Drzewa przy drodze
Niech są jak są 21%  21%  [ 21 ]
Mogą być z pewnymi zastrzeżeniami (napiszcie jakimi) 23%  23%  [ 23 ]
Należy wyciąć 47%  47%  [ 47 ]
Są mi zupełnie obojętne 8%  8%  [ 8 ]
Liczba głosów: 99
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 30 cze 2009, 18:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: 4141

Cytuj:
wycięcie wszystkich drzew faktycznie byłoby czasochłonne i kosztowne i w krótkim czasie nierealne.
Myśle że właściciele tartaków chętnie by kupili takie drzewa i wycieli za własną kasę.
Cytuj:
Tutaj akurat ktoś sprytnie policzyl ze taniej wyjdzie postawienie znaku niz wyciecie drzewa
Fakt że to jest odblaskowe i raczej da się zauważyć ale jeżeli ktoś zahaczy margines....
Cytuj:
Przecież jak kierowca nie jest głupi to nie przywali, a jak jest głupi to będzie to naturalna selekcja
A jeżeli nie jest głupi a z naprzeciwka jedzie pijany(lub nawet trzeźwy) kierowca który stracił panowanie nad kierownicą ?
Cytuj:
Gdyby drzewa były 3 metry od drogi to problemu by nie było.
powiedzmy że na 30% polskich dróg drzewa stoją w odległości metry od drogi wtedy wystarczyło by wyciąć właśnie te 30% a pozostałe 70% zostawić w spokoju i problemu by nie byo
Cytuj:
Zły przykład, jak sam napisał zasnął - czy to wina drzewa?
Jego wina ale żeby nie drzewo...

Post Wysłano: 30 cze 2009, 19:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: wrotki

Tak, niech rosną, ale nie 1 tylko 4 metry od drogi, a jak jest rów, to przynajmniej 1 metr za rowem.

PS. ciężko jest komentować, to co napisał Bajzel, więc ja postanowiłem uczcić tę wypowiedź minutą ciszy :/

Post Wysłano: 30 cze 2009, 19:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Cytuj:
Przecież jak kierowca nie jest głupi to nie przywali, a jak jest głupi to będzie to naturalna selekcja
Cytuj:
A jeżeli nie jest głupi a z naprzeciwka jedzie pijany(lub nawet trzeźwy) kierowca który stracił panowanie nad kierownicą ?
Przeczytaj jeszcze raz mój post, oraz wczesniejszy, do którego sie odnosi.

Mam wrażenie, że czytałeś mocno przeskakując ;-)

W każdym razie to była ironia..

Post Wysłano: 30 cze 2009, 20:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

A ja chciałem przypomnieć, że te drzewa stoją od XX lat. I nie ma co się sprzeczać, zawsze znajdzie się ktoś... czyt. GRIN PIS albo podobne i się łańcuchami poprzypinają. Także jak to w Polsce, tak źle, tak niedobrze.

Post Wysłano: 30 cze 2009, 22:27

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Moim zdaniem wyciecie wszystkich drzew przy drogach bedzie dosyc kosztownym przedsiewzieciem. Ja bym je w wiekszosci zostawil, powycinal tylko te ktore naprawde zagrazaja, chocby ten co pokazal Paweł s51. Tutaj akurat ktos sprytnie policzyl ze taniej wyjdzie postawienie znaku niz wyciecie drzewa. Wyciac drzewa tuz przy drodze i zostawic te za rowem jak proponuje Harry_Man.

Ja bym sie bardziej skupil na budowie tej sieci autostrad... Super ze sie coraz wiecej robi dla "poprawy bezpieczenstwa" na naszych drogach, poprzez budowe coraz to wiekszej ilosci wysepek, swiatel (chocby i do malych wsi gdzie skreca moze kilkadziesiat aut dziennie), i tylko ino patrzec jak nasz rzad wpadnie na pomysl masowego wycinania drzew przy drogach ktory bedzie kosztowal ladnych pare milionowych, ale moze niech oni w koncu zaczna budowac ta siec autostrad, ale porzadnie.

Aut przybywa a nie ubywa. Wiec przydalaby sie infrastruktura drogowa, ktora jest wstanie przewiezc ta mase pojazdow. Powstana autostrady to takie drogi zostana odciazone i bedzie mniej wypadkow. W przeciwnym wypadku coraz wieksza masa aut bedzie musiala sie poruszac po tych samych drogach usianych wysepkami, swiatlami, wiaduktami, mostami itd. I co da wyciecie drzew? Liczba wypadkow nie spadnie, spadnie co najwyzej predkosc srednia.
Zgadzam się. Najpierw się stawia szereg znaków, a później jak już nikt nie jeździ drogą, bo się po prostu nie da, dopiero ją remontują. Apropos znaków, one też często stoją zbyt blisko i jak jedziemy to widać obrócone trochę znaki, to nie sprawka krasnoludków, którym brakło siły żeby obrócić znak o 180*, tylko haczą o te znaki ciężarówki lustrami.
Drzewa? Jak najbardziej tak, ale bez skrajnych przypadków, jak pokazał kolega powyżej. Powinien być wyznaczony margines jak blisko mogą być pasa ruchu drzewa. "Pustynie" bez drzew nie są dobre, raz, że boczne podmuchy np. dla zestawów są niebezpieczne, a dwa, że jeśli wiatr będzie dął cały czas w przód pojazdu, na pewno spalanie będzie większe. Owszem, niewielkie odcinki są praktycznie bez znaczenia, ale gdyby większość dróg tak wyglądała, miałoby to znaczenie.
Ja również jestem zdania, że powinno się inwestować w drogi. Ktoś ostatnio mi mówił, że na wyremontowanym niedawno odcinku drogi S1, po jej remoncie liczba wypadków zmniejszyła się o 60%. I kierowcy zadowoleni i panowie, którzy tak dbają na antenach i łamach różnych mediów o nasze bezpieczeństwo :)

