiast lekarskie zrobilem tydzien pozniej.Rozmawialem z prezesem pzmotu w opolu gdzie zdawalem i powiedzial ze nie istotne kiedy robie badania czy przed czy po. Jaja pojawily sie jak chcialem wyrobic nowe prawo jazdy. Otoz poszedlem do starostwa i w wydziale komunikacji powiedzieli mi ze nie wyrobia mi nowego prawka z wpism bo oni nic o tym nie wiedza ze takie cos jest. Powiedzieli ze poki co nie maja zadnych wytycznych na ten temat i ze mam poprostu papiery trzymac u pracodawcy a on mi wydaje zaswiadczenie ze spelniam warunki itp.itd. tak jak to bylo przedtem. Rozmawialem tez z inspektorem itd ktory powiedzial mi ze na wymiane prawa jazdy mam czas do wrzesnia, a narazie moge jezdzic z zaswiadczeniem od pracodawcy i tak wlasnie robie. Pod koniec sierpnia pojde do nich jeszcze raz i zobacze czy juz cos wiedza. A tak na marginesie to mam pytanie odnosnie tych badan. Jezeli nie zrobisz badan przed egzaminem tylko po egzaminie to co wtedy? Nie wyrobia ci tego prawka czy co??Bo to dla mnie nie jasne z leksza
deca87 powiedz gdzie zdawałeś ten test Kwalifikacji. Ciężko było go zaliczyć. Opisz swoje wrażenia.

Użytkownik

Użytkownik

Zdawalem w opolu a jestem z kedzierzyna-kozla. Przy 1 podejsciu bylo nas 11- zdalo 3 i to na granicy bledu. Pytania ogolnie byly dosc latwe ale bylo pare takich w ktorych moglbys zaznaczyc wszystkie odpowiedzi i na tych pytaniach sie wylozylismy. Poprawke mielismy za tydzien. Musielismy sie zlozyc na nia po 143zl bo oczywiscie komisja tam za darmo nie siedzi.czlonek zarabia 300zl a przewodniczacy 400zl. Do poprawki podeszlo nas 7. 6 zdalo jeden nie zdal. Pytania byly mniej wiecej tej samej trudnosci. Ogolnie egzamin wcale nie jest trudny ale zdarzaja sie takie pytania, ze sa 3 odpowiedzi i kazda moze byc prawidlowa. Ciesze sie ze ten koszmar sie wkoncu skonczyl. Na prawko poszedlem w tamtym roku w lipcu.Egzamin zdalem w listopadzie, od listopada nie moge jezdzic autobusem(wlasciwie nie moglem bo teraz juz moge). Jesli macie mocne nerwy, duzo kasy i czasu to ten kurs to pestka :D

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Słuchaj, to ten PZMOT: http://www.pzmot.opole.pl Na Oleskiej?

I ile tam kosztuje KW?
Jak długo trwa?
Kiedy są zajęcia rano, wieczorami, weekendy?

Proszę cię, napisz coś więcej. Do Opola mam blisko, więc nie wiem czy nie wybrałbym się tam...

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Słuchaj, to ten PZMOT: http://www.pzmot.opole.pl Na Oleskiej?

I ile tam kosztuje KW?
Jak długo trwa?
Kiedy są zajęcia rano, wieczorami, weekendy?

Proszę cię, napisz coś więcej. Do Opola mam blisko, więc nie wiem czy nie wybrałbym się tam...
tak to wlasnie ten pzmot na oleskiej. Koszt kursu to 5000tys (liczac z dojazdami to wyszlo mnie jakies 7000tys). Bylo nas 11 i na poczatku viceprezes powiedzial ze jesli byloby nas conajmniej 20 to cena poszlaby w dol- niestety zostalo nas 11 i cena tez taka zostala. Sluchaj- na 1 zajecia przyjechalem 27 marca bodazje z tym ze ten prawdziwy kurs zaczal sie w styczniu ale nie bylo zajec bo nie bylo chetnych :D. Zajecia "pelna para" zaczely sie wlasnie od 27 marca mniej wiecej. Kurs zakonczyl sie na poczatku czerwca, a egzamin mielismy 3 tygodnie pozniej. Zajecia masz roznie, w tygodniu i w weekendy. Bywalo ze rano i bywalo ze wieczorem. Co do godzin i dni zajec to musze tu przyznac ze osrodek sie nie liczy za bardzo z kursantami(zajecia sa wtedy kiedy wykladowcy maja czas na wyklady).Najczesciej wygladalo to tak ze dzwonili np. we wtorek w poludnie ze w srode rano sa zajecia. Jesli jestes bezrobotny i masz duzo czasu to ok ale jesli pracujesz to ciezko sobie zalatwic wolne z dnia na dzien tak ooo. Jeden raz jeszcze przejdzie ale to sie zdarzalo bardzo czesto zeby nie powiedziec ze praktycznie zawsze. Ogolnie to tak jak juz pisalem we wczesniejszych postach. CIESZE SIE, ZE TEN KOSZMAR SIE WKONCU SKONCZYL. Ten kurs to horror i nie chodzi o materialy itd. tylko o dlugosc jego trwania i pieniadze jakie trzeba na to wydac. To jest tylko nabijania kieszeni osrodkom i tym na gorze. na wiekszosc pytan odpowiedzialbys bez tego kursu. Jesli chcesz wiedziec cos jeszcze napisz na GG