Post Wysłano: 30 cze 2009, 22:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
"Pustynie" bez drzew nie są dobre, raz, że boczne podmuchy np. dla zestawów są niebezpieczne, a dwa, że jeśli wiatr będzie dął cały czas w przód pojazdu, na pewno spalanie będzie większe
Zeby tylko taki boczny podmuch nie złamał jakiejś konkretnej gałęzi, która potem spadnie na przejeżdżające, małe autko. Całe drzewa również lubią się łamać przy silnym wietrze, więc już chyba wolę boczny podmuch, niż gałęzie nad głową w czasie jazdy. Liście na mokrej drodze jesienią też swoje robią w kwestii bezpieczeństwa. No, ale przecież to nawet lepiej jak ludzie giną, bo tylko sami głupcy dają się zabić na drzewie :/:/:/

PS. a co z tzw. migotaniem w słoneczną pogodę, gdy np. jadę taki leśnym tunelem? Nie jest to dla was męczace?

Post Wysłano: 30 cze 2009, 22:51

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Zeby tylko taki boczny podmuch nie złamał jakiejś konkretnej gałęzi, która potem spadnie na przejeżdżające, małe autko. Całe drzewa również lubią się łamać przy silnym wietrze, więc już chyba wolę boczny podmuch, niż gałęzie nad głową w czasie jazdy. Liście na mokrej drodze jesienią też swoje robią w kwestii bezpieczeństwa. No, ale przecież to nawet lepiej jak ludzie giną, bo tylko sami głupcy dają się zabić na drzewie :/:/:/

PS. a co z tzw. migotaniem w słoneczną pogodę, gdy np. jadę taki leśnym tunelem? Nie jest to dla was męczace?
Ale ile jest w chwili obecnej sytuacji w których lecą konary na samochody? Owszem zdarza się, ale to zazwyczaj przy wichurach, burzach etc. Raczej stwierdziłbym, że to jest dość marginalne zjawisko :) Częściej ludzie uderzają w drzewa niż drzewa w ludzi :)

Post Wysłano: 30 cze 2009, 23:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Podałem to jako kolejny argument przeciw :] Jaki to ma udział, czy stosunek do innych zdarzeń z drzewami, nie wiem :] hmmmm.....w tamtym roku, co były takie ostre ulewy i silne wiatry widziałem ostre hamowanie tira, któremu za zakretem ukazała się pokaźna gałąź, a z naprzeciwka leciał drugi zestaw. Naturalnie wjechał w nią, ale musiał się po tym zatrzymać, żeby ją spod zestawu wydobyć :/

Post Wysłano: 30 cze 2009, 23:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Przepraszam, a autostrady, których sie tak domagamy nie są na otwartej przestrzeni? i jakoś nie ma takich wielkich problemów z wiatrem.

Post Wysłano: 30 cze 2009, 23:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Cytuj:
Przepraszam, a autostrady, których sie tak domagamy nie są na otwartej przestrzeni? i jakoś nie ma takich wielkich problemów z wiatrem.
Proponuję wycieczkę niemiecką A20, a następnie powrót przez A24 dla porównania ;)

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 30 cze 2009, 23:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Renault Premium / Range T

To może wytnijmy każde drzewo na każdym kilometrze polskich dróg. Nic tylko czekać na efekty - jestem ciekaw jak to wpłynie na te statystyki śmiertelnych wypadków przy drogach. Przypuszczam że w 10% max 20. Ktoś tu mądrze pisał, chyba kolega Tomek - aut przybywa a nie ubywa, więc i infrastruktura drogowa powinna się rozwijać, a nie zmniejszać i pogarszać. Co prawda w Polsce jest wiele rzeczy niemożliwych, która da się zrobić.

Tiry na tory, pociągi na drogi, tory na traktory, traktory do obory.

Post Wysłano: 30 cze 2009, 23:45

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: HONDA PRELUDE

bez drzew przy drodze byloby jakos lyso jestem za tym zeby staly tylko troszeczke dalej od drogi dla bezpieczenstwa uczestnikow ruch.
Cytuj:
Drzewa przy drogach to trudny temat, głównie w kontekście wypadków. Jeszcze chyba o tym nie dyskutowaliśmy więc zapraszam do wyrażania opinii i zagłosowania w ankiecie.