Użytkownik

Użytkownik

A wiadomo coś w sprawie skróćenia tego kursu z 280 do 140 h tak jak to wygląda w innych krajach?
Ponadto mam jeszcze jedno pytanie. Otóż jak wiadomo od dawna że
Cytuj:
Kierowca wykonujący przewóz drogowy jest obowiązany odbyć pierwsze szkolenie okresowe i uzyskać wymagany wpis do prawa jazdy w terminie do dnia: 10 września 2013 r.w przypadku uzyskania po raz pierwszy prawa jazdy kat. D1 lub D do 31 grudnia 2008
Czyli uzyskując np teraz w lipcu prawko kat. D mam czas na "odbębnienie" tej kwalifikacji do 10 wrzesnia 2013? A czy do tego czasu moge zrobić kurs na przewóz osób po staremu i legalnie pracować jako kierowca autobusu a na KW wybrać sie np. w 2012 roku?? Czy takiej możliwości juz nie ma i pozostaje tylko jak najszybciej zrobić KW aby można było legalnie pracować jako kierowca ??

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH 440

Przecież 100 razy było mówione, że jak uzyskasz prawko kat. D po 10.09.2008, to musisz odbyć KW. To, co przytoczyłeś tyczy się osób które uzyskały je przez podanym terminem. Zastępuje to odnowienie kursu na przewóz osób.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dziś miałem info z pierwszej ręki, Kwalifikacja Wstępna wchodzi od października w wersji 140 h. Koszt w ośrodku w Szczecinie w którym teraz kosztuje 8 tys. to jakieś 3400zł.
Myślę że w białostockim KPKM jej cena będzie jeszcze bardziej przystępna gdyż teraz jej koszt to 5 tys. jak podzielić na połowę to będzie coś ok 2,5 tys.
Bardzo się ucieszyłem z tego powodu że jednak działają coś w sprawie tych 280h :)

Cytuj:
Dziś miałem info z pierwszej ręki, Kwalifikacja Wstępna wchodzi od października w wersji 140 h. Koszt w ośrodku w Szczecinie w którym teraz kosztuje 8 tys. to jakieś 3400zł.
Myślę że w białostockim KPKM jej cena będzie jeszcze bardziej przystępna gdyż teraz jej koszt to 5 tys. jak podzielić na połowę to będzie coś ok 2,5 tys.
Bardzo się ucieszyłem z tego powodu że jednak działają coś w sprawie tych 280h :)
Mnie również bardzo cieszy ta informacja, niestety znając polskie realia, to szkoły na pewno nie podzielą ceny na pół, tylko jeżeli przy 280h kurs kosztuje np. 7 tyś, to przy 140h będzie kosztował np. 5 tyś... Ot specyfika naszego kraju.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Mnie również bardzo cieszy ta informacja, niestety znając polskie realia, to szkoły na pewno nie podzielą ceny na pół, tylko jeżeli przy 280h kurs kosztuje np. 7 tyś, to przy 140h będzie kosztował np. 5 tyś... Ot specyfika naszego kraju.
wolfzan nie :!:
Szczeciński ośrodek za kurs 140 h życzy sobie 3 tys. :)

Cytuj:
Cytuj:
wolfzan nie :!:
Szczeciński ośrodek za kurs 140 h życzy sobie 3 tys. :)
Zobaczymy czy nasza euforia nie jest przedwczesna. Jeżeli rzeczywiście zostanie zmniejszona liczba godzin, to oczywiście piszę się na to i wskakuję do MPK.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3694165
Samochód: DAF XF SSC 106 + Wielton

Kolego powiedz coś jak wyglądały zajęcia praktyczne???

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2805106

PORD w Gdańsku prowadzi nabór na szkolenie w zakresie kwalifikacji wstępnej (koszt 7500 zł. - chyba, że wejdzie te 140 godzin...) oraz na szkolenia okresowe (650 zł. - taniej raczej nie znajdziecie).
Co do dni i godzin odbywania się zajęć to jeszcze nie jest to ustalone, ale najprawdopodobniej kwalifikacja wstępna będzie się odbywać w systemie popołudniowo-weekendowym.