Post Wysłano: 01 lip 2009, 0:11
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Bez drzew, a z drzewami pare metrów od drogi to różnica.

Wiadomo, ze większośc przeciwników drzew przy drodze (jak ja) nie ma nic do drzew pare metrów od drogi.

Ankieta jest niefortunnie skonstruowana.

Cytuj:
. Przypuszczam że w 10% max 20
Zdajesz sobie sprawe ile to jest żyć?
Rząd wiele by dał żeby z dnia na dzien spadlo o 20%, jednak żeby to samemu zrobić to już gorzej.

Post Wysłano: 01 lip 2009, 8:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 4141

Każdy pisze o budowaniu nowych dróg dla bezpieczeństwa.
Zacytuje fragment artykułu z gazety "Motor"

"(...)Do 2010 roku kraje unijne zobowiązały się obniżyć liczbę ofiar o połowę. Polska nie radzi sobie z tym zadaniem(...) Według autorów raportu kluczowe znaczenie mają tu promocja aut o bezpiecznej konstrukcji i surowe kary dla kierowców łamiących przepisy."

Szkoda że autorzy raportu nie pomyśleli o budowie nowych dróg, lub poprawianiu (np. przy wycięcie ZA BLISKO rosnących drzew) już istniejących.
Najlepiej jest ściągnąć kasę za mandat lub reklamować samochody na które mało kogo stać...

Post Wysłano: 01 lip 2009, 8:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Cytuj:
Ankieta jest niefortunnie skonstruowana.
Cytuj:
Wiadomo, ze większośc przeciwników drzew przy drodze (jak ja) nie ma nic do drzew pare metrów od drogi.
No to masz taką opcję:
Cytuj:
Mogą być z pewnymi zastrzeżeniami (napiszcie jakimi)
Czego jeszcze więcej byś chciał?

Post Wysłano: 01 lip 2009, 9:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dwie najpopularniejsze opcje, które przedstawiają właściwie to samo stanowisko są jednak w opozycji (tak, nie).

Ja mam jedno pytanie.
Faktycznie tartaki chętnie wycięłyby sobie drzewa za darmo

W takim razie w czym więc problem?
Wystarczy tylko pozlecać konkretne drzewa takim firmom i czekać na efekty.

Oczywiście przebicie sie przez ekologów i ochrone środowiska jest niemożliwe i to jest jedyny problem. Jednak jak widac finanse nie muszą być tu barierą.

Można też mówić, ze te drzewa dają dużo tlenu itp itd.

Zainteresujcie się tematem jak potworne ilości drzew się wycina, czasami znikają całe zbocza gór i zostają polany.

Nie znaczy to oczywiście, że jak tak to można wyciac jeszcze wiecej, ale przecież to nie idzie w powietrze i co sie wytnie na drodze, tego nie wytnie sie gdzie indziej, a lepiej chyba wyciąc drzewo na którym zginęło kilkanaście osób niż niewinnie stojące drzewo w lesie?

Post Wysłano: 01 lip 2009, 10:13

Użytkownik

Użytkownik

Te drzewa po części mogłyby zostać gdybyśmy mieli kilka autostrad. Wtedy ruch na takich drogach jak np dk 8 Warszawa Białystok zmniejszyłby się i problem by się rozwiązał. Jednak tych autostrad nie przybywa zbyt szybko a ruch jest coraz większy.
Zdjęcie zrobione na Niemieckiej lokalnej drodze
Obrazek
Tylko że tam jest mnóstwo autostrad...
A u nas, droga którą odbywa się duża cześć ruchu tranzytowego. Krajowa 2 w okolicy Łowicza usiana drzewami i wiadukcik 3,7 metra przez który na mijankę przejeżdża tysiące ciężarówek (4.1 metra) dziennie.
Obrazek

Post Wysłano: 01 lip 2009, 10:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Faktycznie tartaki chętnie wycięłyby sobie drzewa za darmo

W takim razie w czym więc problem?
W tym, że są na świecie ludzie inni od Ciebie, którzy nie chcą wycinać tych drzew.

Poza tym moim zdaniem pozyskiwanie drzew z przydroży nie będzie się nikomu kalkulowało. Do takiej wycinki nie można posłać pana Józka z Kazikiem i piłą motorową, tylko musi się tym zająć specjalna firma. A uzysk w porównaniu do wycinki lasu będzie raczej znikomy.

Post Wysłano: 01 lip 2009, 11:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jak pokazuje ankieta większość jest za wycięciem :)

de facto jest to 72%

Post Wysłano: 01 lip 2009, 11:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Jak pokazuje ankieta większość jest za wycięciem :)

de facto jest to 72%
Jak "Mogą być z pewnymi zastrzeżeniami" można potraktować jako głos na nie?

Za bezwzględnym wycięciem jest 47% czyli mniej niż połowa.