Żródło: http://www.pord.pl/kwalifikacja.html

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: PN1500'81

wrzucam kolejne pytanko

Jaki odcinek drogi pokona pojazd poruszający się z prędkością 90km/h w ciągu 3s?
a) 150m
b) 75m
c) 45m

i jeszcze dwa z głowy, czyli należy brać poprawkę że coś mogłem źle zapamiętać

kto reguluje dostęp poszczególnym organom do SIS?
NSIS
CSIS
generalny inspektor ochrony danych osobowych

czy można instalować dodatkowe urządzenia oświetleniowe w samochodzie?
można dowolnie instalować
jest to zabronione
można ale tylko zgodnie z przepisami szczegółowymi

czego dotyczy art.100 KWS?

były też ze dwa pytania dot. statystyk wypadków.

egzamin oczywiście uwaliłem

B,C,D

Użytkownik

Użytkownik

GG: 12345722

Pierwsze pytanie akurat jest na poziomie 1 klasy gim :D
Wiem, bo się uczyłem...

90 km/h * 10/36 = 25 m/s
25 m/s * 3m = 75 m

I rozwiązanie gotowe.

Co do pozostałych pytań - nie wiem, ponieważ nie przygotowywałem się do testu, jednak chętnie przeczytałbym więcej pytań ;)

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Driver Certificate of Professional Competence PCV lub LGV

Panowie w Anglii taki kurs trwa 35 godzin i jest ważny 5 lat. Można go zrobić w 7 godzinnych częściach. Jeśli robimy autobus i ciężarówkę można te dwa kursy połączyć w jeden. Koszt f75 za dzień... Egzamin wielokrotnego wyboru - kolega bez znajomości języka zdał nauczył się z książki wszystkiego na pamięć, nie ma tego za wiele.

Na Autobus obowiązkowy od 10 września 2008.

Na Ciężarówkę obowiązkowy od 10 września 2009.

Certyfikat ADR, przewóz koni ACET certyfikat i kurs kompetencji na AutoBus.

DAF 75 cysterna z opałem a czasami DAF 75. z końmi wyścigowymi na pace ;).

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

NO wlasnie juz o tym pisalme kiedys ze w anglii czy irlandii ta kwalifikacja kosztuje grosze. Jedno mnie tylko martwii. W polsce jast taki zepis ze trzeba przebywac na terenie naszego kraju 180 dni albo cos kolo tego (albo studiowac od 6 miesiecy) zeby mozna bylo zrobic taka kwalifikacje. Nie wiem czy w anglii jest taki przepis. Jak nie to nie rozumiem dlaczego ludzie sie do anglii nie wybieraja :(. Na D moga to juz robic od prawie roku.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
wrzucam kolejne pytanko

Jaki odcinek drogi pokona pojazd poruszający się z prędkością 90km/h w ciągu 3s?
a) 150m
b) 75m
c) 45m

i jeszcze dwa z głowy, czyli należy brać poprawkę że coś mogłem źle zapamiętać

kto reguluje dostęp poszczególnym organom do SIS?
NSIS
CSIS
generalny inspektor ochrony danych osobowych

czy można instalować dodatkowe urządzenia oświetleniowe w samochodzie?
można dowolnie instalować
jest to zabronione
można ale tylko zgodnie z przepisami szczegółowymi

czego dotyczy art.100 KWS?

były też ze dwa pytania dot. statystyk wypadków.

egzamin oczywiście uwaliłem
gustraw nie lam sie. Ja 1 raz tez udupilem. Za 2 zdalem i to sam sie zdziwilem bo w czesci mialem 1 blad a w drugiej 0. Ogoln ie sie juz wypowiadalem na temat tego kursu ale powtorze jescze raz. Pytania sa poprostu chore ci ktorzy pracowali nad opracowaniem tego krusu powinni sie zaczac leczyc bo sa popierd....ni. Duzo wytrzumalosci i zawzietosci dla tych ktorzy robia ten kurs panowie

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: PN1500'81

czy wydzielanie przez organizm adrenaliny jest spowodowane:
a)stresem psychologicznym
b)stresem biologicznym
c)zmęczeniem

ktoś tam miał pytanie jak działa heroina

czy w lampie sygnałowej jako źródło światła może być zastosowana żarówka LED?
a) tak, jeśli czpień zarówki pasuje
b) nie
c) źródło światła musi być zgodne z homologacją

I teraz pojawia sie pytanie co to jest lampa sygnałowa? Prawdopodobnie rozchodzi się o dyskoteke na radiowozie/karetce. Nie wiem czy jest jakiś egzamin na pojazdy uprzywilejowane, ale jeśli jest to część pytań do kwalifikacji wstępnej jest z tamtąd zerżnięta. Dodam że w pytaniu które wcześniej napisałem dot. dodatkowych urządzeń oświetleniowych, z boku zamieszczony był obrazek karetki pogotowia.

Dzisiejsze statystyki to 4 na 16.

Wszystkim podchodzącym do tego kretyńskiego egzaminu życzę powodzenia,a przede wszystkim dużo szczęścia, bo tylko od szczęścia zależy wynik.
Ja mam to już z czapki.

I 4:2 umiarkowanie przygotowywałem się
II 2:5 solidnie przygotowywałem się
III 1:2 olałem temat

B,C,D